Granskning

Kära värderade medlem, det här är en bluff

12 February 2020  |  |

Starten av 2020 har sett en våg av bluffmeddelanden. De följer samma form som många tidigare bedrägerier – nu riktas mejlen mot SEB.

– Vi ser allvarligt på den här typen av brottslighet. Att motverka försök att komma åt våra kunders pengar är något banken jobbat med så länge banken existerat, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

Ämnesrad och rubrik i mejlet kan vara exempelvis “Ovanlig aktivitet på ditt konto” eller “Ditt konto har avaktiverats!”. Syftet är att få dig oroad och därför läsa och göra som det står i instruktionerna.

Texten i mejlen varierar, men i det senaste låter det så här:

“Vi har nyligen fastställt att olika datorer har loggat in på ditt konto och att flera lösenordsfel förekom innan inloggningarna. Vi behöver nu att du bekräftar din kontoinformation till oss igen. Om detta inte är slutfört av februari 05, 2020, vi kommer att tvingas stänga ditt konto på obestämd tid, eftersom det kan ha använts för bedrägliga ändamål. För att bekräfta dina poster:

Klicka här

Skandinaviska Enskilda Banken (SE)”

Liknande texter står att finna i mejl som handlar om Visa och Swedbank genom åren. Det är inte heller enbart SEB:s kunder som får det här mejlet. Det visar att bedragarna fiskar brett och hoppas att hitta just den som kan tänkas gå på den här bluffen.

SEB har gått ut och varnat för mejlen och uppmanar människor att inte klicka på länkarna.

Enligt Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB, jobbar banken ständigt mot angreppen.

– Teknikutvecklingen har gjort att angreppssätten från de kriminella bytt skepnad över tid. Vi har därför dedikerade enheter som utvecklar metoder för att hindra bedrägerier rent tekniskt.

Av säkerhetsskäl vill han inte gå in på exakta tekniska detaljer.

– Vi jobbar tillsammans med polisen och pensionärsorganisationer för att informera om säkerhet på internet och ute i samhället, säger Laurence Westerlund.

Här kan man läsa mer om bedrägerier på SEB:s sajt.