Granskning

Falskt Löfven-citat sprids – svaret är en googling bort

8 September 2020  |  |

En bild som just nu delas ser ut att visa statsminister Stefan Löfven när han säger att pensionärer borde kunna lägga undan 6 000 kronor i månaden – men citatet är ditklistrat.

Den sammansatta bilden som delas på Facebook.

Den övre delen av bilden är tagen från Expressens rapportering från Stefan Löfvens presskonferens i måndags där han gav besked om tillskjutna pengar till välfärden, men fick många frågor om gängkriminaliteten. Texten som lagts till är dock tagen från ett helt annat sammanhang och citaten kommer inte från Stefan Löfven – utan från Magnus Hellberg, programledare för TV3:s ”Drömfällan”.

Med ganska små justeringar i din vardag skulle du kunna spara undan 6000 kronor i månaden ganska lätt, säger han.
– Det är 72 000 kronor om året, då kan du nå din dröm på fem år.

Ur Expressen-artikeln “TV4-profilen letar pant med barnen – vill uppfylla drömmen”

Det som egentligen kommenteras är “Drömfällan”-deltagaren Sandra Dahlbergs dröm om att köpa hus.

Citaten delas nu ihop med en bild på statsminister Stefan Löfven och påstås vara hans “svar till pensionärerna”.

Facebook-användaren som står bakom bilden har lagt ut den på flera ställen och inläggen hade på tisdagskvällen hunnit få ihop nära tvåtusen interaktioner, mestadels väldigt ilskna kommentarer om hur dumt sagt detta var av S-ledaren.

Mannen har tidigare delat snarlika sammanklippningar och skämtbilder där det varit mer tydligt att det rör sig om konstruerade bilder, till exempel har han lagt in pratbubblor till politiker.

Inlägg från 2017 från samma Facebook-användare.

Det syns tydligt i den nu delade bilden att den är gjord med blandade typsnitt i meningen “Löfvens svar till pensionärerna”.

Utsnitt ur den delade bilden.

Men det har inte hejdat det stora flertalet av de som reagerat på bilden i kommentarsfälten.

Kommentar på Facebook.

“Skulle vara intressant att se hur han kommit fram till den slutsatsen. Många har ju knappt 6.000 kvar efter skatt!” skriver en person. “Snacka om att göra bort sig direkt i tv”, skriver en annan.

På sina håll ställs källkritiska frågor om var citatet kommer från.

Kommentar på Facebook.

Trots detta och trots att det finns tecken redan i den delade bilden att den är manipulerad så är det många som tror att det rör sig om ett verkligt citat.

Kommentarer från Facebook.

En del lägger in brasklappar i formen: “Om detta är sant, så…”.

Kommentar från Facebook.

När det gäller citat så är det lätt att söka på text i en sökmotor. Använd citattecken runt meningen, till exempel: “Med ganska små justeringar i din vardag skulle du kunna spara undan 6000 kronor i månaden ganska lätt.”

Så här ser det ut då:

Google-resultat för det aktuella citatet.

Sammanfattning: Vid en snabb anblick ser det ut som en skärmdump från en Expressen-publicering där Stefan Löfven säger så här – men med en enkel sökning så får man veta att det inte stämde.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.