Guider

Guide: Så hittar du borttagna saker på nätet

15 February 2020  |  |

Ett praktiskt verktyg för att undersöka ett skeende på nätet är att kunna gå tillbaka i tiden och se hur en sajt sett ut tidigare. Här går vi igenom ett sätt att göra det!

Sajten Wayback machine är ett projekt som påbörjades 1996 och rullades ut för allmänheten 2001. Det går ut på att arkivera det öppna nätet och sajter sparas regelbundet ner i den form de befann sig i just för tillfället.

Dels kan du själv spara sidor där, men huvudnumret är att du kan söka bakåt i tiden genom att klistra in url-adressen till sidan du vill undersöka i sökfältet.

Vi tar det här exemplet: Under helgerna spreds ett falskt påstående om att Finlands nytillträdda statsminister Sanna Marin lagt ett förslag om att införa sex timmars arbetsdag och fyra dagars arbetsvecka. Stora europeiska medier som exempelvis The Guardian gick inledningsvis igång på uppgifterna.

Säg att du vill se hur The Guardian ändrat sin text under resans gång. Sök på artikeln i Wayback machine. Gå bakåt i sparpunkterna som visas på det här sättet:

Så här såg artikeln ut 6 januari. Det står till exempel att Finland planerar en fyra dagars arbetsvecka och att den nya finländska statsministern har utlovat kortare arbetstid:

Och så här ser texten ut i dag. Rubriken är ändrad från ett påstående till en fråga och de felaktiga uppgifterna är borttagna:

En rättelse har även bifogats längst ner i The Guardians artikel för att förklara ändringarna. Du kan läsa mer om den här historien här!

I vissa fall hjälper det inte att någon sparat sidan i Wayback machine. I december ifjol upptäckte programmeraren Francis Tseng en märklig detalj när han satt och letade information om USA:s tullavgifter för jordbrukssektorn. I listan över USA:s handelspartners dök landet Wakanda upp, mer känt från Marvels superhjältefilmer.

USA:s jordbruksdepartement hävdade att det rörde sig om ett misstag. Wakanda hade listats som del av ett test och sedan glömts bort. Det var aldrig meningen att det skulle synas utåt. Departementet lade även upp det här inlägget på Twitter:

I Wayback machine kan man se en mängd sparpunkter från och med 19 december för just den här sidan.

Men eftersom det handlar om ett formulär så spelar det ingen roll att själva sidan frusits i tiden eftersom listan är ändrad. Det som kvarstår är de skärmdumpar som folk lyckades göra vid tillfället, som till exempel den här:

En del saker går att hitta, andra försvinner för gott. Det bästa tipset är helt enkelt att lära dig hur du gör en skärmdump med din telefon eller dator och skärmdumpa eller spara sidor i Wayback machine så fort du ser något som verkar märkligt.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.