Granskning

Kedjebrevsspridare måltavlor för spaminlägg och bluffar

13 September 2023  |  |

Nej, du kommer inte att behöva betala 4,99 dollar i månaden om du inte kopierar och delar en text på Facebook. En ny variant av ett gammalt kedjebrev sprids just nu – och de som delar det blir måltavlor för bedragare.

Foto: Skärmdump/Facebook/Pixabay

Uppdatering 14 november 2023: I samband med att användare erbjöds möjligheten att betala för en annonsfri version av Facebook i början av november så har det här kedjebrevet fått en stor spridning på nytt. Läs gärna vår genomgång av inläggets historia här:

Enligt kedjebrevet börjar Facebook ta betalt av alla användare “från och med måndag” och det påstås att du kan slippa betala genom att kopiera och dela texten, något som inte stämmer.

Bakgrunden

Rykten om att Facebook ska börja kosta pengar för vanliga användare har spridits sedan 2009, men det här specifika kedjebrevet kom till i år.

I februari lanserades Meta Verified, en tjänst som Instagram och Facebook-användare kan abonnera på och bland annat få en blå bock för att visa att de är verifierade. Den testades först i Australien och på Nya Zeeland, och har sedan fortsatt att införas i länder som Indien och USA. Tjänsten är ännu inte tillgänglig i Sverige.

I samband med den nyheten uppstod rykten som ledde fram till kedjebrevet i sin nuvarande form.

“Vi har just sett på kanal 13-nyheterna att Facebook ska ta betalt av alla användare med start på måndag”, skrev en man på Twitter i februari, enligt faktagranskarsajten Snopes. Mannen påstod att man kunde friskriva sig genom att börja dela meddelandet att man inte gav Facebook tillåtelse att dra pengar från ens konto.

Inlägg på Twitter 8 februari.

Sedan dess har människor börjat sprida texter med det här budskapet och det har även synts till på Tiktok.

Inlägg på Tiktok från 24 mars.

Påståendet har sammanfogats med äldre kedjebrev, som till exempel “den nya Facebook-regeln”-kedjebrevet, med över ett decennium på nacken, och “25 vänner”-kedjebrevet, som kan spåras tillbaka till ryktesspridning 2017.

Så här står det i den svenska versionen av kedjebrevet, med en del variationer:

Jag inaktiverar också!

Så gör de det nu, precis meddelat på kanal 4 nyheterna. Facebook debiterar alla användare från och med måndag. Du kan välja bort att göra detta. Håll fingret på detta meddelande och kopiera det. Det går inte att dela. Jag ger inte Facebook tillåtelse att debitera $4,99 per månad på mitt konto, också; alla mina bilder är min egendom och inte Facebook!!! Särskilt tack till Larry för denna juridiska rådgivning… och till Tim Barker för att han publicerade denna information:

Eftersom alla sakta blir kapade ja kapade inte hackade dom kapar våra konton nu ännu merIfall en advokat rådde oss att posta detta. Kränkningen av integriteten kan straffas enligt lag.

OBS! Facebook Meta är nu en offentlig enhet. Alla medlemmar måste lägga upp en anteckning som denna. Om du inte publicerar ett uttalande minst en gång är det tekniskt tillåtet att använda dina foton, samt informationen i dina profilstatusuppdateringar.

JAG GER INTE FACEBOOK MITT TILLÅTELSE ATT ANVÄNDA NÅGON AV MINA PERSONUPPGIFTER Kopiera och klistra in, dela inte. Jag får fler försäljningsinlägg än vänners inlägg. Håll fingret var som helst i det här inlägget och klicka på “kopiera”. Gå till din sida där det står “Vad tänker du på. “Tryck på fingret var som helst i det tomma fältet. Klicka och klistra in. Detta uppdaterar systemet.

Kedjebrev på Facebook

Vad gäller?

Det finns mycket i kedjebrevet som är felaktigt, bland annat att det inte skulle gå att dela och att handlingen att sprida kedjebrevet skulle “uppdatera systemet”.

Det främsta felet är idén om hur man friskriver sig från något i sociala medier. Den tjänst som Facebooks ägarbolag Meta lanserade i februari är något man köper sig och därmed själv väljer om man vill använda. Den som har ett Facebook-konto har ett användaravtal med företaget – det ser ut så här. Man kan inte friskriva sig från användaravtalet genom att klistra in ett kopierat budskap på sin profilsida, något som konstaterats många gånger.

Till Snopes meddelade en talesperson för Meta att plattformen fortsatt ska vara gratis för icke-verifierade användare och att man inte tänkt ta bort saker som i nuläget är kostnadsfria.

Oseriösa aktörer och bluffar

Det här kedjebrevet dras med en trist bieffekt, nämligen att många av de som delar det blir måltavlor för ett särskilt sorts bedrägeriförsök.

Inlägg på “cybersäkerhetssida” på Facebook.

I kommentarsfältet dyker främlingar upp och beklagar olyckan att ha blivit hackad. De tipsar om att man kan få hjälp av olika Instagram-konton eller påstådda supporttjänster – och meddelandena är likadana.

