Granskning

Inga belägg för att den här bilden visar Åkesson och Sjöstedt i nazistmarsch

24 May 2021  |  |

En bild som påstås föreställa sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt som unga har cirkulerat på nätet de senaste dagarna.

Inlägget på Facebook från 22 maj.

Det är en svartvit bild med unga män som marscherar och gör Hitler-hälsning. I bilden finns pilar till de som påstås vara SD-politikerna.

Flera har reagerat med förvåning.

Kommentarer på Facebook.

Men det finns inga belägg för att det är Åkesson och Sjöstedt på bilden. Den är tagen vid en 30 november-manifestation i Stockholm 1991, enligt den antirasistiska organisationen Expo. Bilden tillhör Expos arkiv och finns i äldre publiceringar på Expos sajt.

SD:s manifestation samlade en stor mängd demonstranter och motdemonstranter. Det finns många bilder från dagen och så här lät det till exempel i tv-rapporteringen från händelsen:

På Twitter får Expo frågan om det stämmer att det är deras bild, vilket de bekräftar, och om det är Åkesson och Sjöstedt på bilden, vilket de inte kan bekräfta.

“Det stämmer att det är vår bild. Däremot finns det inga belägg för att det skulle vara Sjöstedt och Åkesson på bilden. De uppgifterna kommer alltså inte från oss”, skriver Expo.

Ingen annan har heller presenterat några bevis för saken och bilden har mötts med stark skepsis av flera kommentatorer i sociala medier.

På Facebook har bilden mest spridits via en persons inlägg, som har fått några hundra interaktioner. Flera tar bilden som ett bevis för att påståendet är sant.

Kommentar på Facebook.

Mannen bakom inlägget har inte några bevis. “Den bilden är inte min och jag har inte skapat den. Jag delade bara den. Ursprunget kommer jag inte ihåg”, skriver mannen till Källkritikbyrån.

När människor frågat honom om påståendet på Facebook så har han svarat att han tycker att det syns på bilden att det är Åkesson och Sjöstedt. “Jag tror inte det finns något bättre bevis än foto där man känner igen Jimmie Åkesson och Razze Oscar som de såg ut på den tiden”, skriver han i kommentarsfältet.

Kommentar från mannen som delat bilden på Facebook.

Några påpekar att Oscar Sjöstedt skulle ha varit 10 år gammal vid fototillfället och Jimmie Åkesson 12, och det pågår diskussioner om hur unga personerna på fotot kan tänkas vara.

Någon lyfter fram att “ingen av de inblandade dementerat det”, men på SD:s pressavdelning så avfärdar man hela saken.

– Ett befängt påstående som direkt kan avfärdas för vad det är, struntprat, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Oskar Cavalli-Björkman.

Bilden gjorde även en vända på Twitter.

Bilden på Twitter.

Den delningen togs senare bort.

Efter det att Källkritikbyrån tagit kontakt med mannen som delade bilden på Facebook så ändrar han texten till bilden och lägger till: “En del källor säger att det här fotot är från 1991 och då var Åkesson 12-13 år. Killen på bilden ser ut som Åkesson när han var 15. Kanske är det någon annan?”

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.