Granskning
Här är sanningen om de gula prickarna på brevlådan
21 January 2021 | Åsa Larsson |
En prick på brevlådan kan vara nog för att sätta fart på fantasin, men förklaringen är enkel – och lätt att hitta.

Under januari har ett gammalt kedjebrevliknande inlägg fått ny spridning på Facebook. Det handlar om en varning för inbrottsligor som märker upp brevlådor med gula klistermärken och är ordagrant samma varning som vi uppmärksammade med Viralgranskaren 2016:
VARNING!! VARNING!! Kolla era postlådor!! Sitter det en gul rund prick (klistermärke) betyder det att ni inte har något larm i ert hus. Ett gäng som är ute och kollar husen och sedan märker postlådorna för att underlätta vid inbrott. Kopiera och varna andra
Kedjebrev på Facebook
I lokala grupper på Facebook tolkar en del det som att det gäller just deras område. Och den som läser varningen kan få intrycket att det rör sig om ett specifikt gäng som är ute och kollar hus i detta nu. En person bemöter kritik mot inlägget med att hon hittat uppgifterna i en Facebook-grupp nyligen.

Men varningen har snurrat runt i över tio år, pådriven av människors vilja att kopiera och dela budskapet. Under januari månad har varningen vaknat till liv, bland annat tack vare ett inlägg med över 5 700 delningar.

I kommentarsfälten försöker folk upplysa inläggsskaparen om bakgrunden – nämligen att det handlar om tidningsutdelare som märkt upp brevlådor för att kunna hålla reda på vilka som ska ha tidningen.

Det har inte haft någon större inverkan på de tusentals Facebook-användare som delat det vidare. Det är väl inte fel att varna, det tar ju ingen tid eller energi att dela ett inlägg, resonerar en person.
Det är visserligen sant, en knapptryckning är lätt, men det tar tid och resurser att undersöka om något är sant och om det är ett problem som måste åtgärdas av till exempel ordningsmakten. Och grundlösa varningar kan orsaka onödig oro.

I det här fallet hade det räckt med en sökning på nätet, något som inte heller måste vara en särskilt påfrestande insats.
Vi tar en vandring bakåt i tiden.
Metoden att sätta klistermärken på brevlådor verkar ha använts då och då av tidningsutdelare och har ibland uppmärksammats av oroliga grannar och lokalmedier. I Ystad började ryktet gå 2011 när människor upptäckte gula prickar på sina brevlådor.
– Min vän på Facebook säger att det hos henne är de utan larm som har fått prickar, men hos oss är det tvärtom, sade en boende till Ystads allehanda då, för tio år sedan.
Posten hade inte hört talas om saken, men trodde att det kunde vara företaget Tidningsbärarna och när Ystads allehanda ringde upp dem fick de direkt svar på frågan om de gula prickarna.
– Det är vi som har satt upp dem, sade Astrid Järnström på Tidningsbärarna.
Prickarna hade satts upp runt om i sydöstra Skåne för att markera vilka som skulle ha Ingelsta kalkons medlemstidning Aptit.
När Tidningsbärarna tog över som leverantör av morgontidningar i stället för Västsvensk Tidningsdistribution i Sjuhäradsområdet så uppstod samma oro på grund av “konstiga klisterlappar” på brevlådor.
“Många husägare har oroats över vad de betyder, och det har florerat en hel del rykten, bland annat på Facebook och internetforumet Flashback”, noterade Borås tidning 2012.
2015 orsakade små klistermärken oro i Örebrotrakten. De var visserligen vita och fyrkantiga med en svart prick på, men vi börjar känna igen mönstret i den här historiska genomgången, inte sant?
“Är detta något som ni kan utreda så vi oroliga boende som genast tänker på tjuvar och banditer kan sova lugnt sedan?” bad en läsare tidningen Aftonbladet. Utredningen förde tidningen till företaget Prolog som arbetade med tidningsdistribution i bland annat Örebro.
– Det stämmer att det är vi som har satt upp klistermärkena, sade driftsplaneraren Therese Gustafsson.
– Det är tidningen Transportarbetarens. Vi sätter upp klistermärkena på kundens brevlåda för att underlätta distributionen.
2016 berättade tidningen Nya Åland att en gul prick betydde en prenumeration på deras tidning, så att ingen skulle oroa sig.
Och så fortsätter det. Och det är inte bara tidningsutdelare som använt sig av klistermärken.
– Det har tidigare hänt att brevbäraren märker postlådor för att på olika sätt underlätta brevutdelningen, men det ska de inte göra, säger Anna Kjellander på Postnords pressavdelning.
Nu för tiden verkar dock de flesta tidningsutdelare övergått till digitala lösningar. Till exempel företaget Prolog meddelar Källkritikbyrån att man inte längre använder märken på brevlådor.
“Våra distributörer har elektroniska budböcker som de följer”, skriver företaget i ett mejl.
Samma sak säger Håkan Rudberg på Nim distribution.
– Vi märker inga brevlådor längre. Nu mer så har alla distributörer all information de behöver i sina handenheter.

För säkerhets skull dubbelkollar vi om det pågår någon inbrottsvåg som föregåtts av gula prickar på folks brevlådor.
– Nej, det har vi inte hört något om. Det där rör sig om något som tidningsutdelare gör, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
Däremot så förekommer det att inbrottstjuvar flyttar på saker utanför huset för att se om ägaren verkar vara bortrest, något som kan läsas om inför i princip varje sommarsemester i svenska tidningar.
Sammantaget: en varning bör vara aktuell och specifik – och dubbelkolla uppgifterna innan du sprider den vidare.
Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!
Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:
Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.
Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.
Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.