Granskning

Fel i Facebook-inlägg om ammoniumhydroxid i McDonald’s mat

5 October 2021  |  |

Kändiskocken Jamie Oliver hyllas på nätet för att ha “vunnit över McDonald’s” – men inlägget innehåller en rad oriktigheter.

Inlägget på Facebook.

Förra veckan spreds ett gammalt nätrykte om snabbmatskedjan McDonald’s mat bland svenska Facebook-användare.

Så här inleds det:

Det finns fortfarande föräldrar som tillåter sina barn att äta gift hos McDonalds…
Jamie Oliver VINNER över McDonald’s
McDonald’s förlorar rättslig strid med kocken Jamie Oliver, som bevisat att maten de säljer är otjänlig att äta eftersom den är mycket giftig.

I inlägget, som har delats nästan 3 000 gånger, påstås bland annat att McDonald’s använder kött som inte är lämpligt som livsmedel i sina hamburgare och att man kan göra det tack vare att köttet “tvättas” i ammoniumhydroxid. (Inlägget i sin helhet finns längst ner i artikeln.)

Vad är det?

Ammoniumhydroxid används som tillsats i mat och fram till 2012 användes det för att producera McDonald’s hamburgare i USA.

Så här gick den processen till: man tog rester från annan köttproduktion, separerade ut fett, ben och brosk och behöll det kött som blev kvar. Fördelen var att man kunde använda mer av djuret. Nackdelen, att de här delarna hade större bakterietillväxt. Köttet behandlades därför med ammoniumhydroxid för dess antibakteriella egenskaper.

Resultatet: en slags köttmassa som tillsattes i bland annat hamburgare, men även produkter från snabbmatkedjor som Burger king och Taco bell. Ingrediensen omnämndes som “pink slime” eller “pink goop” av dess kritiker (rosa slem eller klet på svenska).

Över åren har påståenden om den här processen spridits på nätet, i en mycket snarlik form som det aktuella Facebook-inlägget. Det märks på ord som “chef” (på engelska kock) att inlägget är maskinöversatt. Det cirkulerade även likalydande inlägg på flera språk förra veckan och minst ett ytterligare på svenska som fick flera tusen interaktioner på Facebook, innan det togs ner av den som postade inlägget.

Kommentar till inlägget.

Det finns en rad invändningar man kan göra. För det första inträffade det som beskrivs i inlägget för tio år sedan. Man kan få intrycket av att detta är något som händer nu. En person som kommenterar inlägget skriver: “Ser att artikeln är gammal men om han vann tvisten hur kan de fortsätta med samma mat då??”. Svaret är att inlägget innehåller flera påståenden som inte stämmer.

För det andra så “vann” aldrig Jamie Oliver över McDonald’s i någon rättslig tvist, något som flera i kommentarsfälten uppmärksammat.

Vad hände?

Jo, kändiskocken Jamie Oliver tog upp fenomenet i sitt program och påpekade bland annat att kött som i vanliga fall skulle köras iväg från slaktaren och bli till exempel djurfoder nu användes i USA till skolluncher.

Så här såg det ut i programmet:

Sättet att tillreda hamburgare föll inte allmänheten i smaken och McDonald’s och andra snabbmatkedjor beslöt sig för att sluta med metoden.

Men det var alltså aldrig fråga om en “rättslig strid”. När nyhetsbyrån AFP:s faktagranskare Factuel kollade i våras så bekräftade företrädare för Jamie Oliver att det aldrig var någon juridisk fråga.

När Oliver tog upp saken i sitt program hade till exempel redan tidningen New York Times rapporterat om bruket av ammoniumhydroxid i USA 2009 och det pågick en debatt i samhället. 2012 beslutade McDonald’s i USA att upphöra med metoden. Så här skrev företaget då:

Burgers are at the heart of the Golden Arches, and the fact is, McDonald’s USA serves 100% USDA-inspected beef- no preservatives, no fillers, no extenders- period.  

For a number of years prior to 2011, to assist with supply, McDonald’s USA used some lean beef trimmings treated with ammonia in our burgers.  We were among other food retailers who used this safe product.

At the beginning of last year, we made a decision to stop using lean beef trimmings treated with ammonia.  This ingredient has been out of the McDonald’s USA supply chain since last August.  We wanted to be consistent with our global beef supply chain and we’re always evolving our practices.

McDonald’s USA 2012

En tredje invändning är att ammoniumhydroxid är betraktad som en säker produkt att använda för livsmedel, enligt amerikanska myndigheter. Det finns till exempel med på den här listan från USA:s jordbruksdepartement över “säkra och lämpliga ingredienser” i samband med köttproduktion.

Det nämns i Facebook-inlägget:

Men ännu mer störande är situationen att dessa ammoniumhydroxidbaserade ämnen anses vara ′′ legitima tillverkningsprocesser ′′ i livsmedelsindustrin med hälsovårdsmyndigheternas välsignelser världen över.

Ur inlägget

Enligt McDonald’s svenska presschef så användes aldrig metoden i Sverige och i många faktagranskningar som gjorts av liknande inlägg så framkommer det att den inte var aktuell i Europa.

