Granskning

Inga spår av att Trumps mamma sa så här om sin son

23 June 2020  |  |

Ja, han är en idiot, men han är min son, ska Donald Trumps mor ha sagt och tillagt: Jag hoppas bara att han aldrig ger sig in i politiken. Citatet har fått många att skratta, men det är påhittat.

Inlägget som fått spridning bland svenskar på Facebook.

Ett gammalt foto på USA:s president Donald Trump tillsammans med sin mor Mary Anne Trump har fått stor spridning på nätet på grund av det påstådda och svidande citatet som lagts till bilden en riktig idiotförklaring.

Yes, he’s an idiot with zero common sense, and no social skills, but he is my son. I just hope he never goes into politics. He’d be a disaster.

Vitt spridd bild på nätet

Men Trumps mamma har av allt att döma inte sagt detta. Faktagranskare har grävt efter citatet, men inte hittat det någonstans.

Mary Anne Trump dog år 2000, men Donald Trump var även då en väldigt välkänd figur. Hade hon sagt detta så hade det med största sannolikhet lyfts upp i samband med att Trump gav sig in kampen om presidentposten 2016.

Citatet har inte hittats på något annat ställe än i samband med den här virala bilden.

Den amerikanska faktagranskaren Snopes har sökt efter moderns citat, men inte hittat något i medieutbudet. De har även kollat om Trumps syster, med namnet Maryanne Trump, skulle kunna ha sagt något som kunnat förväxlas med detta, men så var inte fallet.

Ett Facebook-inlägg från april med över 37 000 delningar.

Reuters faktagranskare har lyft fram ett helt annat citat ur en Vanity fair-artikel där modern ska ha sagt “vilken sorts son har jag skapat?” till Trumps ex-fru Ivana. Men att något “ska ha sagts”, och särskilt i skilsmässosammanhang, innebär att det inte är helt säkert att det stämmer. Och Reuters har inte heller hittat det aktuella citatet med idiotförklaringen i sin genomsökning.

Citatet har snurrat runt sedan åtminstone december ifjol och i Sverige har det just nu fått en skjuts av ett inlägg 13 juni som delats över 2 300 gånger på Facebook.

Inläggsskrivaren har lagt upp bilden med kommentaren: “Tänk så rätt hon hade. Hon kände sin son väl!”. Många av de som delat bilden håller helt med och har gjort egna kommentarer som: “En mor vet”.

Kommentarer på Facebook

Men en del flaggar för att det är ett falskt citat. I kommentarsfältet till det svenska inlägget från 13 juni, liksom i flera av delningarna, har människor länkat till faktagranskningarna av bilden och påpekat att det inte stämmer.

Kommentarer på Facebook

De allra flesta tar det beskedet med en klackspark. Citatet är ju roligt, oavsett om det stämmer eller inte, är den allmänna åsikten.

Kommentar på Facebook

Samma hållning hade många som delade ett annat väldigt spritt och lika ogrundat citat för ett par år sedan, med kulmen då Donald Trump blev vald till president hösten 2016. Då spreds ett påstått citat ur en intervju med People magazine 1998:

Om jag skulle ställa upp i valet så skulle jag göra det som republikan. De är den dummaste väljargruppen i landet. De tror på vad som helst som kommer från Fox news. Jag skulle kunna ljuga och de skulle gå på det ändå. Jag slår vad om att mitt opinionsstöd skulle vara toppen.

Falskt citat
Bilden spreds även av många svenska Facebook-användare.

Trump har under sina decennier som kändis figurerat i medier ofta, men inget sådant citat har påträffats.

Sammanfattningsvis: vad som troligast är ett skämt om Trump tas av en del som ett verkligt citat och många tycker att det spelar mindre roll eftersom han är den kontroversiella figur som han är.

Vi väljer därför att lägga med en påminnelse: Det är ofta när vi har en bestämd åsikt om något eller någon som vi är som minst källkritiska så även om ett enskilt fall kanske inte är så allvarligt så det kan vara intressant att fundera på vad som mer slinker med när garden är sänkt.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.