Granskning
Falska påståenden om bilder på elbilar
15 July 2021 | Åsa Larsson |
Fält med gamla elbilar har uppmärksammats i Frankrike och Kina. De slående bilderna har sedan spridits, men med felaktiga uppgifter.
Så här lyder ett svenskt inlägg som publicerades 8 juli:
Och här en kyrkogård för elbilar i Frankrike.
Förbrukade batterier gör fordonen osäljbara…
Inlägget har fått över 2 000 delningar på Facebook.
Med felaktiga bildtexter så har denna och flera liknande bilder blivit virala och använts som slagträn i debatten om elbilar. I kommentarsfältet till det svenska inlägget skriver en: “Ett fint miljötänk! Måste vara ett beslut tagits av Mp!”
Men det stämmer vare sig att den här bilden föreställer elbilar i Frankrike eller att bilarna står där på grund av förbrukade batterier.
Bilden kommer från Instagram-kontot Greg Abandoned, vilket man också kan se som vattenstämpel om man zoomar in i bilden.
Greg är en polsk man som lever i Kina och ägnar sig åt så kallad urban exploration. Han lägger upp bilder, filmer och podcasts om sitt utforskande och berättade för den amerikanska tidningen USA Today att han tog den aktuella bilden 3 maj i år.
Bilden publicerades 19 juni på hans konto och har sedan dess fått över 8 500 gilla-symboler:
Bilden har spridits internationellt och bland annat USA Today och nyhetsbyråns AFP:s faktagranskare har skrivit om felaktiga påståenden som publicerats tillsammans med bilden.
Vad gäller det svenska Facebook-inlägget så har flera personer i kommentarsfältet uppmärksammat inläggsmakaren på att uppgifterna antagligen inte stämmer. Han har då svarat att bilden inte är fejk, vilket den visserligen inte är, men den föreställer inte heller det som påstås.
Och mannen är inte ensam om att sprida det här budskapet. Så här skrev till exempel en kvinna dagen före som bildtext till en identisk bild:
Here is an electric car cemetery in France. Nobody wants to buy a used electric car when the battery wears out.
Inlägg på Facebook 7 juli
Här är några andra varianter:
Så vad handlar det här om? 2019 skrev den Hongkong-baserade tidningen South China Morning Post om hur tjänster för “bildelning” – eller kanske snarare biluthyrning – floppat i Kina och resulterat i stora fält av oanvända bilar längs en flod i Hangzhou i östra Kina.
“Jag har aldrig sett så många bilar”, sa en av de närboende till statliga Xinhuanet.
I kinesiska artiklar anges att det rör sig om bilar som tillhör ett företag som heter Microcity och det bekräftar också företagets ansvarige för AFP.
Det är flera faktagranskare som försökt att placera var Gregs bild är tagen. Han vill själv nämligen inte berätta om var han tar sina bilder eftersom han vill att platserna ska få vara ostörda.
Faktagranskaren Lead stories noterar att samma hus som syns på bilden också syns i bilder i en artikel från sajten Shanghaiist från 2019. Artikeln handlar om just “bildelnings-kyrkogårdar” i Hangzhou.
Här är den ena bilden:
Och om man zoomar in på vänstra hörnet, så syns ett vitt hus med kringliggande träd.
Samma hus syns på den nu spridda bilden:
Och samma sak gäller för byggnader uppe i högra hörnet av bilden från 2019:
Vid en inzoomning i Gregs bild från i år ser det ut så här:
AFP visar i sin tur hur man kan hitta platsen med satellitbilder med verktyget Zoom Earth. På exempelvis Googles karttjänst har platsen inte uppdaterats på ett par år och bilarna saknas. Däremot kan man längs med samma flodsträcka hitta flera liknande bilupplag.
Det har även under våren spridits snarlika bilder på elbilar som faktiskt är från Frankrike. Bilderna från Frankrike har undersökts av faktagranskare här, här och här.
I Frankrike lanserades bildelartjänsten Autolib’ 2011 med en flotta på ett par tusen fordon. Som mest hade tjänsten över 100 000 kunder, vilket gjorde att många upplevde att det var svårt att få tag på en bil. Autolib’ fick lägga ner 2018 och bilder på en del av de bilarna har snurrat runt på nätet under våren.
I båda fallen rör det sig alltså om bristfälliga eller åtminstone inte långsiktigt hållbara affärsmodeller.
Det svenska inlägget om bilden från Hangzhou uppmärksammades redan 8 juli i Facebook-gruppen Källkritik, fake news och faktagranskning, en grupp som 2020 fick Källkritikbyrån och Internetstiftelsens gemensamma pris Det gyllene förstoringsglaset.
Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!
Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:
Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.
Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.
Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.