Granskning

Gekås Ullared används i bedrägerier på Facebook

27 May 2023  |  |

Bedragare utger sig just nu för att vara lågprisvaruhuset Gekås Ullared på Facebook och påstår sig dela ut värdekuponger för tusentals kronor till flera hundra personer. Men det rör sig om en vanlig bluff.

Blufftävling på Facebook.

Så här skriver Facebook-sidan “Gekås Ullared Sweden”:

Idag delar @Gekas-teamet ut 5000Kr kuponger till de första 300 personerna som känner till andra nummer än [93]! Alla vinnare kommer att kontaktas direkt av laget. Kuponger kan lösas in hos någon av våra ombud!

Bedragarnas inlägg på Facebook 27 maj

I en annan “tävling” ska man bara välja ett av paketen i bilden.

Blufftävling på Facebook.

Så här står det:

För att fira sitt 60-årsjubileum delade vi från teamet @Gekås Ullared ut shoppingkuponger till 200 lyckliga personer som valde rutan på bilden.
Välj en av rutorna på bilden!
Den lyckliga vinnaren får ett presentkort enligt innehållet i presentförpackningen.
Vinnarna kommer att kontaktas direkt!
Kuponger kan bytas ut hos alla våra ombud, lycka till!

Blufftävling på Facebook 24 maj

I en annan fejkad tävling utlovas värdekuponger på Gekås Ullared för 5 000 kronor till de första 500 tävlanden. Om det stämde skulle företaget alltså ge bort motsvarande 2,5 miljoner kronor på bara en av de här “utlottningarna” på Facebook.

I kommentarsfälten så får alla likartade svar, oavsett om de deltar eller försöker varna andra:

Du har blivit utsedd till vinnare och har rätt till ett pris från oss. Vänligen bekräfta ditt pris så att vi kan behandla priset omedelbart. (länk)

Bedragarnas svar i kommentarsfältet.

Länken leder till sidor med många stulna Gekås-bilder och loggor.

Bilder från bedragarnas sajt.

Du ombeds att säga okej till att företaget får överföra dina kontaktuppgifter till sina “sponsorer”.

Dataskydd och samtycke till reklam

I egenskap av arrangör överför vi uppgifter till våra tävlingssponsorer som kan vilja kontakta dig i reklamsyfte och hjälpa oss att finansiera vår kostnadsfria onlinetävling. För att dina uppgifter ska kunna överföras till våra sponsorer och för att de – liksom vi – ska kunna kontakta dig via e-post, telefon, sms eller post, behöver vi och våra tävlingssponsorer ett lämpligt samtycke.

Del ur meddelandet på bedragarnas sajt

Företaget bakom den här verksamheten är registrerat i Singapore och det varnas för dem på nätet.

Från recensionssajten Trustpilot.

21 maj gick det verkliga Gekås Ullared ut på sin officiella Facebook-sida och varnade för blufftävlingarna:

Just nu sprids det tävlings-inlägg från en falsk Facebook-sida som utger sig för att vara Gekås Ullared. Vi vill varna för att lämna ut några som helst uppgifter då vi inte står bakom den sidan eller någon sådan typ av tävling.

Ur Gekås Ullareds Facebook-inlägg 21 maj

► Guide: Så känner du igen en blufftävling

Bluffkampanjer

Det här är en sorts bluff som hemsökt Facebook i åratal. Bara under våren har likadana upplägg spridits bland svenska Facebook-användare om matkuponger på mataffärerlyxiga kaffekokare och bilar.

Så här går det till: Arrangörerna startar en ny sida och påstår sig ha något fint pris eller produkter att skänka bort. Man utnyttjar ofta kända svenska varumärken, som exempelvis Ica eller Clas Ohlson. Formuleringarna är ofta nästan identiska och genom åren har bedragarna lockat med badtunnor, minihus på hjul, elskotrar och köksapparater.

I många fall skriver arrangörerna i kommentarsfältet eller i privata meddelanden till de som kommenterat att de ska registrera sina uppgifter. I andra fall uppmanar de bara användare att sprida tävlingen eller gilla sidan. Syftet? Att få bättre spridning på framtida bedrägeriförsök.

När personer uppmanas att “registrera sig” så hamnar de på sidor som blir allt mindre lika det varumärke som bedragarna för tillfället vill se ut som och man uppmanas skriva upp sig för att få delta i helt andra aktiviteter än den utlottning som det getts sken av.

Som till exempel i fallet med köksapparater från i höstas:

Från en bluff i höstas. Om man zoomar in på det fintilta ser det ut så här…

Förutom risken att du binder upp dig på ett abonnemang som du inte helt uppfattat eller önskat, så finns även möjligheten att ditt telefonnummer blir en värdefull handelsvara.

Personuppgiftshandeln på nätet

I flera av de bluffar som Källkritikbyrån granskat genom åren så har det varit svårt att nå ända fram till avsändaren, eftersom de gömmer sig bakom anonyma sidor. Vi har skildrat vad som kan hända när du registrerar dina personuppgifter på en av de här sajterna – telefonen börjar ringa – och att kriminella ibland sysslar med nätbedrägerier vid sidan av annan brottslig verksamhet.

december rapporterade TV4:s granskande program Kalla fakta om att de upptäckt att stora svenska företag köper och använder personuppgifter som samlats in genom den här sortens blufftävlingar.

This image has an empty alt attribute; its file name is tv4-1024x712.jpg

Källkritikbyrån har rapporterat om företaget XLwin som ligger bakom “Kulklubben” som används i bluffarna. TV4:s reporter sökte i december upp den ansvarige representanten för Kulklubben i Sverige, och när denna inte svarade så prövade Kalla fakta i stället att låtsas vara intresserade av att köpa personuppgifter. När mannen konfronterades av reportern så lämnade han snabbt platsen.

This image has an empty alt attribute; its file name is kallafakta-1024x726.jpg

Det finns även andra företag som jobbar på det här sättet – och på nätet fortsätter blufftävlingarna. För den som sett dem förut är det ganska enkelt att genomskåda, men många verkar gärna delta i tävlingarna och därmed ge spridning till dem.

Granska sidan

Du upptäcker lättast de här bluffarna genom att ta en titt på sidan som lottar ut eller skänker bort varan. Är det ett känt varumärke? Finns det information om företaget och tävlingen? I de flesta fall skapades sidan samma dag som “tävlingen”.

Granska sidan med hjälp av vår guide och undersök bilderna med våra bildsökningsguider. Här kan du också lära dig känna igen kända grepp som hackare använder sig av:

► LÄS MER: Hackade konton utnyttjas i bedrägerierna på Facebook

Hjälp inte bedragarna

∙ Om du blir kontaktad, ge inte ifrån dig någonting.
∙ Du riskerar att bli av med pengar genom att ge ifrån dig personuppgifter.
∙ Du kan få virus eller annan skadlig programvara om du klickar på okända länkar.
∙ Personuppgifter kan användas av bedragarna för att försöka låtsas vara du.
∙ Utan att du märker det så kan du råka skriva upp dig på dyra abonnemang som är svåra att ta sig ur.
∙ Dina uppgifter kan säljas vidare till företag som vill rikta reklam till dig.
∙ De kan också säljas vidare till andra typer av bedragare.
∙ Du hjälper bedragare genom att sprida deras inlägg, mejl och meddelanden.

LÄS MER:
► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook
► Så känner du igen hackarnas metoder


Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!