Nyheter

Här är vinnarna av Det gyllene förstoringsglaset

13 March 2021  |  |

Årets källkritikpris går till Kungliga biblioteket för Digiteket och öppnandet av det svenska tidningsarkivet, samt skolbibliotekarien Monika Staub Halling på Backaskolan i Lund. Hederspris får SeniorNet Sweden, föreningen med devisen “seniorer lär seniorer att använda it”.

– Många verksamheter och privatpersoner har gjort lovvärda insatser för källkritiken under året. De här är de vi vill hylla och lyfta fram lite extra, säger Åsa Larsson, redaktör på Källkritikbyrån och sammankallande i juryn för Det gyllene förstoringsglaset.

Pandemin har lett till många förändringar och nya vägar. I fjol öppnade Kungliga biblioteket det svenska tidningsarkivet som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. I och med det gjorde dem en stor mängd information tillgänglig för allmänheten:

Även hederspriset är en följd av pandemins påverkan på samhället, då livet för många äldre tvingats flytta ut på nätet. Tillsammans har medlemmarna i SeniorNet Sweden lärt av varandra att använda datorn och mobilen – och på så sätt bryta isoleringen och kanske en nybörjarrädsla inför nätet och sociala medier.

Här är juryns motiveringar:

KB och Digiteket
“Genom att öppna sitt tidningsarkiv och ta fram Digiteket har Kungliga biblioteket spridit kunskap och bidragit till allmänhetens fria åsiktsbildning.

När allt stängde ned våren 2020 stod KB, genom att tillfälligt slå upp sitt digitala tidningsarkiv, för ett sällsynt inslag av uppöppnande. En kort stund sken solen in över vårt gemensamma kulturarv, en unik informationsskatt för den som söker källor.

Biblioteken har varit mångas trygga hamn i oroliga tider. Med Digiteket har KB i samverkan med bibliotekssverige skapat en lärplattform så att de är bättre rustade att möta besökarnas behov. Det är också en plats där den som vill kan lära sig mer om källkritik i en digital tid.”


Monika Staub Halling
”Monika Staub Halling är en skolbibliotekarie som ständigt arbetar för att förmedla vikten av ett källkritiskt förhållningssätt. I sin skolvardag gör hon de yngsta eleverna till källgranskare, samtidigt som hon inspirerar och sprider kunskap till kollegor genom sitt utåtriktade arbete som författare och föreläsare.”

Hederspris SeniorNet Sweden
“Pandemin har tvingat in många äldre i en lång och påfrestande karantän. SeniorNet bryter den isoleringen och tillsammans har föreningens medlemmar lärt sig hur man tryggt kan använda mobilen, datorn och nätet.

Det är lättare att gå på bedrägerier när man inte vet hur saker fungerar, och det är också lätt att kasta in handduken när tekniken verkar för svår. Men SeniorNet visar att det går. Föreningen har metodiskt och enträget arbetat fram en trygg gemenskap där Sveriges seniorer kan lära av varandra.”

Här kan du läsa intervjuer med vinnarna på Internetstiftelsens sajt.

De tidigare vinnarna av Det gyllene förstoringsglaset:

2020 – Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning
2020 – Projektet Nätsmart Mora
2020 – Hederspris: Torsten Thurén

2019 – Anette Holmqvist med Kolla Källan
2019 – Peter Olausson med Faktoider

2018 – Martin Törnros med Ekokammaren och Mikoteket
2018 – DN-journalisten Matilda Gustavsson

2017 – Conny Andersson med Bluffakuten
2017 – Årstaskolan i Stockholm

Bakom priset står:

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. De ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.

Källkritikbyrån är ett faktagranskarinitiativ med målet att granska det som sprids på den svenska fejkarenan och hjälpa människor att bli självsäkra, trygga och medvetna nätanvändare. Bakom Källkritikbyrån står de tre grundarna av Viralgranskaren på tidningen Metro, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.