Granskning

Facebook-inlägg varnar för djurplågare – död sedan 2016

13 October 2023  |  |

Inlägg delas om en dömd djurplågare och varnar för att kvinnan skulle vara ett hot i dag, men hon är död sedan sju år tillbaka. Varningen har spridits i flera år, men har fått ny fart på senare tid.

Foto: Skärmdump/Facebook/Expressen/ Aftonbladet

Den norska kvinnan var dömd för grovt djurplågeri och vanskötsel av ett stort antal hundar. Hennes flytt till Sverige 2010 uppmärksammades i medier – särskilt faktumet att hon fick ha hundar för svenska myndigheter, trots att hon i Norge förbjudits att äga hundar eller driva kennel där.

Så här lyder texten i bilden som nu sprids:

Den beryktade djurplågare (namn), har bytt namn nu, bekräftat av (skattemyndigheten i Norge). Nu heter hon (namn). Sprid detta vidare, så hon inte kan köpa nya valpar/hundar i Norden! Kom igen, sprid detta i Norge, Sverige, Danmark och Finland

Tror hon har annons på blocket just nu om blandras hundar. Bor i Strömsundstrakten så akta er //

Från bild spridd på Facebook

Källkritikbyrån har valt att inte namnge kvinnan och har därför tagit bort namnen ur texten i bilden.

Bild på Facebook

Kvinnan avled 2016. Att sprida en varning om kvinnan och att hon ska ha en annons ute på Blocket för att köpa hundar nu är med andra ord felaktigt och verkningslöst.

Det här påpekas också av många i kommentarsfälten och uppmärksammades även vid tiden för hennes död.

Inlägg på Facebook.

Två år efter kvinnans död skrev vi om att det spreds varningar i sociala medier med Viralgranskaren på tidningen Metro. Då hade ett inlägg med bilden fått över 19 000 delningar. Just nu sprids bilden mer lågintensivt.

Kvinnan hade en lång historia av djurplågeri och omskrevs flera gånger, bland annat i Aftonbladet.

Så här beskrevs hennes bakgrund i Norge 2010:

Den norska djurskyddsmyndigheten Mattilsynet har gjort flera besök hos kvinnan och sammanlagt har man funnit 39 döda hundar på gården. På en av de avlidna hundarna fann man flera skotthål i nospartiet. Inget av skotten var dödande.

Åklagaren försökte bevisa att kvinnan i flera fall med sparkar och slag skulle haft ihjäl hundar, men fick inte med sig någon fällning.

– En vanskötsel är mycket lättare att bevisa än en misshandel. Ska man döma någon för att ha slagit en hund måste man nästan se det, säger Harald Överby, sektionschef för norska djurskyddsmyndigheten Mattilsynet.

Däremot dömdes hon bland annat för grov vanskötsel av hundarna och för att ha haft mediciner hemma som normalt bara en veterinär har.

Vid ett av Mattilynets besök hos kvinnan tvingades man avliva tre hundar som varit människoskygga och uppträdde som vilda djur.

– De hade dåligt psyke, var osociala och livrädda för människor, säger Bente Langhelle.

I olika omgångar har hundar beslagtagits – bara vid första besöket tog man med sig 19 stycken. Som mest har hon haft 48 hundar samtidigt på gården.

Ur Aftonbladets artikel 2010

2012 figurerade kvinnan bland annat i Expressen och P4 Jämtland.

Kommentar på Facebook.

Finns det något problem med att människor delar den här varningen? Ja, eftersom de inte upptäcker att kvinnan är död så säger det något om bristen på kontroll av uppgifter som man sprider. Om du vill dela en varning, se till att den är korrekt och aktuell här och nu. Att sprida varningar om privatpersoner utan att alls ha kontrollerat att det stämmer gör att du riskerar att sprida falska påståenden. Det kan också bli en fråga om förtal.

Så här kan du själv kolla upp en varning:

► Guide: Så går du snabbast från flödet till källorna

LÄS MER OM RYKTEN OCH VARNINGAR:
► Varning om livsfarligt myggbett sprids i Sverige
► Rykte om jordgubbsdrog oroar – men det är 13 år gammalt och från USA
► Gammal varning om kamknivar sprids på nytt
► Blod på toalett i USA oroar i Sverige
► Ryktet om “tafsardagen” dumförklarar både dig och ditt barn


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!