Granskning
Karusell av lögner när Greta Thunberg syns i medierna
26 January 2023 | Åsa Larsson |
När den svenska klimataktivisten Greta Thunberg skapar rubriker så återuppstår gamla falska påståenden och manipulerade bilder – vi tittar närmare på det gångna årets skörd.
Rättelse 3 mars 2023: Ett förtydligande har tillfogats texten angående Maria Zakharovas inlägg.
Just nu snurrar nyhetsklipp och bilder på Greta Thunberg runt i sociala medier, detta sedan hon greps i samband med protester mot en planerad kolgruva i Tyskland i mitten av januari. Medieuppmärksamheten har som många gånger förr åtföljts av falska påståenden om händelsen.
Bland annat påstods att gripandet var ett “regisserat skådespel”, något som polisen i Tyskland gick ut och dementerade.
Tidningen Bilds reporter på plats berättade att poliserna förde Greta Thunberg till en plats för att registrera hennes uppgifter, men att det där redan var fullt av klimataktivister och de hamnade i ett läge där de fick vänta. Filmsekvensen har av en del på nätet tagits som ett bevis på att poliserna är statister och att Greta Thunbergs gripande var “riggat”, något man kan läsa faktagranskningar om bland annat här och här.
Konspirationsteorierna är inte särskilt utförliga utan det är mest korta kommentarer om att det är fejkat. Här är ett inlägg med det falska budskapet, som har fått över 18 miljoner visningar:
Påståendet spreds i olika Facebook-grupper och i kommentarsfälten till nyhetsartiklarna om gripandet av den svenska klimataktivisten.
När Greta Thunberg är aktuell i nyhetssammanhang så sprids även äldre falska påståenden om henne och manipulerade bilder – så även denna gång.
I tisdags delade exempelvis debattören Katerina Janouch en skärmdump av en drygt två år gammal bild från Greta Thunbergs eget Twitter-konto, där hon kan ses sitta på golvet under en tågresa genom Tyskland:
2019 blev det rabalder om just den bilden. Det tyska tågbolaget Deutsche Bahn AG twittrade att Greta Thunberg hade kunnat nämna att hur väl hon och hennes resesällskap blev omhändertagna i första klass och det uppstod då en livlig diskussion i sociala medier om huruvida Thunberg låtsats vara tvungen att sitta på golvet.
Men Greta Thunberg svarade att hon fått sitta på golvet delar av resan och att det var först senare som hon fick en sittplats efter att ha passerat Göttingen, något som bekräftades av Dagens Nyheters reporter som var med ombord.
Den här historien blev alltså genomskådad 2019 när det begav sig, men Katerina Janouch lade ändå ut skärmdumpar av Twitter-ordväxlingen mellan Thunberg och tågbolaget tillsammans med orden “lögnfabriken Greta Thunberg”. Inlägget har gillats över 2 000 gånger.
Så sprids de falska Greta-historierna
I vanliga fall är det främst utomlands som ryktena om Greta Thunberg får stor spridning nu för tiden och i Sverige tar det sällan fart, men då och då dyker äldre påståenden upp på nytt via mindre nogräknade avsändare.
Så här har Greta Thunberg-historierna spridits under året som gått:
Nedskräpning
I somras talade Greta Thunberg på den brittiska Glastonbury-festivalen. En större mängd Twitter- och Facebook-konton spred därefter en bild från ett skräpigt festivalområde tillsammans med budskapet att Greta Thunbergs följare inte lever som hon lär – men bilden var från 2015.
Vad bilden egentligen visar är festivalområdet dagen efter det att artisten Lionel Richie spelat inför över 100 000 människor i juni 2015 – här hittar du den som den tionde bilden i artikeln.
Att bilden var sju år gammal uppmärksammades av ett par faktagranskare till exempel här och här.
Bilden fann även sin väg in bland svenska Facebook-användare i gruppen Klimatsans. “Bilden talar för sig själv hur mycket Gretas fans egentligen bryr sig om jorden”, skrev inläggsskaparen.
