Granskning
Falsk bild av invandrare med äldreförsörjningsstöd sprids
1 October 2020 | Åsa Larsson |
Ett gammalt inlägg delas just nu med påståenden om invandrare och äldreförsörjningsstöd. “Den verklighet som vi ser är en annan”, säger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten.
Uppdatering 22 augusti 2023: Skärmbilden sprids på nytt i sociala medier – vi påminner därför om nedanstående granskning från 2020.
Så här står det:
Svar: Ja Som gammal försäkringsläkare vet jag detta. Många över 65 år kommer till Sverige enbart för att få ÄFS – äldreförsörjningsstöd på 12700 skattefritt per månad, och sedan reser de hem med 12700 SEK varje månad livet ut. SVT/SR känner till men mörklägger. @svtnyheter #svpol
Det möts av stor ilska i kommentarsfälten.
Så kommer många över 65 år till Sverige för att söka äldreförsörjningsstöd?
– Nej, det är inget jag känner igen, att det skulle gå till så. Det vi ser i våra undersökningar är att det snarare är tvärtom, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
Hon beskriver ett mörkertal där många som har rätt till äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg inte söker det.
– Det vi ser är att många som kommer till Sverige lever ihop släktvis, att yngre försörjer de äldre och att de äldre inte ansöker om försörjningsstöd, trots att de kan ha rätt till det. Det är den bilden vi kunnat utläsa från statistik.
Bilden är gammal, men sprids på nytt och nu av en man som menar att han har mindre i pension än en person som har äldreförsörjningsstöd. Det inlägget har fått över 4 000 delningar.
Men det stämmer inte.
Pensionsmyndigheten skriver på sin hemsida: “Garantipensionen är skattepliktig, men även efter att skatten är dragen blir beloppet för full garantipension högre än beloppet för skälig levnadsnivå för äldreförsörjningsstöd. En pensionär med garantipension får aldrig i total nettosumma mindre än en pensionär med äldreförsörjningsstöd, om de i övrigt har samma förhållanden.”
Här är myndighetens exempel med en person som får pension och en person som har äldreförsörjningsstöd:
Garantipension och bostadstillägg
Pensionsmyndigheten
(Bostadskostnad 5 128 kronor, endast full garantipension som inkomst, inga tillgångar.)
Garantipension efter skatt: 7 070 kronor
Bostadstillägg: 5 230 kronor
Totalt efter skatt: 12 300 kronor
Äldreförsörjningsstöd
(Bostadskostnad 5 128 kronor, inga inkomster, inga tillgångar.)
Äldreförsörjningsstöd för skälig levnadsnivå: 5 758 kronor
Äldreförsörjningsstöd för bostad: 5 128 kronor
Totalt (skattefritt): 10 886 kronor
Var man bor då, spelar det roll? Bilden man kan få av inlägget är att du kommer hit till Sverige, ansöker om äldreförsörjningsstöd och åker hem med pengar livet ut.
Det stämmer inte heller.
– Du får inte äldreförsörjningsstöd om du inte är bosatt i Sverige och bryter du mot reglerna så dras stödet in. Det finns inte så mycket att säga om det, säger Linda Nygren.
Man måste ansöka om stödet varje år och måste då styrka att man bor i Sverige. Bland annat kollar Pensionsmyndigheten att du är folkbokförd i Sverige, vilken hyra du har för bostaden i Sverige och din deklaration kontrolleras av myndigheten.
Även resande regleras och att regelbundet vistas utomlands kan innebära att du inte längre anses vara bosatt i Sverige. En person som bryter mot reglerna kan bli återbetalningsskyldig.
En annan person har tagit en skärmdump på inlägget från i augusti och publicerat om den med kommentaren: “Hur kan man rösta på en regering som godkänner detta!?! Dela o kommentera så alla får veta”. Det inlägget har på en vecka fått över 2 300 delningar.
Bilden har snurrat runt i flera år och vi skrev om den 2018 med Viralgranskaren. Pensionsmyndigheten meddelade även då att de inte sett några tecken på att det skulle pågå något utbrett fuskande med äldreförsörjningsstödet.
Bilden föreställer ursprungligen en tweet, men har även delats i formen av en fotograferad utskrift 2018.
Och om man söker på starten “Svar: Ja Som gammal försäkringsläkare” på Facebook så ser man att det finns fler av samma bild genom åren.
Att en försäkringsläkare anges som källa är konstigt.
– Försäkringsläkare är inget som ingår i verksamheten på Pensionsmyndigheten, säger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten.
På ett annat sätt är det mindre konstigt. Det är nämligen vanligt att virala inlägg och kedjebrev fulla med felaktigheter tillfogas just någon med en titel, “en läkare”, “en forskare”. Varför? För att människor då uppfattar informationen som mer trovärdig.
Vi tar upp det i UR-serien Källkoll Corona och pratar om hur påståenden med bland annat läkare fått global spridning:
En del påpekar även det märkliga med försäkringsläkaren i kommentarsfälten, men får inget gehör för den synpunkten.
FAKTA:
Äldreförsörjningsstöd, ÄFS, är det yttersta grundskyddet för alla som är pensionärer och lever i Sverige. Om man har en så låg pension, eller ingen pension alls, att den inte räcker för att betala för boende, mat och andra levnadsomkostnader finns ÄFS med belopp som fastställs utifrån en skälig levnadsnivå.
ÄFS betalas inte ut som en klumpsumma till den som väljer att ansöka. Har man inkomster minskas ÄFS utifrån dessa, även en makes eller sambos inkomster påverkar. Saknar man helt inkomster kan ÄFS för levnadsomkostnader betalas ut med maximalt 5 857 kronor per månad för den som är ensamstående, 4 771 kronor för den som är gift eller sambo. Det är schablonbelopp för kostnader såsom mat, kläder och nödvändiga räkningar.
Därutöver kan man få ÄFS för att täcka bostadskostnaden. Beloppet motsvarar då på kronan den hyra som man betalar till sin hyresvärd, upp till maximalt 7 000 kronor per månad för den som är ensamstående och 3 500 kronor för den som är gift eller sambo.
ÄFS måste sökas på nytt varje år. Om man flyttar från Sverige dras ÄFS in.
Källa: Pensionsmyndigheten
Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!
Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:
Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.
Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.
Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.