Granskning

Hjälp inte bedragare genom att delta i blufftävlingar

22 August 2023  |  |

De lockar med fina priser – men målet är att du ska ge ifrån dig personuppgifter som säljs vidare. Sedan börjar telefonen ringa.

Bedragare har under de senaste veckorna startat ett stort antal Facebook-sidor som alla heter “Litet hus”. Från dessa skickas fejkade tävlingar ut där det påstås att du kan vinna minihus på hjul.

Det här är en sorts bluff som hemsökt Facebook i åratal. Under våren har likadana upplägg spridits bland svenska Facebook-användare om matkuponger på mataffärerlyxiga kaffekokare och bilar. Källkritikbyrån skrev om en bluffkampanj med minihus på hjul senast i maj i år.

Så här går det till

Bedragarna startar en stor mängd olika Facebook-sidor med samma namn. De varierar sig med olika teckensnitt och punkter i sidnamnet, vilket du kan se om du söker på “Litet hus” i Facebooks sökruta.

Sidorna sköts från andra länder, i det här fallet Indonesien. Detta kan framgå om du går in på fliken Sidtransparens på en Facebook-sida.

Sidtransparensrutan till en av Litet hus-sidorna som var aktiva i våras.

För en ordentlig genomgång av hur du granskar en misstänkt bluffsida så hittar du en guide här!

Bedragarna skickar sedan ut inlägg där de påstår att de har något värdefullt att skänka bort – så här kan det låta:

Vi har 5 minihus som vi inte kan sälja på grund av mindre repor. Eftersom den fortfarande är i bra skick bestämde vi oss för att ge bort den till alla som skrev “tack”. Vinnaren kommer att kontaktas direkt av laget. Mycket lycka till!

Blufftävling på Facebook

Litet hus-inlägg sprids just nu av indonesiska användare i svenska Facebook-grupper. I exempelvis en grupp för jobbsökande i Skåne har dessa användare spridit videor med positiva budskap om kärlek och livet, uppblandat med inlägg om Litet hus-tävlingen.

Vi går tillbaka till blufftävlingarnas kommentarsfält.

Kommentarer på Facebook.

Människor skriver “Tack!” i kommentarsfältet och ger därmed spridning åt inlägget. Anledningen? Facebooks algoritmer tolkar interaktion, såsom gilla-tummar, delningar och kommentarer, som att inlägget är intressant och därför bör visas för ännu fler.

Bedragarna hör av sig till de som svarat med en länk där man ska registrera sig för att få ta del av vinsten.

Från kommentarsfältet för Litet hus på Facebook.

Den som klickar på länken kommer till en helt annan sida på nätet. Nu har eventuella loggor försvunnit och bilderna är mer generiska. Tävlingens avsändare påstås nu i stället vara den svenska möbeljätten Ikea. Det står:

“Klicka på knappen nedan (FORTSÄTTA) så kommer du att omdirigeras till vår sponsors (IKEA) hemsida. Registrera ditt telefonnummer!”

Bluffsida på nätet
Knappen på bluffsidan.

Klickar man sig vidare så hamnar man på en sida till ett Singapore-baserat företag, som noggrant – och talande nog – länkar till Europeiska kommissionens webbplats om konsumentproblem och tvistlösningar.

På sidan framgår att du som deltar i tävlingen också kan ge samtycke till att få reklam:

Deltagande är endast möjligt genom motsvarande online-registrering. I samband med detta kan samtycke till att ta emot reklam också ges för vår skull och för sponsorerna av utlottningen.

Utdrag från organisatörens sajt

När du lämnar i från dig personuppgifter på det här sättet så finns det i allmänhet en rad problem. Förutom risken att du binder upp dig på ett abonnemang som du inte helt uppfattat eller önskat, så finns även möjligheten att ditt telefonnummer blir en värdefull handelsvara.

Personuppgiftshandeln på nätet

I fjol rapporterade TV4:s granskande program Kalla fakta om att de upptäckt att stora svenska företag köper och använder personuppgifter som samlats in genom den här sortens blufftävlingar.

This image has an empty alt attribute; its file name is tv4-1024x712.jpg

I flera av de bluffar som Källkritikbyrån granskat genom åren så har det varit svårt att nå ända fram till avsändaren, eftersom de gömmer sig bakom anonyma sidor. Vi har skildrat vad som kan hända när du registrerar dina personuppgifter på en av de här sajterna – telefonen börjar ringa – och att kriminella ibland sysslar med nätbedrägerier vid sidan av annan brottslig verksamhet.

För den som sett blufftävlingarna förut är det ganska enkelt att genomskåda, men många verkar gärna delta i tävlingarna och därmed ge spridning till dem.

Hjälp inte bedragarna

∙ Om du blir kontaktad, ge inte ifrån dig någonting.
∙ Du riskerar att bli av med pengar genom att ge ifrån dig personuppgifter.
∙ Du kan få virus eller annan skadlig programvara om du klickar på okända länkar.
∙ Personuppgifter kan användas av bedragarna för att försöka låtsas vara du.
∙ Utan att du märker det så kan du råka skriva upp dig på dyra abonnemang som är svåra att ta sig ur.
∙ Dina uppgifter kan säljas vidare till företag som vill rikta reklam till dig.
∙ De kan också säljas vidare till andra typer av bedragare.
∙ Du hjälper bedragare genom att sprida deras inlägg, mejl och meddelanden.

LÄS MER:
► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook
► Så känner du igen hackarnas metoder
► Nej, Facebook-sidan skänker inte bort ett litet hus på hjul


Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!