Så här låter det:

Jag var ett offer för detta också, jag blev hackad förra veckan, jag kontaktade supportteamet och överklagade, men de sa åt mig att verifiera mitt ansikte med en selfie-video, vilket jag gjorde men jag fick hela tiden fel. (Användarnamn) hjälpte mig att komma åt mitt konto igen, se till att kontakta dem för all hjälp du behöver med deras e-post (epostadress)

Eller skicka ett sms till dem på (telefonummer)

Eller på deras företags Facebooksida (länk till Facebook-sida)

Bluffinlägg i kommentarsfältet under ett av kedjebreven

En annan variant ser ut så här:

Kunde du återställa ditt konto? Om inte, skicka ett meddelande till (användarnamn) på Instagram. Han hjälpte mig att återställa mitt eget konto och hjälpte mig att skapa ett nytt lösenord och säkrade mitt konto från hackare online. Han kommer säkert att ge dig en lösning om du fortfarande vill ha tillbaka kontot. Skicka ett meddelande till honom på Instagram. Ta hand om dig ❤️

Bluffinlägg i kommentarsfältet under ett av kedjebreven

(Källkritikbyrån har valt att inte skriva ut detaljer som användarnamn och epostadresser.)

Att en mängd konton skulle kopiera samma “goda råd” och lämna det i kommentarsfält till privatpersoners inlägg visar tydligt vad det rör sig om: oseriösa aktörer. De påstådda “cybersäkerhetsexperterna” påstår sig kunna ge tillbaka kontrollen över kapade konton, om du bara hör av dig till dem privat. På sina sidor i sociala medier gör de reklam med stulna bilder och illa skrivna texter.

Så här skriver en av dem under en bild med Metas logotyp:

YOU ARE ALL WELCOME TO OUR PLATFORM,IN PARTNERSHIP WITH META,WE ARE CYBERSECURITY COMPANY THAT HELP ENDS CYBER CRIME/CYBER THEFT ,EXPERTS IN ALL ACCOUNT RECOVERIES,FILE IN YOUR COMPLAINTS NOW,WE HAVE EXCELLENT TRACK RECORDS AND A SWIFT RESPONSE WITH A TEAM OF PROFESSIONALS WITHIN VARIOUS SOCIAL MEDIA PLATFORMS,OUR SERVICES ARE NOT FREE BUT 100% GUARANTEED,MESSAGE ME NOW AND TRUST THE PROCESS,THANK YOU SO MUCH AND WE HOPE WE CAN HELP YOU. #hackatkonto #meta #zhakowanekonto

Meddelande från ett av “cybersäkerhetsföretagen”

Ändå vänder sig svenska Facebook-användare dit för att få hjälp.

Inlägg på Facebook-sida.

Kapade konton som stödtrupper

Personerna som tipsar om de här “cybersäkerhetsföretagen” på Facebook är antingen fejkade profiler eller personer vars konton blivit kapade och som nu används som fotsoldater av bedragare. De hackade kontona skriver glödande recensioner och påstår sig ha fått hjälp av företaget eller experten, för att det ska se mer trovärdigt ut.

Det är inte bara svenska konton som drabbas. Så här lät det i våras från engelska Facebook-användare som spred samma kedjebrev:

Special thanks to Larry for this legal advice… and to Tim Barker for posting this information:

Due to the fact everyone is slowly getting hi-jacked yeah hi-jacked not hacked anymore there flat out hi-jacking our accounts, even more now.
Just in case Notice: An attorney advised us to post this. The violation of privacy can be punished by law.

NOTE: Facebook Meta is now a public entity. All members must post a note like this. If you do not publish a statement at least once, it will be technically understood that you are allowing the use of your photos, as well as the information contained in your profile status updates. I HEREBY STATE THAT I DO NOT GIVE MY PERMISSION TO USE ANY OF MY PERSONAL DATA OR PHOTOS.

Copy and paste, do not share.

Facebook-inlägg 15 mars

Under det inlägget trängs nu flera hackade konton som skriver spam-inlägg om “cybersäkerhetsexperternas” förträfflighet.

Kommentarsfält med inlägg från kapade konton som styrs av bedragare.

Att vända sig till okända och oseriösa aktörer är riskfyllt, särskilt när Meta har egna hjälpsidor för den som blivit av med sitt konto.

Om du blivit hackad på Facebook – gå igenom stegen på den här sidan.
Om du blivit hackad på Instagram – gå igenom stegen på den här sidan.

Sammantaget: Kedjebrevet är ett tillägg till ett lapptäcke av äldre kedjebrev och lätt att känna igen för den som läst liknande texter förr. Ett tips är därför att läsa ett par faktagranskningar eller artiklar på ämnet.

En del säger att de inte vet om det som står i kedjebrevet stämmer eller inte, men att de delar det ändå. Ett förslag är att inte dela “för säkerhets skull” utan kolla upp uppgifter innan du för dem vidare. Du kan ta hjälp av Källkritikbyråns lista över kedjebrev eller någon av våra guider om hur du kollar ett inlägg i sociala medier.

Bedragare söker upp de som inte har så god koll på sociala medier, och ovanan att dela kedjebrev är ett tecken på det. Kommentarsfält till kedjebrev och andra “kopiera och dela”-budskap ger bedragare bra exponering för sina bluffar. Det stämmer helt enkelt inte att man lika gärna kan dela något eftersom det inte gör någon skada. Gör inte dig själv eller dina Facebook-vänner till måltavlor för bedragare.

Inlägg på Facebook.

LÄS MER:
► Stora listan över kedjebrev på nätet
► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook
► Så känner du igen hackarnas metoder


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!

Källkritikbyrån samarbetar med Facebook som tredjepartsfaktagranskare och därmed kan du ha sett våra artiklar kopplade till spridda länkar eller bilder på Facebook och Instagram. Vill du veta mer om det samarbetet så läs här och här kan du läsa mer om vår journalistik och arbetssätt!