Guider

Bli bättre på källkritik med Källkoll Corona

13 April 2020  |  |

Jack, Åsa och Edwin benar ut de problem man kan stöta på när tempot är uppskruvat i sociala medier i den nya UR-serien Källkoll Corona.

Jack Werner och Åsa Larsson från Källkritikbyrån, ihop med Edwin Safari. Foto: UR

Serien består av 14 avsnitt, varje avsnitt är cirka sju minuter och passar alla som är intresserade av medier, rykten och faktagranskning.

Avsnitt 1: Ska Sverige sättas i karantän?
“Jag har fått höra av en hög chef inom brandkåren…”. Journalisterna Jack Werner och Åsa Larsson kollar karantän-rykten och corona-kedjebrev, och pratar om hur du kan tänka när någon slajdar in med en varning i dina DM.


Avsnitt 2: Sämsta coronapranket
Det påstås att ungdomar i hela världen hostar gamlingar i ansiktet och ropar “corona!”. Fast hur många ungdomar? Och i hela världen… verkligen? Åsa och Jack förklarar varför just denna fjäder blivit till en höna.


Avsnitt 3: När det liknar fejk men är sant
Det vore skönt om kedjebrev och rykten alltid var falska, men så lätt är det inte. Åsa, Jack och Edwin tittar på filmklipp med coronasjuka människor och läser facebookposter med meddelanden från smittskyddsläkare och undersöker vad som stämmer.


Avsnitt 4: Breaking news
Hur startade ryktet om att isolera Stockholm? Och vad stämmer egentligen om antalet människor som har dött av corona i Sverige? Journalister Jack Werner och Åsa Larsson pratar om när det går snett i heta nyhetslägen, när siffror och nyheter blir fel och vanliga människor hamnar i kläm.


Avsnitt 5: Har corona förutspåtts?
Vad har 1500-talsastrologen Nostradamus och popstjärnan Madonna gemensamt? De har båda påståtts förutspå coronaviruset. Men när Åsa, Jack och Edwin tittar närmare på “förutspåelserna” visar det sig att det ligger mer vilja än fakta bakom dem…


Avsnitt 6: Goda nyheter – för härliga att kolla upp?
Vi älskar djurhistorier, och ibland så mycket att vi inte ens bryr oss om att kolla upp dem. Kanske är det därför historien om delfinerna i Venedig blivit så viral? Åsa, Jack och Edwin tar knäcken på en god nyhet.


Avsnitt 7: Nej, 5G har inget med corona att göra
Mänsklig rädsla för ny teknik hopkokat med viljan att förstå coronans ursprung leder till nya konspirationsteorier. En av dem är att 5G sägs ligga bakom corona – men finns det verkligen något som talar för att det skulle vara sant? Åsa, Jack och Edwin reder ut.


Avsnitt 8: Corona i maktens korridorer
Varför skickar Kina och Ryssland hjälpsändningar till Italien och Serbien? Varför säger många att Sverige är så extremt? När en pandemi slår till är det mycket som ställs på sin spets. Kanske mest av allt världspolitiken. Åsa, Jack och Edwin snackar om saken och tar hjälp av sällskapsspel.


Avsnitt 9: Virus har ingen etnicitet
Asiater världen över har vittnat om ökad rasistisk misstro i spåren av corona. Varifrån kommer vår drivkraft att skylla sjukdomar på vissa grupper i samhället, och vad kan vi göra åt sådana tankar? Åsa, Jack och Edwin går igenom pandemiernas historia och hittar återkommande mönster.


Avsnitt 10: Vaccinkampen
Tycker ni att det just nu är många konspirationsteorier och oro? Vänta bara tills det kommer ett vaccin mot coronaviruset! Åsa, Jack och Edwin dyker ner i vaccinfrågan – vad är det, vad gör det och hur skulle världen se ut utan vaccin?


Avsnitt 11: Allt är inte ryskt som trollar
I en tid där alla har möjlighet att sprida både information och desinformation – vem ska man tro på? Åsa, Jack och Edwin (eller är det verkligen han?) pratar om vikten av att lyssna på kritiska röster och meningsmotståndare. Men som alltid med de kritiska glasögonen på.


Avsnitt 12: Statistikfiffel och graffusk
Vi överöses med bilder och statistik som ska visa corona-virusets utveckling och det gäller att kunna reda ut vad alla graferna egentligen visar. Edwin är övertygad om att Åsas kaffedrickande gått överstyr, men håller bevisen?


Avsnitt 13: Hur påverkas nyhetsförmedlarna av corona?
Edwin testar livet som swishjournalist med coachning av journalisträvarna Åsa och Jack. Källkoll Corona-gänget pratar redaktionsliv, journalistik och hur saker kommer att förändras i spåren av corona-krisen.


Avsnitt 14: Källkollat klart för den här gången
Allt har ett slut – även Källkoll corona. Sista avsnittet är fullproppat med praktiska tips som du kan använda under den infodemi som råder. Jack och Åsa avslöjar ännu en bluff och Edwin visar sig ha blivit en fullfjädrad källkritiker!

Kolla även igenom våra guider – de hittar du här!

Tips om sånt du vill att vi på Källkritikbyrån ska granska? Hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.