Granskning

Fotsår påstås vara vaccinskada – men kvinnan var i placebogruppen

4 December 2020  |  |

Falska påståenden om en försöksperson har fått spridning på nätet – och har nu nått den svenska delen av Facebook.

Varning: den här artikeln innehåller bilder som kan uppfattas som obehagliga.

Hundratusentals människor världen över deltar just nu som försökspersoner för ett vaccin mot covid-19. Det finns ett enormt intresse för hur det går för de här personerna och företagen som försöker utveckla olika vacciner. Du kan själv följa de olika vaccinernas väg på den här sidan.

De senaste dagarna har det spridits bilder av skador på en kvinnas hälar och dessa ska ha uppstått i samband med att hon deltagit som försöksperson för det vaccin som läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech utvecklar.

Så här står det:

Patricia was involved in a COVID-19 vaccine study recently and has had a severe adverse reaction. She has not been able to walk or go to work for almost 3 weeks now because of huge bleeding sores on her feet. These sores are called a Fixed Drug Eruption for those who may want to dig a little deeper into how this comes about..

Det ser ut att föreställa trycksår i olika stadier och färger på kvinnans bägge hälar. Så här ser bilderna ut:

Ett av inläggen som spreds om kvinnan på engelska.

Bilderna har även fått spridning bland svenska Facebook-användare. Till exempel skrev sidan Naturens läkande krafter:

Funderar du på att vaccinera dig mot Covid-19?
Så här kan dina fötter komma att se ut efter det.
Bilderna är på en försöksperson som varit med i testen för Covid-19 vaccin.

Samma uttryck delas av flera:

Inlägg om kvinnan med fotsåren.

“Ännu mer övertygad om att jag INTE kommer att ta Covid19-vaccinet”, skriver en svensk Facebook-användare som delat bilderna.

Enligt egen utsago har kvinnan drabbats av de här skadorna nära i tid till det att hon tog en av injektionerna. När hon tillfrågat läkare så har de enligt henne sagt att det berott på injektionen.

Pfizer och Biontech har dock meddelat att hon tillhörde kontrollgruppen som fått placebo, alltså inte det faktiska vaccinet, rapporterar den amerikanska faktagranskaren Snopes.

“Vi kan definitivt konstatera att den här personens medicinska tillstånd (påstådd “Fixed Drug Eruption”) inte är relaterat till hennes deltagande i försöksstudien”, skriver Pfizer i ett svar till Snopes och hänvisar även till sitt pressmeddelande om studien i stort.

Kommentar till bilderna på Facebook.

En släkting till kvinnan upprättade den 12 november en insamling på Gofundme till stöd för henne och det är därifrån citaten som sprids ihop med bilderna kommer ifrån. Släktingen skrev då att läkemedelsbolaget vägrade att ge kvinnan ersättning:

The pharmaceutical company which administered this vaccine will not reimburse her for lost wages as of now and with her position at work if she is not there she does not get paid.

Gofundme tog tillfälligt ner sidan för insamlingen efter beskedet från Pfizer och Biontech, men sedan kvinnans släkting uppdaterat sidan med den nya informationen så tilläts insamlingen fortsätta. Skälet som anges till det är att kvinnan fortfarande har kvar såren, har dyra läkarräkningar och svårigheter att gå och arbeta samt ska genomgå en stor ryggoperation inom kort.

Kvinnan berättar på sin Youtube-kanal att en annan läkare nu sagt till henne att det kan röra sig om en allergisk reaktion mot ett läkemedel hon tagit. Kvinnan visade även upp att hon köpt fotstöd till sina såriga fötter.

Skärmdump från kvinnans Youtube-kanal.

Sammantaget, det finns en stor mängd människor som deltar som försökspersoner i testerna av vaccinen, tester som också pågår under en längre period. Det innebär att en del av de här personerna kommer att drabbas av andra fysiska åkommor under tiden, eftersom det sker naturligt i en större grupp över en längre tid.

Läkemedelsföretagen bakom coronavaccinförsöken har också vid tillfällen tagit paus och låtit oberoende granskare undersöka fall där någon blivit sjuk, som till exempel i oktober då Johnson & Johnson stoppade rekryteringen till fas 3 av sitt vaccintest.

Det är värt att kolla en extra gång på källan, vad det är som påstås och vad som faktiskt är belagt när man ser påstådda vaccinskador på nätet. Det finns en risk att vaccinmotståndare väljer att sprida påståenden om kopplingar till vaccinet även när det inte finns några belägg för det – som i det här fallet.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.