Guider
Guide: Så spårar du på nätet
18 September 2021 | Åsa Larsson |
Vi använder en dramatisk film för att lära oss mer om detektivarbete på nätet.

Förra sommaren lade en person ut en film ihop med ett falskt påstående om elbilar. Facebook-inlägget sprids fortfarande.
Mannen skrev:
Det verkar som om elbilar och deras batterier har lite mer att jobba på när det gäller brand- och explosionsrisk? En hel del elbilbränder numera runt om i världen. Videon visar en elbil som börjat brinna och sedan exploderar på en motorväg i Frankrike.
Del ur inlägget på Facebook
Filmen är dramatisk, med explosioner och ett tiotal meter höga eldflammor, mitt på en motorväg. Men när man undersöker filmen så framkommer det att det inte rör sig om någon elbilsolycka, utan en lastbil full med gastuber som börjat brinna. Olyckan skedde i Frankrike 2017.
Här listar vi steg som du själv kan ta för att undersöka det här fallet:
Läs igenom inlägget och kommentarsfältet
Kan du hitta ledtrådar eller källhänvisningar? Undersök de som står öppet i inlägg och länkade artiklar, eller varför inte kika igenom kommentarsfältet? I fallet med explosionsfilmen så hade en person i kommentarsfältet hjälpsamt lagt in en länk till filmen på Youtube. Så här skrev han:
Här är orginalfilmen, och ”camion avec du gaz” betyder lastbil med gasflaskor på franska. Så ironiskt nog är det en förbränningsmotor som brinner.
Inlägg i kommentarsfältet
#orkakällgranska
https://youtu.be/iOiOxu04Rhs
Undersök bilder och filmer
Så vi har en Youtube-film, men vi behöver dubbelkolla de beskrivningar som finns där och nå fram till exempelvis nyhetsrapportering om olyckan.
För den som har en Youtube-länk kan man få ut sökbara bildrutor ur den med hjälp av till exempel Amnestys Youtube DataViewer. Man klistrar in länken till en Youtube-film och får ut ett antal bilder. De har till och med en inbyggd bildsökningsknapp kopplade till sig.

Använd Google
Ett annat steg man kan ta är att googla på titeln till filmen från Youtube, i det här fallet en beskrivande sådan: “Accident sur National 10 camion avec du gaz explosion”. Det gav snabbt en rad sökträffar från franska nyhetsmedier.

Högst upp hittar man till exempel Charente libre, en fransk tidning som skrev om olyckan när den inträffade 2017.
Så bildsöker du filmer
Men säg att det inte hade funnits någon hjälpsam Youtube-länk i kommentarsfältet. Hur går man vidare då? Facebook-filmer är inte lika lätta att söka på som Youtube-filmer, men man kan till exempel ta en skärmdump på filmen, skära ut den del som skulle motsvara en bildruta ur filmen och bildsöka på den.
I det här fallet gav det flera goda resultat. Google exempelvis visar upp något som de kallar visuellt liknande bilder och där ser man att det finns gott om bilder upplagda från den här olyckan. Man kan se samma oranga räddningsfordon i bilderna, bland annat.

Man ser också flera sökresultat från franska medier, till exempel från den franska tidningen Le Point som beskriver en olycka med en lastbil med gasflaskor innehållande propan- och butangas.
Översätt så gott det går
Om man inte kan språket på en sida så kan man pröva översättningstjänster. För många år sedan var dessa tjänster inte så mycket att hänga i granen, men nu är läget ett annat. Till exempel om man testar att ta ett stycke ur Le Points artikel och översätta den till svenska så låter det så här:
Det är minst sagt en ovanlig scen som ägde rum på RN 10, i Charente-Maritime. Måndag eftermiddag fattade en lastbil på 28 ton med 13 och 23 kilo butan- och propangasflaskor eld när den färdades i riktning mot Bordeaux-Angoulême och orsakade en rad mycket imponerande explosioner. Sprängningarna hördes i flera kilometer runt. Branden spred sig sedan till ett närliggande skogsområde och orsakade flera evakueringar. Totalt skickades femtiotre brandmän och ett fyrtiotal gendarmer till platsen för att hantera händelsen.
Utdrag ur artikel, översatt med Google translate
Helt begripligt och man får en god uppfattning om vad det är som har hänt.
Det finns mycket mer man kan göra, men detta var ett par steg som vi tog i granskningen av det här påståendet. Läs den granskningen här!
Fler guider från oss:
► Så här granskar du en bild
► Så hittar du borttagna saker på nätet
► Så kollar du en bild i mobilen
► Så känner du igen en blufftävling
Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!