Granskning

Gammal varning om kamknivar sprids på nytt

9 March 2020  |  |

Har du sett bilden på de färgglada kamknivarna? Vi tittar närmare på en orosyttring med många år på nacken.

Just nu delar svenskar en gammal bild på olikfärgade kammar med dolda knivblad. De ligger uppradade på vad som ser ut att vara en säng.

Inlägget på Facebook.

Bilden är ett inlägg från en kvinna i Brasilien och har sedan den publicerades i höstas fått över 136 000 delningar på Facebook. Kvinnan skriver att man ska se upp för de här kammarna, särskilt i skolor. Bilden delas av svenska Facebook-användare och kan därmed ge intrycket att det handlar om ett fenomen i svenska skolor.

Det verkar det dock inte vara.

Att kunna utesluta att något hänt någonstans någon gång är väldigt svårt, men man kan undersöka om något verkar vara vanligt förekommande eller anses vara ett problem till exempel. Källkritikbyrån har kontaktat polisområden i Stockholm, Malmö och Göteborg och hittills inte fått svar från någon som säger sig känna igen detta som ett specifikt problem.

– Vi upplever inte att det är något som är vanligt förekommande här hos oss vare sig i skolor eller på allmänna platser, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje.

– Jag har nu stämt av även med vår brottsamordnare (som läser i princip alla inkomna anmälningar i Huddinges lokalpolisområde), hon har inte sett något aktuellt ärende hos oss med dessa kammar. Våra ungdomsutredare har sett FB-länken och informerat alla att vara uppmärksamma på det framöver, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

Lärarnas Riksförbund har heller inte hört talas om att svenska lärare skulle ha problem med knivar maskerade som kammar.

Det går att köpa alla möjliga sorters dolda knivar på nätet, så möjligheten att skolungdomar skaffar sig den här sortens kamknivar finns – på samma sätt som med allt annat som man kan införskaffa över nätet.

Bilden har dessutom spridits med det här varnande budskapet längre tillbaka i tiden.

I Facebook-gruppen “I’m a proud mommy” lades bilden ut i januari 2019 med ett mycket snarlikt budskap:

These are the new things that are being taken into schools. Make your kids aware!!

Publicerat av I am a Proud Mummy Söndag 20 januari 2019

Den bilden delas även den fortfarande.

Man kan också hitta varningen omnämnd på en del asiatiska sajter och de har baserat sin rapportering på ett Facebook-inlägg från 2018 i en thailändsk grupp.

Varningen för kamknivarna tas även upp i thailändsk tv samma år.

2018 skriver den brittiska tidningen Telegraph om fenomenet. I den artikeln tar man upp det amerikanska företaget Alienoutfitters som efter artikeln fick ett antal av sina inlägg på Instagram blockerade i Storbritannien.

I en artikel från Jamaica 2018 tas kamknivar upp som ett problem i skolor där. I samband med ett knivdåd så säger en poliskälla till en reporter att polisen funnit den här sortens knivkammar på skolor i området. Den vitt spridda bilden har använts i artikeln, men det är inte entydigt att det är härifrån bilden har sitt ursprung. Källkritikbyrån har sökt sajten bakom nyheten.

Bilden i sig florerar på nätet och liknande bilder har också delats i olika sammanhang.

Faktum är att man kan spåra oron för kamknivarna hela vägen tillbaka till 2002 då brittiska BBC skriver om att politiker vill införa strängare regler för den som för in knivar i form av till exempel kammar i Skottland.

– Den här designen av dolda knivar, alltså vapen med blad eller stickvapen som är avsiktligt utformade för att se ut som oskyldiga vardagssaker, förhindrar att de upptäcks i flygplatskontroller, sade Jim Wallace, dåvarande justitieminster i Skottland.

BBC i juni 2002.

Har du tips om den här sortens knivar i svenska skolor eller tips om något annat du tycker att vi ska ta upp så kontakta oss!