Granskning

Hälsoprofil vilseleder om vaccin mot covid-19

16 December 2020  |  |

“Vi har inte sett någon virusinfektion”, sade en patologläkare i somras. Hennes ord har sedan dess använts för att ifrågasätta covid-19-pandemin – senast av hälsoprofilen Sanna Ehdin. Ehdin har även spridit en rad andra felaktigheter om vaccin de senaste veckorna.

Elisabeth Englund i TV4 11 juli. Foto:TV4

Uppdatering 28 oktober 2021: TV4:s inslag sprids på nytt tillsammans med ogrundade påståenden – vi påminner därför om denna granskning från december 2020.

I juli berättade patologläkaren Elisabet Englund för TV4 om hennes arbete – att bland annat obducera och undersöka patienter som avlidit efter en covid-19-infektion. Sedan dess har hennes uttalanden använts och misstolkats av en mängd människor på nätet.

– Ja, jag har belagts med många egenartade påståenden som inte stämmer och någon uppeldad konspirationsteoretiker spelade på Youtube upp en bit av TV4-intervjun med mig som ett “bevis”, säger hon till Källkritikbyrån.

Så här sade Englund i tv-inslaget när hon fick frågan om det var något som förvånat henne när hon genomfört obduktionerna:

“Ja, verkligen! Dels den enorma variationen av fynd och av så kallad samsjukligheten av andra sjukdomar som i väldigt hög grad förekommer. Men dels är det då så att i väldigt många av organen och vävnaderna som vi undersöker inte hittar tecken på virusinfektion. Vi hittar tecken på att någonting i kroppen reagerar mycket stark mot virusinfektionen. Och det ser vi som en varierad mängd fynd, men inte själva virusinfektionen har vi ännu kunnat påvisa i alla fall.”

Elisabet Englund fortsätter i inslaget att berätta om det de ser: proppbildning, svullnader och tecken på att blodkärlen inte håller vätska och blod som de ska, utan läcker.

“Vi tror att det är en allmän cytokinanstormning som kroppen inte klarar av, utan att det blir svullet och ibland riktigt svåra skador.”

Det här inlägget tolkades redan när det lades ut på TV4:s Facebook-sida som att Englund sagt att de obducerade personerna aldrig haft covid-19.

Delning av TV4:s inlägg med patologen Elisabeth Englund.

En Facebook-användare skriver: “Vid närmare titt så kan de alltså inte hitta ETT ENDA BEVIS för att detta virus har dödat dem eller ens finns i kroppen. De har alltså LJUGIT för oss, vakna upp folk”.

Englunds uttalanden användes på Youtube och började spridas som ett bevis på att det egentligen inte finns något virus.

Inlägg på Twitter.

“Inga tecken på virusinfektion bara tecken på cytokinstorm som kan triggas av mediciner” och “Ingen har dött av virusinfektion”, skriver en man som gjorde en egen video om och med Englunds uttalanden.

Men Elisabet Englund avfärdar de här påståendena.

– Jag sa tydligt då, i somras, att vi letade efter spår av viruset – det vi VET har påverkat och gjort skada i olika organ och vävnader – men att vi ännu inte hade SETT viruset.

Det har de däremot nu.

– Vi hade då ännu inte fått hem den antikropp specifik mot SARS 2-cov som vi nu har tagit hem och testat in i labbet. Med denna antikropp kan man alltså påvisa om viruset faktiskt finns där.

► LÄS MER: Fotsår påstås vara vaccinskada – men kvinnan var i placebogruppen

Virusets härjningar genom kroppen har varit svåra att påvisa.

– Viruset har dragit fram och på flera ställen givit sig av, efter att ha väckt upp en inflammatorisk process. Det är lite olika i olika vävnader faktiskt. Nu ser vi virus i enskilda vävnader och organ, men det är långtifrån alla de sjuka vävnader som har virus att visa upp vid tidpunkten för döden.

Särskilt intressant är hjärnan, givet att många människor drabbats av märkliga neurologiska symtom, men Englunds grupp har ännu bara sett sparsamma spår av virus i hjärnan.

– Det egendomliga är att den inflammation vi trodde vi skulle se är mycket diskret i hjärnan, säger Elisabet Englund.

Inlägget på Facebook.

Den senaste i raden att lyfta upp Englunds uttalande från i somras som tecken på att det är något skumt och misstänkt med pandemin och viruset är hälsoprofilen som går under namnet Dr Sanna Ehdin.

Så här skrev hon i veckan på sin Facebook-sida och länkade till Elisabeth Englund i TV4-inslaget:

Coronaobduktioner förbryllar läkaren (obducenten) Elisabet Englund i Lund, som inte fann tecken på virusinfektioner hos någon cov*d-l9-avliden. Är inte det märkligt…? Dags att ta fram spaden för granskande journalister och börja gräva i detta. Tv4-inslag från i juni.

Varför har detta tystats ner? Se det fort innan filmen tas bort.

Sanna Ehdin är en välkänd person inom alternativkretsar och har bland annat tilldelats antipriset Årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning år 2000. Motiveringen var “för hennes hälsofarliga råd om kost och hälsa baserade på hennes vantolkningar av vetenskapliga studier”.

