Guider

Guide: Så här granskar du en bild

17 January 2020  |  |

Att lära sig hur man undersöker en bild på nätet är bland det viktigaste – och enklaste – inom källkritiken.

Föreställ dig att du hittar den här vackra men skrämmande bilden av vinterns bränder i Australien. Det påstås att den är tagen från den internationella rymdstationen ISS. På andra håll står det att det är en satellitbild från den amerikanska rymdtjänsten Nasa.

Använd dig av sunt förnuft

Brukar satellitbilder se ut så här? Hur ser jorden ut från ISS? Skulle bränder lysa upp en kontinent av Australiens storlek på det här viset?

Ge dig ut och undersök, till exempel titta på bilder av jorden från Nasa eller gå till en livesändning från ISS.

Australien sett med hjälp av Nasas verktyg Worldview.

Ser du något i bilden som kan ge ledtrådar till dess ursprung?

I en del bilder finns det avslöjande detaljer som gör att du kan räkna ut mer om bakgrunden: skyltar med text på ett annat språk än förväntat, eller arkitektur som inte ser ut att höra hemma i det påstådda sammanhanget.

I just det här fallet kan man se upphovsmannens märkning i ena hörnet.

Anthony Hearsey är en fotograf och bildkonstnär i Brisbane i Australien, något man får veta om man söker på hans namn på nätet.

Sök på bilden på nätet

Finns bilden på fler ställen, till exempel där den först publicerades? Har kanske till och med andra undersökt bilden före dig? Sök på nätet!

Om du sitter vid en dator så går du till exempelvis Googles bildsök.

Tryck på kamerasymbolen. Här kan du välja mellan att klistra in bildens länkadress, eller ladda upp bilden som du sparat ner till din egen dator.

En del webbläsare har det här som en inbyggd funktion så testa att högerklicka på bilden och se om det finns ett alternativ som låter dig söka på Google direkt.

Om det skulle ha varit en bild som påstås vara nytagen eller unik så kan ett sökresultat med tiotusentals träffar berätta för dig att det inte antagligen inte stämmer. I fallet med Australien-bilden handlar det om flera miljarder träffar.

Det kan vara svårt att navigera de många träffar du får om du klickar på bilden i det här läget, men till din hjälp har du Googles inställningar som låter dig sortera på bland annat tid.

Du får även upp sökträffar på sajter som använt bilden och där kan du också hitta ledtrådar.

Det finns ett stort antal så kallade tillägg till webbläsare som förenklar det här sättet att söka på bilder. Det kallas omvänd bildsökning och på engelska reverse image search. Du kan även använda fristående söktjänster som exempelvis Tineye, där du bland annat kan sortera bilderna från äldst till nyast, vilket tar dig närmare svaret på frågan var bilden först publicerades.

LÄS MER: Spektakulär bild av Australien var kattguld

Varför är bildsökning en så viktig del av källkritisk granskning? Jo, för att bilder är så vanligt förekommande när det gäller både missförstånd och avsedd vilseledning. Bilder väcker känslor i oss, och vi tror oss se saker i bilder som ibland faktiskt inte finns där.

Här kan du se exempel från Viralgranskaren på hur bilder använts i bluffar och propaganda:

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.