Den danska faktagranskaren Tjekdet kollade till exempel ett Facebook-inlägg som gjordes samma dag som det svenska inlägget och som tar upp samma detaljer. Många liknande inlägg har gjorts genom åren – till exempel skrev faktagranskaren Snopes om ämnet 2018.

Kommentar till inlägget.

Det finns många rykten om McDonald’s mat och vad den innehåller.

– Vi har en väldigt tydlig innehållsdeklaration på vår hemsida som beskriver exakt vad vår mat innehåller, säger Henrik Nerell, presschef på svenska McDonald’s till Källkritikbyrån.

Mannen som postat det svenska inlägget skriver att McDonald’s mat är giftig och “katastrof”. Hur är det med den saken?

– Det finns såklart bättre och sämre alternativ på McDonald’s och andra snabbmatsrestauranger, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon uppmanar människor att välja vegetariska alternativ och tänka igenom vilka tillbehör man väljer.

– Själva burgarna behöver inte alls vara någon katastrof, särskilt inte om man undviker dem med ost och bacon. Det är framför allt tillbehören som drar ner näringsinnehållet. Genom att välja morötter i stället för pommes frites och undvika sockersötad läsk blir måltiden genast bättre.

Kommentar till inlägget.

Inlägget tar även upp rätten chicken McNuggets. I det fallet finns det en annan bild som brukar dyka upp – den ser ut så här:

Från McDonald’s kampanj 2014 för att försöka motverka rykten om innehållet i deras mat.

Det är kanske den vanligaste bilden av “rosa slime” och ser ut lite som att det kommit direkt ur en mjukglassmaskin. Bilden kommer inte från Jamie Olivers program där han ondgör sig över McDonald’s mat. Det har heller inte presenterats några bevis för att bilden föreställer något som tillverkats på McDonald’s.

McDonald’s i Kanada försökte 2014 motbevisa påståendet om att bilden visar något från deras fabriker i en video:

Detta till trots lever bilden sitt eget liv på nätet och har för många kommit att associeras med McDonald’s mat.

I det inlägg som sprids nu i Sverige så finns inte bilden med.

Sammantaget: McDonald’s slutade använda ammoniumhydroxid i sin produktion för tio år sedan och kocken Jamie Oliver hyllas fortfarande på nätet för detta, även om det är oklart vilken roll tv-inslaget spelade. Metoden verkar ha använts i USA och inte i Europa. Den var inte farlig, enligt myndigheterna.

Bilden av att McDonald’s mat innehåller “rosa slime” verkar ha satt sig i medvetandet hos folk. Inget av det som framkommit kring inlägget pekar på att McDonald’s mat är giftig och hur hälsosam den är avgörs av hur du konsumerar den.

Vi har även publicerat en guide baserat på det här fallet – läs den här!

Här kan du läsa inlägget i sin helhet:

Det finns fortfarande föräldrar som tillåter sina barn att äta gift hos McDonalds…
Jamie Oliver VINNER över McDonald’s
McDonald’s förlorar rättslig strid med kocken Jamie Oliver, som bevisat att maten de säljer är otjänlig att äta eftersom den är mycket giftig.

Chef Jamie Oliver har vunnit en kamp mot den största befintliga skräpmatkedjan i världen. Oliver bevisade hur burgare görs.
Enligt Oliver är köttets feta delar ′′ tvättat ′′ med ammoniakhydroxid och sedan används i köttet ′′ kakan ′′ förpackning för att fylla burgaren. Innan denna process, enligt presentatören, var detta kött redan olämpligt som livsmedel.

Oliver, radikal aktivistkock som utkämpade livsmedelsindustrin, säger: vi pratar kött som skulle säljas som hundmat och sedan serveras till människor efter den här processen. Förutom köttkvaliteten är ammoniumhydroxid skadligt för hälsan. Oliver säger så här: ′′ Processen med rosa skit “.

Vilken rätt människa skulle stoppa en köttbit dränkt i ammoniumhydroxid i ett barns mun?

I ett annat av sina initiativ demonstrerade Oliver hur chicken nuggets görs: efter att ha valt ut de bästa delarna, resten: fett, hud, brosk, viskera, ben, huvud, ben, utsätts för en blender-mekanisk separation – det är den eufemism som ingenjörer använder i livsmedel, och sedan den blodfläckiga pasta är deodoriserad, missfärgad, omodoriserad och ommålad, överdragen i melcocha farinacea och friterad, detta är gjort i oljor som vanligtvis delvis är hydrogenerade, d.v.s. giftiga.

Livsmedelsindustrin använder ammoniumhydroxid som anti-mikrobiell agent, som har gjort det möjligt för McDonalds att använda kött i sina burgare, som inte är lämpligt som livsmedel.

Men ännu mer störande är situationen att dessa ammoniumhydroxidbaserade ämnen anses vara ′′ legitima tillverkningsprocesser ′′ i livsmedelsindustrin med hälsovårdsmyndigheternas välsignelser världen över. Så konsumenterna kommer aldrig att kunna ta reda på vilka ämnen de stoppar i vår mat.

All sk skräpmat borde alla självmant välja bort oavsett vilken kedja det är , det finns bra alternativ fast de är lite dyrare så är det riktig mat inte avfallsprodukter ….

Visserligen några år gammalt men näringsinnehållet är det samma dvs katastrof


Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!