Guider

Guide: Så kollar du en bild i mobilen

3 June 2020  |  |

Att kunna undersöka en bild är en bra start för den som vill ägna sig åt faktagranskning – så här kan du göra en bildsökning med din mobil.

En bild på ett nedsläckt Vita huset i USA har fått stor spridning de senaste dagarna, bland annat lades den bredvid en bild där presidentens residens lysts upp i regnbågens färger.

Bilden har använts för att illustrera Trump-administrationens styre både rent symboliskt, men också påståtts faktiskt föreställa den nedsläckning som skedde i samband med de våldsamma protesterna utanför Vita huset i söndags.

Även den tidigare socialministern Annika Strandhäll har lagt ut bilden på sin Twitter-sida och skriver bland annat: “1 juni 2020, Trump släcker ned i rasismens och polisbrutalitetens USA.”

Det finns många guider till hur du undersöker en bild när du sitter vid ditt tangentbord, till exempel vår egen genomgång, men nu ska vi visa hur du kan gå tillväga i din mobil.

Ladda ner bilden
Öppna länken i till exempel Google Chrome i mobilen.

Tryck fram bilden du vill undersöka och tryck lite längre på bilden så att du får upp rullgardinsmenyn. Välj sedan att ladda ner bilden till din mobil.

Gör en omvänd bildsökning
Gå till sajten Tineye.com och ladda upp bilden där.

När du fått resultatsidan av din sökning så kan du börja undersöka träffarna. Ett bra tips är att sortera träffarna på “äldst först”.

Då kan du se de tidigaste tillfällena då den här bilden lagts upp på nätet. (I det här fallet visar det sig vara ett så kallat stock photo, alltså genrebilder på Vita huset och bilden finns så tidigt som 2015, det vill säga före Trumps presidenttid.)

Men bilden är inte helt sig lik. I Tineye kan man jämföra bilderna.

Om man bläddrar i listan så ser man att bilden fram till nyligen har legat uppe i sin ursprungliga form, men från 2020 så dyker det upp träffresultat som är betydligt mörkare än ursprungsbilden.

Det finns begränsningar med alla sökmotorer och får du ingen träff så försök att använda andra vägar i stället.

Fortsätt att undersöka
Läs vidare vad du kan hitta om den bild du undersöker och kolla gärna detaljer i den om det finns några som sticker ut.

I fallet med bilden av ett mörkt Vita huset så har bland annat nyhetsbyrån AP faktagranskat den och skriver: “I originalet så är lampan som hänger på Vita husets pelarveranda tänd inklusive flera ljuskällor som omgärdar fontänen på byggnadens framsida. Den redigerade versionen som delats vitt och brett online har förmörkats, och manipulerats för att ta bort den tända lampan.”

Genrebilden i sin ursprungliga form.
Den nu delade bilden av Vita huset.

Det finns en källa utskriven på den amerikanska politikern Hillary Clintons upplagda bild och det är Christian Christensen, professor i journalistik vid institutionen för mediestudier på Stockholms universitet. Han har tagit bort sin tweet med bilden och bett om ursäkt för det inträffade.

Ett flertal nyhetsmedier rapporterade om just att Vita huset släcktes ner kl 11 i söndags, men tolkningen av det varierade. Den brittiska tidningen The Guardian skrev först att detta bara händer när en president avlidit, men har sedan dess lagt till en rättelse i slutet av sin artikel där de backar från den uppgiften.

Till tv-kanalen Fox news sade Vita husets vice pressekreterare Judd Deere att nedsläckningen var rutinmässig.

– Det här är inget nytt. Vita husets släcks omkring kl 11 varje kväll, sade Vita husets talesperson Hogan Gidley till tidningen Newsweek i måndags.

Samma sak skrev Kaitlan Collins, tv-kanalen CNN:s Vita huset-reporter på Twitter:

I The Guardians liverapportering publicerade man en tweet med en film som påstods föreställa nedsläckningen från i söndags:

Detta var historien om en gammal manipulerad genrebild som blev viral. Det är inte den första och kommer inte att vara den sista – men nu vet du hur du kan undersöka den i mobilen eller om du sitter vid din dator.

Har du frågor eller tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.