Granskning

Kritik mot Expressen för gammal 17 maj-bild

18 May 2020  |  |

En bildsättning av 17 maj-firandet i Norge har fått norrmän att reagera mot tidningen Expressen.

Skärmdump av Expressen-artikeln.

Artikeln som publicerades på morgonen den 17 maj har rubriken “Festkaos i Norge – studenter trotsade corona” och handlar om den föregående kvällens fylla och festande runtom i Norge. Artikeln har illustrerats med flera bilder varav en föreställer folkmyller i ett 17 maj-tåg.

Men bilden är från 2013, något som påpekas friskt i sociala medier. Här till exempel av Kim Heger, domare i Oslos tingsrätt:

Att använda genrebilder kan vara problematiskt – något som märks i det här fallet då man förväntar sig att bilden ska visa det som skildras i artikeln.

Kommentar till Expressens Facebook-inlägg.

Att det traditionella 17-majfirandet ställts in har flera norska medier gjort en poäng av och visar i bilder skillnad mot tidigare år med relativt tomma stora platser jämfört med vimmel och tjocka folkhav ifjol – här på NRK och på VG.

Expressen är tydlig med att bilden är gammal inne i artikeln där bilden låg som del i ett bildspel. Bilden har också tagits bort ur bildspelet under måndagen, men den finns kvar i publiceringar som Expressen gjort i sociala medier.

Larm om stora folksamlingar i natt i Norge • Unga firade nationaldagen och studenten • ”Är inte tillåtet, men vi har inte kapacitet att vara smittskyddspoliser”

Publicerat av Expressen Lördag 16 maj 2020

Men hur var det med festkaoset i Expressens artikel då? Jo, det är korrekta uppgifter. Själva folksamlingarna är det inga tvivel kring, men det rör sig alltså om fylla på kvällstid. Polisen Terje Marstad säger till den norska tidningen Dagbladet att det rör sig främst om unga människor och till tidningen VG att polisen mest fick agera “festbroms och brandsläckare”.

– De här ansamlingarna binder upp både våra resurser och ambulanspersonalens. Folk ligger hjälplösa runt omkring. Detta gäller stora delar av Östfold och vår del av Akershus.

Polisen runtom i Norge beskriver att det varit stökigt och fullt med ungdomar på sina håll. Till exempel skrev polisen i Agder på sitt Twitter-konto att det varit flera hundra ungdomar på platsen när de ryckt ut till Bertesbukta i Kristiansand i södra Norge på kvällen 17 maj.

Även andra polisdistrikt rapporterar om samma sorts problem och uppmanar föräldrar att ta hem sina barn.

I Norge har det tidigare pågått debatt om hur folktäthet skildrats i medierna, bland annat efter Dagbladets uppmärksammade videoreportage som vår faktagranskarkollega Faktisk.no tagit upp.

Det hela handlar i grund och botten om hur man målar upp bilder – och i det här fallet om festande norrmän som uppenbart brutit mot försiktighetsprincipen i corona-tider.

Kommentar ur Expressens kommentarsfält på Facebook.

Sinnebilden av att Norge skött corona-krisen framgångsrikt har fått en del svenskar i kommentarsfält på sociala medier att peka på dessa händelser som en spricka i en fin fasad, en känslig punkt. Samtidigt så gav den här bildsättningen våra norska grannar en möjlighet att ge Sverige en känga för att vi tog till gamla genrebilder som riskerar att vilseleda läsaren.

I det här avsnittet av UR-serien Källkoll Corona tar vi upp hur corona-krisen också lockat fram nyhetsrapportering där länder ställs mot varandra och hur man kan resonera då:

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.