Guider, Nyheter

Här är verktygslistan för dig som vill faktagranska själv

22 November 2022  |  |

En hel del researchverktyg är gratis och fria att använda, men kan vara svåra att hitta. Vi har sammanställt dem åt dig.

Källkritikbyrån är medlem i Nordis (Nordic observatory for digital media and information disorders), ett samarbete mellan forskare och journalister i de nordiska länderna.

På Nordis hemsida har vi nu lagt upp en sammanställning av digitala researchverktyg, som kan vara användbart när du försöker ta reda på bakgrunden till saker du sett på nätet. Databasen har sammanställts av forskare från Universitetet i Bergen (UiB) och Oslo Metropolitan University (Oslo Met).

– Detta är en översikt över digitala verktyg som kan användas till faktagranskning eller andra undersökningar, allt från verktyg som du kan använda för att hitta ursprunget till en bild till program som kan hjälpa dig att kolla om Twitter-konton är bottar, säger Morten Langfeldt Dahlback, utvecklingschef på norska Faktisk.no och ansvarig ledare för faktagranskarna i Nordis-samarbetet.

Vad är vinsten med den här listan?

– Det finns en väldig massa verktyg för faktagranskare och journalister därute och det kan vara svårt att få översikt över vad som finns tillgängligt. Den här databasen samlar de flesta tillgängliga verktyg på ett och samma ställe. På sikt hoppas vi också kunna ha databasen som en utgångspunkt för att testa olika verktyg mer systematiskt.

Det positiva är, enligt Morten Langfeldt Dahlback, att många av verktygen är gratis och möjliga för alla att använda.

Här hittar du listan på över 250 verktyg på Nordis hemsida:

► Introducing: Fact-checking tools database

Nordis är en av åtta nya knutpunkter i nätverket runt European digital media observatory (Edmo) och finansieras av EU-kommissionen.

Källkritikbyrån har en mängd guider som du kan använda för att till exempel undersöka filmer, bilder och spåra gamla inlägg på nätet – här hittar du dem:

► Så söker du på filmer och videoklipp
► Så kommer du igång med att granska bilder
► Sökmotor-tricks för dig som letar svar på nätet
► Så går du snabbast från flödet till källorna


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!