Guider

Källkritikbyråns sommarskola: Skruvade och oärliga rubriker

26 June 2020  |  |

Tegnell vill förbjuda fläktar på äldreboenden mitt i värmeböljan – eller? Vi tittar närmare på skarvande rubriker.

Foto: Pixabay

En rubrik ska sammanfatta en text, alltså vad står det egentligen i artikeln. Vad är budskapet, grejen, poängen? Men ibland går rubriksättare för långt.

I veckan kunde en del av de svenska Facebook-användarna få intrycket av att statsepidemiolog Anders Tegnell dragit ur sladden till fläktarna på landets äldreboenden.

Viralsajter som Uppskattat, Medianyheter och Viralking har krokat i redan befintlig rapportering om de nya riktlinjerna.

Värmeböljan slår hårt mot landets äldreboenden, men Anders Tegnell säger nej till fläktar.Vad tycker du om det här?

Publicerat av Jag Älskar Sverige Tisdag 23 juni 2020

Vad tycker du om detta?

Publicerat av Uppskattat Onsdag 24 juni 2020

Om man gick in och faktiskt läste artiklarna så blev det uppenbart att det dels inte var hela sanningen och dels fanns en rimlig förklaring. Men för den som inte hängt med så tar vi det från början.

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten har i veckan tagit upp frågan om hur äldre ska skyddas i värmen. Till Dagens Nyheter säger han:

– Vi vet inte än hur till exempel fläktarna sprider smittan, men allmänt bör man försöka att undvika dessa i gemensamma utrymmen.

Längre ner i texten får han utveckla beskedet.

– Det är viktigt att man får svalka sig under varma dagar, men det kan vara bättre att göra det utomhus och inte i trånga utrymmen. Man kan också förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus på olika sätt, med exempelvis markiser och anpassad ventilation. Alla de här sakerna kräver långsiktig planering och det gäller att tänka förnuftigt. Har man coronasmitta på ett boende så är det bra att undvika fläktar.

I en uppföljande DN-artikel säger han så här:

– Har man en fläkt och så finns det en teoretisk möjlighet att fläkten blåser vätskedroppen längre bort innan den faller till marken. Fläktar kan användas till att vädra ut utrymmen, men ska man ha en stor samling personer på samma ställe ska man inte ha en fläkt riktad mot dem.

Här kan du se Tegnell kommentera beskedet till Expressens webb-tv:

Och frågan om hur viktigt det är med svalka för de äldre lyfter inte bara Anders Tegnell, utan flera myndigheter.

Även Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, pratade under presskonferensen i tisdags om fläktar och beredskapsplaner för höga temperaturer i kommunerna.

Tidigare har man ibland i sina planer haft att man skapar ett särskilt kallt rum och sen samlar alla boende där, men det är en mindre lyckad lösning, när vi har covid, när vi inte vill ha trängsel. Där behöver man hitta andra lösningar så att man får flera svala utrymmen, sade hon

Hon påpekar att det är kan vara mindre lämpligt att ha fläktar i de gemensamma rummen.

Men däremot så kan man ha fläktar i de egna lägenheterna.

Under presskonferensen poängterar Iréne Nilsson Carlsson att det allra viktigaste är att ha koll på hur de boende mår och bra rutiner så att de som är extra känsliga för värme inte drabbas under värmeböljan. Här kan du se henne kommentera det i Expressens webb-tv.

Medier vill locka till läsning eller lyssning och därför är rubriker mycket sällan torra överskrifter.

I vissa fall så sätts rubriker som inte har täckning i texten. Då har rubriksättare i sin iver att få in läsarna dragit för höga växlar på det som står, så att det börjar gå över det hederligas gräns. Sånt märker ofta läsare dock.

I det här fallet var det flera som poängterade viralsajternas rubriksättning i kommentarsfälten. “Sluta sprida desinformation”, sade någon, och andra så här:

Kommentarer på Facebook.

Inte alla dock. En del tyckte att Anders Tegnell var klandervärd för vad de uppfattade som hans beslut att stoppa äldre från att kunna svalka sig i hettan. “Självklart vill han förbjuda fläktar, då dör dom väl ändå snabbare”, säger en person. En annan säger så här:

Kommentar på Facebook

För den som upprörts över de här rubrikerna och fått upplevelsen av att myndigheter i Sverige försöker se till att äldre dör av värmeslag så kan det vara en poäng att läsa vad Folkhälsomyndigheten faktiskt gått ut med.

Viralsajter är inga redaktionella produkter utan jobbar för att få klick och därmed intäkter. De är otydliga med hur de arbetar, men ofta genom att klippa och klistra i sånt de hittar på nätet, och det är svårt att få tag i dem.

När vi drev Viralgranskaren på tidningen Metro så granskade vi ett flertal av personerna som drev den här typen av sajter, däribland mannen som registrerat Medianyheter.nu och mannen bakom Viralking.

Sammantaget är det alltid bra att gå in och läsa artiklar för att se till att du förstått allt rätt och att även den som skrivit artikeln gjort det.

LÄS MER: Stroke-mejl från 2004 går igen på svenska viralsajter

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.