Granskning

Fejkartikel om klimataktivist lurar Twitter-användare

30 May 2023  |  |

Många har märkt att det rör sig om ett satirkonto och ett brottsoffer från Australien – men inte alla.

Foto: Skärmdump/Facebook/Twitter

Ett satirkonto långt ut på högerkanten har fått stor spridning med en fejkad Aftonbladet-artikel om lördagens Let’s dance-final då klimataktivister från “Återställ våtmarker” stormade scenen och en av dem blev knockad av TV4:s kamera.

Inlägget på Twitter 29 maj.

Nu sprids en fejkad tidningsartikel om händelsen på Twitter, med rubriken “Återställ våtmark-aktivisten stämmer TV4 på mångmiljonbelopp”.

Bildens skapare har tagit foton från en sju år gammal nyhetsartikel från Australien där en man berättar om hur han blev överfallen och knockad på krogen. De bilderna har sedan klistrats in i en fejkad Aftonbladet-artikel där det påstås att mannen på bilden är en av klimataktivisterna och att han nu ska stämma TV4.

“Haha… precis när man trodde att det inte kunde bli knasigare”, skrev kontot i måndags och lade upp bilden.

På Twitter har inlägget fått över en kvarts miljon visningar och i kommentarsfälten är det lika delar människor som rasar över klimataktivisten, som skrattar och som påpekar att det är fejkat.

Kommentar på Twitter.

En man spekulerar kring de krossade tänderna (som alltså egentligen tillhör en man i Australien): “Hur vet man att tänderna inte var trasiga innan? Att det var ett försök att “gratis” få tänderna fixade”, skriver han i en av kommentarerna på Twitter.

“Kolla in smällen från i går, kameran sitter fan kvar i ansiktet”, skriver en annan (återigen om misshandelsoffret från Australien).

“Trodde inte han kunde bli mer idiot”, kommenterar en ytterligare en och syftar till den påhittade nyheten om att klimataktivisten “stämmer TV4 på miljonbelopp”.

Kommentar på Twitter.

De som inte uppfattat att det rör sig om manipulerat innehåll har inte tagit något steg alls för att se vad det är för konto. I beskrivningen står det satir.

Kontots profil på Twitter.
Kontots profil på Facebook.

Kontot har tidigare varit avstängt från Twitter och ägnar sig till stor del åt att sprida politiska memebilder och att förvränga bilder, med särskild försmak för de kvinnliga politikerna i oppositionspartierna.

Kontots bilder på Facebook.

Så här lyder kontots beskrivning på plattformen GAB:

Sweden is going straight to hell and the total system collapse is imminent. Until then we might as well enjoy some irony and satire.

Källkritikbyrån har tidigare skrivit om att få märker när inlägg på Twitter är manipulerade:

Det är lätt att manipulera bilder av artiklar eller tweets och därför bör skärmdumpade texter alltid tas med en stor nypa salt.

Sök upp ursprungskällan själv till exempel genom att söka på delar av citatet med citattecken runt – eller rubriken om det rör sig om en skärmdump som föreställer en artikel.

Här hittar du genomgångar av hur du gör det enkelt och lätt!

► Sökmotor-tricks för dig som letar svar på nätet
► Så går du snabbast från flödet till källorna
► Så spårar du på nätet

Vill du ha mer tips på hur du själv kan kolla upp saker så kika bland våra guider.


Har du sett något spridas som du misstänker inte stämmer? Skicka in det till oss!