Ehdin fick kritik under pandemins inledning i Sverige i våras för olika råd och marknadsföring av produkter. Enligt infektionsprofessor Björn Olsen blandade Ehdin riktiga data med ”mumbo-jumbo”, rapporterade Expressen i en genomgång av Sveriges främsta hälsoprofiler. Profilerna visade sig rekommendera bland annat “hälsosåpa”, silvervatten och mängder med olika kosttillskott till människor som är rädda för att drabbas av virus.

Inlägg på Facebook.

Sanna Ehdin spred även för en dryg vecka sedan ogrundade påståenden om coronaviruset i ett nu nedtaget Facebook-inlägg. Det länkade till ett längre blogginlägg med rubriken “Öppet brev till Stefan Löfven och Johan Carlson”. Blogginlägget har, trots att Ehdin verkar ha tagit ner sitt eget Facebook-inlägg om det, över 22 000 interaktioner i olika grupper på Facebook.

Det stod bland annat så här:

Ni har beslutat köpa in miljontals doser av ett helt nytt, oprövat och icke säkerhetstestat RNA-vaccin mot SARS-cov-19, baserat på genmanipulation och nanoteknologi. Det innebär att gener ska sättas in i våra mänskliga celler för att producera Coronaprotein för all evighet. FDA i USA har konstaterat att detta vaccin kan orsaka ett stort antal livshotande biverkningar, inklusive dödsfall.

Processen runt testningen av de olika vacciner som tagits fram mot covid-19 är avsevärt snabbare än normalt, men den är vare sig icke-existerande eller ringa. Runtom i världen deltar hundratusentals människor i vaccintester just nu i syfte att just pröva och säkerhetstesta dem. Det har hittills inte framkommit biverkningar av den allvarsgraden som Ehdin lyfter fram.

I blogginlägget skriver hon: “Detta Covid-19 vaccin kommer att ge massivt med autoimmuna sjukdomar, inklusive immunkollaps och död” och hänvisar till “läckta dokument och offentliga diskussioner från FDA”.

Bild från Ehdins blogg.

Vad är det då för uppgifter från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA som Ehdin skriver om? Jo, det rör sig om en bild ur myndighetens presentation från ett möte den 22 oktober. I bilden står en rad sjukdomar och även “deaths” (dödsfall).

Men den har tagits ur sitt sammanhang och spridits på nätet. Faktagranskaren Politifact i USA skriver att listan innehåller alla möjliga biverkningar, inte alla man har kännedom om, och till Källkritikbyrån säger Alison Hunt, pressekreterare på FDA, att det rör sig om sånt som kan vara av intresse att bevaka.

– Listan med ofördelaktiga effekter (“adverse events”) på slide 16 är en lista med möjliga utfall som FDA potentiellt kan söka efter i samband med säkerhetsövervakning.

Ingen av de här biverkningarna har kopplats till Pfizer/Biontech-vaccinet som nu kommer att distribueras i USA, säger Hunt.

De huvudsakliga biverkningarna som upptäckts är ömhet i armen och influensaliknande symtom som varar i ett dygn eller två, rapporterar nyhetsbyrån AP:s faktagranskare. I Storbritannien avråddes personer med en historia av kraftiga allergiska reaktioner från att ta vaccinet, sedan två personer drabbats av det. De två har tillfrisknat.

Inlägg på Facebook.

Det är inte heller sant att vi kommer att bli genmanipulerade genom att ta vaccinet. I en tidigare version av Ehdins blogginlägg stod det:

“De (mRNA-vaccinen) ändrar därför en persons individuella genetiska material, för all evighet. Detta förfarande är genetisk manipulation, som varit förbjudet länge och hittills anses vara kriminellt. Hur kan ni nu tillåta det?”

I somras spreds liknande påståenden om att vaccinet innehåller protein som “tränger in i våra celler och förändrar vårt DNA”. Vi frågade då Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, om det stämde:

– Fullkomligt nonsens. Det spikeprotein som finns i vaccinet, eller bildas vid vaccination, kan inte förändra våra cellers arvsmassa. Personen har rört ihop allt och skapat sig en egen bild om hur det går till som inte stämmer med verkligheten, sade han.

Det samma säger Michel Goldman, professor i immunologi vid Université Libre de Bruxelles i Belgien till EU:s forskningstidskrift Horizon.

– MRNA:t kommer inte att ta sig in i cellkärnan, där vårt DNA finns.

När Sanna Ehdin skriver att “gener ska sättas in i våra mänskliga celler för att producera coronaprotein för all evighet”, så stämmer inte det heller.

– När det injicerade mRNA:t kommer in i cellen så förfaller det snabbt och stannar bara i kroppen ett par dagar, säger Michel Goldman.

Att det helt enkelt inte fungerar så här har inte stoppat påståenden om att vaccinet ska förändra människors DNA i grunden från att sprida sig i världen och har fått granskas av flertalet faktagranskare.

Sanna Ehdin har även startat ett upprop delvis baserat på hennes blogginlägg, som fått över tolv tusen underskrifter, enligt sajten Skrivunder.com.

► LÄS MER: Spritt inlägg vilseleder om munskydd och tvångsvaccinering

Uppdatering 18 dec: Sanna Ehdin har avböjt en intervju och verkar nu även ha tagit ner sitt Facebook-inlägg som berör TV4:s inslag med patologläkaren Elisabet Englund.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.