Granskning

Inga belägg för att C-vitamin stoppar corona-viruset

5 March 2020  |  |

Felaktiga påståenden om C-vitamin som mirakelmedel mot corona-viruset cirkulerar på sociala medier i Norden. Vi går igenom färden.

Världshälsoorganisationen WHO är tydlig: just nu finns det inget botemedel, vaccin eller särskild behandling mot corona-viruset.

Från WHO:s sajt.

Ändå sprids många påståenden om vad som hjälper mot viruset.

I Sverige, Danmark och Norge har i flera fall samma påståenden fått spridning, alltså inte bara av samma sort utan även från samma grundkälla.

Vi börjar i Norge: I onsdags publicerade Källkritikbyråns kollega Faktisk.no en genomgång av en artikel på den alternativa hälsosajten Tv-helse.no med rubriken: “Kinas “hemliga” vapen mot corona-viruset”.

Från den norska sajten Tv-helse.no.

Det hemliga vapnet var enligt texten C-vitamin och källan är en man som heter Andrew Saul. Han kallar sig själv för “The megavitamin man” och driver sajten Doctoryourself.com.

Sajten Doctoryourself.com.

Enligt Saul har det påbörjats tre studier i Kina för att undersöka bruket av intravenöst insatt C-vitamin.

En av studierna har lagts upp på den stora amerikanska databasen clinicaltrials.gov, men det står klart och tydligt på sajten att det inte innebär att studien utvärderats av amerikanska myndigheter, noterar Faktisk.no.

Mer belägg än så för att Kina framgångsrikt använder C-vitamin som ett vapen i kampen mot corona-virusets utspridning erbjuds inte.

Sajten Tv-helse.no har en svensk dottersida som heter Tv-helse.se och som spred samma artikel men översatt till svenska från sin sida. Den svenska versionen har fått nära 12 000 interaktioner på Facebook.

Den svenska varianten delad 1 mars.

I Danmark spreds en annan artikel med hänvisningar till samma man: Andrew Saul. I texten länkas bland annat till Doctoryourself.com och rubriken lyder ungefär: “Rädd för coronavirus? Enligt studier finns det ett enkelt skydd”.

Från den danska sajten Mayday.

Skyddet är C-vitamin, visar det sig.

“HALLO, VÅGN OP mainstream lægebehandling – der findes allerede en behandling, der kan forhindre død af virusangreb!! Trommehvirvel tak….

Det er de sikre, billige C-vitaminer!”

Mayday

– Rent kvacksalveri, säger Christian Wejse, som är specialistläkare på den infektionsmedicinska avdelningen på Aarhus universitetssjukhus och som har forskat om vitaminer och infektioner, till den danska faktagranskaren Tjekdet.

– Det är helt ovederhäftiga hälsoråd, som ges på ett väldigt bombastiskt sätt, där man helt förbehållslöst rekommenderar jättestora doser av C-vitamin och påstår att det kommer att fungera mirakulöst, säger han.

Tjekdet har pratat med sajten Maydays nyhetsbrevsredaktör och hon anser inte att deras artikel uppmuntrar människor att ta C-vitamin mot corona-viruset. Hon tycker även att forskarna som Tjekdet pratat med borde vara intresserade av att titta närmare på C-vitamin som behandlingsform.

Faktagranskare världen över har sett likadana påståenden sedan flera veckor tillbaka och även Andrew Sauls ståndpunkt.

Andrew Sauls inlägg från 27 januari.

Amerikanska Factcheck.org skrev om påståenden att C-vitamin kan stoppa corona-viruset i mitten av februari, och noterade att det då liksom nu finns ingen särskild behandling som kan göra det.

De hänvisade också till smittskyddsinstitutet CDC i USA när det gäller C-vitaminet som kosttillskott. Att regelbundet ta C-vitamin som kosttillskott minskar inte risken att få en förkylning för den allmänna befolkningen, däremot för de som utför intensiv fysisk träning, skriver CDC på sin hemsida.

Factcheck.org hänvisar även till en artikel på den medicinska fackulteten på Harvard-universitetets sida med rubriken: “Kan C-vitamin hindra en förkylning? Näringsämnet verkar ha ringa preventiva krafter”

– Datan visar att C-vitamin bara är marginellt välgörande när det gäller vanlig förkylning, sade Bruce Bistrian, chef för klinisk näringslära på Harvard-anknutna Beth Israel Deaconess Medical Center.

I slutet av Harvard-artikeln, som mest handlar om vanligt intag av kosttillskott, så tas det även upp vad enorm dos kan leda till:

“What about claims that massive doses of vitamin C can help prevent a cold? Some studies have suggested there may be a benefit, but they required doses of 8,000 mg per day.

At doses above 400 mg, vitamin C is excreted in the urine. A daily dose of 2,000 mg or more can cause nausea, diarrhea, abdominal pain, and it may interfere with tests for blood sugar.”

Harvard Health Letter

Illamående och magsmärtor vid 2 000 mg, konstaterar Harvard-artikeln.

I Andrew Sauls Youtube-kanal nämns väldigt höga doser, enligt amerikanska tidningar. Tidningen New York Post skriver 14 000 mg och Business insider 24 000 mg. Videon har tagits ner från Youtube.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att C-vitamin förebygger vanlig förkylning i den allmänna befolkningen, men det finns vissa belägg för att ett högt intag av C-vitamin (200–1 000 mg) skulle kunna förkorta sjukdomstiden vid förkylning med cirka 10 procent, säger Bettina Julin, nutritionist vid Livsmedelsverket.

– Livsmedelsverket ger råd till den allmänna befolkningen om bra matvanor för att upprätthålla en god hälsa och inte för att bota eventuell sjukdom. C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet (75 mg) genom att äta till exempel en stor apelsin eller en tredjedels paprika.

Det finns även andra kurer som sprids i samband med corona-virusets utbredning – Världshälsoorganisationen WHO tar till exempel upp vitlök på sin Mythbuster-sida:

Källkritikbyrån kommer att fotsätta att följa utvecklingen och vi tar gärna emot ditt tips!

Du kan även läsa vår genomgång av hur rykten och felaktigheter spreds i början av året här.

Svenska inlägg från början av året.