Granskning

Fel i rapporter om delfiner och svanar i Venedig

21 March 2020  |  |

Vi behöver goda nyheter nu, men tyvärr förekommer det en del skarvande i inläggen på sociala medier om djurlivet i Venedigs kanaler.

I dagarna har det delats bilder på hur naturen och djuren återkommer till de platser som nu lämnats öde i stora städer på grund av att stadsborna sitter i karantän. Bland annat har en mängd medier och sociala medie-användare delat bilder och filmer som påstås visa att delfiner återvänt till turiststaden Venedigs kanaler.

Inlägg på Twitter från 17 mars.

Filmerna och den positiva nyheten har även rapporterats i svenska medier.

“Svanar och delfiner har synts till i kanalerna”, säger programledaren i nyhetsshowen Geddit på Nyheter24.

Oväntad coronaeffekt: Se delfinerna som vågat sig in i Venedig

Coronaviruset har satt skräck i en hel värld. Samtidigt är inte allting dystert – se fantastiska klippen på delfiner i Venedig😍

Publicerat av Nyheter24 Torsdag 19 mars 2020

Just filmen med delfinen är dock tagen av seglarteamet Luna Rossa i samband med att de tränat inför nästa års Americas cup. En bra genomgång av filmen finns på sajten Euronews här.

Och här är den italienska nyhetsbyrån Ansas inslag om seglarteamets film:

Nyhetsbyråns inlägg från 14 mars.

I en del svenska medier är det här tydligt. Till exempel i Expressens rapportering så står det att delfinfilmen kommer från Cagliari. Men först skrev tidningen i sitt Facebook-inlägg: “Delfiner i kanalen i Venedig i Italien för första gången på 60 år”, alltså de uppgifter som stod i Twitter-inlägget ovan. Sedan ändrade man, men genom att gå in på ändringshistoriken så går det att se i efterhand.

Klicksajten Uppskattat länkar till Expressen, men har beskrivit Cagliari som “en stad en bit bort från Venedig”. Cagliari är huvudorten på ön Sardinien, som ligger i Medelhavet, och staden ligger över 70 mil från Venedig.

Expressen använder även djurlivet i Italien i artikeln “Här är 7 positiva besked i coronatiderna”. De skriver: “För första gången på många många år kan också delfiner skymtas i den italienska staden Cagliari.” Uppgiften är utan källa och det är tveksamt om påståendet stämmer. Det finns delfinsafari i vanliga fall på Sardinien för den hugade turisten. Hur vanligt det är med delfiner inne i hamnen är oklart, men det sker även i svenska hamnar då och då.

En annan film av delfiner som också sprids i det här sammanhanget är inte heller den från Venedig, utan från staden Ancona som ligger 23 mil söder om Venedig.

Det är möjligt att det har siktats delfiner inne i Venedigs kanaler efter det att karantänen införts, men det framgår inte av de bilder eller filmer som presenterats i samband med att den här nyheten spridits just nu.

En svensk konspirationssajt har också passat på att uppmärksamma nyheten och skriver: “Invånarna i Venedig har rapporterat om att man upptäckte delfiner, svanar och fiskar i nyligen klara kanalvatten efter att den vanligtvis så livliga staden blev tyst när coronaviruset spreds över hela Italien.”

Sajten Bakomkulissernas artikel från 19 mars.

I artikeln finns en stor bild på en delfin, men det är inte en Venedig-delfin. Bilden är lätt att söka fram källan till på nätet – det är “Honey”, den ensamma delfinen, som är känd från helt andra nyhetssammanhang.

Delfinfilmen har visats sida vid sida med en del bilder som faktiskt är från Venedig. De visar bland annat fiskstimm i Venedigs kanaler och har figurerat i italienska medier. Källan till många av de här bilderna är en Facebook-grupp som heter Venezia Pulita, där människor lagt upp en mängd vackra bilder och filmer med de här motiven.

De riktiga Venedig-bilderna har också blandats upp med oriktiga på till exempel svanar. Eliot Higgins, grundaren av journalistkollektivet Bellingcat som gjort sig kända som riktiga nätdetektiver när det kommer till bilder och filmer, har gått igenom en del inlägg med bilderna och visar i den här raden tweets hur man kan gå till botten med var de olika bilderna är tagna:

Kontentan är att svanarna var från Burano, 45 minuters båtresa från Venedig. Svanar är inte en ovanlig syn i Burano, vilket man kan kolla genom att söka i sökmotorer på orden “swans” och “Burano” och avgränsa tiden till för några veckor sedan.

Och i till exempel den undersökta tweeten som fått en miljon delningar på Twitter så svarar en Burano-bo att svanar funnits där i minst tjugo år.

Svar i tråden under den spridda tweeten från 16 mars.

Så vad visar de här bilderna sammantaget? Svanarna brukar vara i Burano och delfinen filmades i helt andra vatten än just Venedig. Men bilderna på de klara kanalerna då? Jo, de verkar vara genuina, men vad visar de?

“Föroreningarna har minskat, himlen är klarare och vattnen renare”, skrev den svenska klicksajten Djurbibeln i veckan.

Och de är inte ensamma. Vetenskapsradion på Sveriges radio publicerade en artikel i torsdags som handlar om vattenmiljön. Den har sedan avpublicerats.

När amerikanska CNN pratade med representanter för Venedigs borgmästarkontor i måndags så verkar det klara vattnet i kanalerna bero på något annat än minskade vattenföroreningar.

– Vattnet ser klarare ut eftersom det är mindre trafik i kanalerna och det gör att sedimentet stannar på botten, sade en talesperson till tv-kanalen.

I vanliga fall så rör alltså all båttrafik i kanalerna upp bottenslammet och då stiger det uppåt och gör att vattnet blir grumligt. Borgmästarens talesperson meddelade att även om vattenföroreningarna inte minskat så har luftkvaliteten förbättrats, rapporterar CNN.

Så vad är problemet med att dela några fina bilder av när djurens värld överlappar med vår egen? Är det så noga var exakt de är tagna?

Inlägg på Twitter 17 mars.

Det beror väl lite på vad de används till, kan man säga. Är det för att generera klick? Är det för att skapa hopp i en mörk tid?

Frågan tas upp i tidskriften National geographic som gick igenom bildernas autenticitet i veckan. För det första så gillar vi människor budskapet i de här inläggen starkt.

Att dela hoppfulla budskap kan få oss att må bra, enligt Erin Vogel, socialpsykolog vid Stanford-universitetet i USA. Vi vill tro på naturens förmåga att återhämta sig och till och med frodas mitt i krisen.

Hon tror att små glimtar av hopp kommer att vara viktiga i de kommande veckorna och månaderna när människor hamnar i isolering,

– Jag uppmanar människor att dela positiva saker, men det måste inte vara nåt dramatiskt. Det behöver bara vara sant, säger Vogel till tidskriften.

Men de här fejkade feelgood-historierna kan få folk att bli mindre tillitsfulla i en tid då alla känner sig väldigt sårbara. Att upptäcka att goda nyheter inte stämmer kan vara ännu mer demoraliserande än att aldrig höra dem alls, menar Vogel.

Om inte annat så tipsar i alla fall Källkritikbyrån om att kolla bilder som man stöter på och här är vår guide till hur du gör just det!

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.