“Synd att dom inte lever själva som dom försöka lära andra, dom bortskämda snorungar”, kommenterade en person. Ett par andra påpekade att bilden var gammal. “Konstigt att Greta orsakade nedskräpning 7 år innan hon besökte festivalen. Helt otrolig bedrift”, noterade en person sarkastiskt.
Inlägget med bilden hade bara ett par hundra interaktioner.
2019 rapporterade Viralgranskaren om hur en liknande bild påstods vara tagen efter ett tal av Greta Thunberg vid en demonstration anordnad av aktivistnätverket Extinction Rebellion i Hyde Park i London. Det visade sig att de som var skyldiga till nedskräpningen var en grupp cannabisentusiaster som samlas där varje år.
Inklippta budskap
Autentiska bilder där Greta Thunberg håller upp skyltar med olika budskap manipuleras och sprids regelbundet med ditskrivna påhittade budskap. I somras spreds till exempel den här bilden av ett nu nedtaget Twitter-konto, där det ser ut som att Greta Thunberg håller en skylt med Z på, en nu laddad bokstav i den ryska propagandan.
Originalet från 2019 kan du se här, på Greta Thunbergs egen Twitter-profil:
När man testar att ladda upp Z-bilden i bildsökningstjänsten Tineye så ser man hur många manipulerade varianter det finns, med allt från hejarop för Donald Trump till grova sexskämt.
I samband med klimatprotesterna i Tyskland i mitten av januari så spreds nya varianter, den här gången av svenska Twitter-användare.
I kommentarsfältet blandas personer som verkar tro att bilden är på riktigt med de som påpekar att det rör sig om en fejkad bild och hånfulla kommentarer om båda sidor samt om Greta Thunberg själv.
Även den här bilden går snabbt att se att den är manipulerad, med exempelvis bildtjänsten Tineye.
Säpo-utredning
Ibland kan falska påståenden om Greta Thunberg helt undgå de svenska delarna av internet. I somras rapporterade exempelvis den polska faktagranskaren Demagog om påståenden att Greta Thunberg skulle vara finansierad av Ryssland och att Säpo startat en utredning.
Påståendet att Greta Thunberg skulle vara sponsrad av Ryssland togs även upp av Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet. Zakharova uttryckte sig ironiskt om påståendet, men delen om att svenska aktivister krävt en utredning finns med och Zakharovas inlägg “kan ha bidragit till populariteten av denna falska nyhet”, skriver Demagog.
Även Rysslands ambassad i Sydafrika skrev om påståendet:
Svenska aktivister kräver att Greta Thunbergs koppling till en rysk icke-statliga organisation utreds. Det har funnits stunder då hon av Västs mainstream media ansågs vara ett större hot mot Ryssland än västerländska sanktioner! Vi undrar vem mer som kan vara en “agent för Kreml”?
Rysslands ambassad i Sydafrika på Twitter
Dessa påståenden hade ingen märkbar spridning i Sverige.
Ett bra tips är att se om påståendet blivit faktagranskat förr – gå till Googles verktyg Fact check explorer!
Och vill du lära dig mer så har vi fler guider om hur du navigerar på nätet:
► Sökmotor-tricks för dig som letar svar på nätet
► Så går du snabbast från flödet till källorna
► Så spårar du filmer på nätet
► Så här granskar du en bild
► Så hittar du borttagna saker på nätet
► Så kollar du en bild i mobilen
► Så känner du igen en blufftävling
Rättelse 3 mars 2023: Meningen “Påståendet spreds även vidare av Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet” har bytts ut mot: “Påståendet att Greta Thunberg skulle vara sponsrad av Ryssland togs även upp av Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet. Zakharova uttryckte sig ironiskt om påståendet, men delen om att svenska aktivister krävt en utredning finns med och Zakharovas inlägg “kan ha bidragit till populariteten av denna falska nyhet”, skriver Demagog.”
Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!
Källkritikbyrån samarbetar med Facebook som tredjepartsfaktagranskare och därmed kan du ha sett våra artiklar kopplade till spridda länkar eller bilder på Facebook och Instagram. Vill du veta mer om det samarbetet så läs här och här kan du läsa mer om vår journalistik och arbetssätt!