Granskning

Fejktävling lockar med pyttesmå hus

13 May 2020  |  |

Den påstådda vinsten på Tiny Houses Sveriges Facebook-sida.

En påstådd tävling på Facebook har under våren fått många att drömma om att vinna ett minihus – men det hela är av allt att döma en klassisk bluff.

Facebook-sidan Tiny Houses Sverige ser ut att lotta ut ett minihus på hjul. Så här står det:

Vinnaren av tävlingen (Lilly R. – Stockholm) var under 16 år och därmed inte berättigad till att göra anspråk på sitt pris. Därför kommer vi att dela ut priset till ett lyckligt fan som delar och kommenterar nedan, senast den den 30 april kl 21:00. Gilla vår sida för uppdateringar. Lycka till!

Tiny Houses Sveriges Facebook-inlägg

Men upplägget är helt identiskt med hur blufftävlingar fungerar. Allt tyder på att det är en fejk och inget på att personerna bakom sidan haft ett sådant här minihus, som är värt hundratusentals kronor, att dela ut.

Det finns inga uppgifter om personerna bakom Facebook-sidan, förutom att de inte sköter sidan från Sverige. Bilderna på “lotterivinsten” kan hittas på andra ställen på nätet, till exempel på auktionssajten Ebay i en annons från i höstas eller på Tiny House Marketplace, en försäljningssida för den här sortens hus.

Sidan är också helt nyskapad. “Tävlingen” lades upp i slutet av april och har sedan dess fått över 10 000 interaktioner på Facebook. Själva Facebook-sidan Tiny Houses Sverige skapades också i april och sköts från USA. Det kan man se om man klickar på “Sidtransparens” på Facebook-sidor.

Från översiktsinformationen för Tiny Houses Sverige.

Facebook-sidan har blivit populär under sina korta veckor och har nära 13 000 följare. Många verkar drömma om att plötsligt få vinna på lotteri och få ett litet hus.

Kommentar till Tiny Houses Sverige på Facebook.

Den här “lotterivinsten” har uppenbart en stor lockelse och en del av de förhoppningsfulla som skriver i kommentarsfältet nämner att ett sånt här litet hus på tomten skulle underlätta i tider när social distansering är påbjudet.

Kommentarer i Tiny Houses Sveriges kommentarsfält på Facebook.

Det är inte helt säkert att bedragarna cyniskt räknat med att människor skulle lockas mer av små separata boenden just nu – även före corona-viruset så lurades nämligen bedragare med små hus på hjul.

Viralgranskaren uppmärksammade hösten 2018 att en ny blufftävling fått enormt genomslag i Sverige. Då var det Facebook-sidan ”Experten für kleine Häuser” (översatt från tyska: experter på småhus) som såg ut att lotta ut ett lyxigt minihus på hjul.

Den Facebook-sidan var precis som nu skapad i nära anslutning till att inlägget om “tävlingen” skapats och det fanns inga kontaktuppgifter eller övrig information om tävlingen. Då som nu gick bilderna på “priset” att hitta på nätet.

Viralgranskaren och Facebooksidan Bluffakuten har skrivit om en mycket stor mängd blufftävlingar genom åren och dessa har alla gemensamma drag som kan vara bra att känna till:

  • Facebook-sidan är nyskapad och anonym – kolla upp sidan
  • Det ser ut att vara ett känt varumärke eller lockar med något häftigt pris – undersök om sidan ser ut att ha lånat namn eller bilder
  • Det saknas detaljer om till exempel villkoren för tävlingen – läs på och undersök

TINY HOUSES SVERIGE, LITET HUS STOR BLUFFDet är något visst med små hus, de får folk att fullkomligt tappa sansen av…

Publicerat av Bluffakuten Torsdag 9 april 2020

Även engelskspråkiga bluffgranskare har tagit upp fenomenet många gånger.

Målet med blufftävlingarna kan variera, men ofta handlar det om att samla personuppgifter och i slutändan lura in människor med hjälp av vinstbesked i att tacka ja till dyra abonnemang eller ge ifrån sig sina uppgifter. Här kan du läsa mer i detalj om hur det går till!

Varför vill bluffmakarna att du ska gilla och dela? Jo, när ett inlägg på Facebook har stor interaktion, alltså att många människor interagerar med det, till exempel trycker på gilla-knappen, delar det eller kommenterar det, så luras systemet att tro att informationen är viktig eller intressant och ger därför inlägget större spridning. På så sätt blir “tävlingen” synlig för fler och många utöver de som först såg det kan lockas att gilla och kommentera – och så fortsätter karusellen.

Frågan man får ställa sig är om man vill vara del av att sprida en möjlig bluffmakares försök att lura människor – och det kan hur som helst alltid vara bra att först ska kolla upp Facebook-sidan och tävlingen.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.