Granskning

Elsa Widding: Ingen hemlighet att WEF har på agendan att bilda världsregering

8 May 2023  |  |

När riksdagsledamoten Elsa Widding ska bemöta Källkritikbyråns granskning lägger hon bland annat till fler konspirationsteorier. ”Herregud, hur okunniga kan Expo vara? Att WEF sedan gammalt har på agendan att bilda en Världsregering med Klaus Schwab i ledningen är sannerligen ingen hemlighet”, skriver hon.

Foto: Sveriges riksdag/Skärmdump/Klimatkarusellen.se

Sedan Källkritikbyråns publicering i torsdags har vi bett att få kommentarer från Elsa Widding. Efter en mejlväxling har Widding i stället valt att publicera respons på sin egen blogg här.

Widding skriver och citerar ur Källkritikbyråns artikel:

“En röd tråd genom konferensen var enligt Expo att organisationer som WHO och World Economic Forum i hemlighet försöker ta makten över världen.”

Herregud, hur okunniga kan Expo vara? Att WEF sedan gammalt har på agendan att bilda en Världsregering med Klaus Schwab i ledningen är sannerligen ingen hemlighet. Det är bara att klicka in sig på deras hemsida och läsa. Läs gärna även Klaus Schwabs bok ”Covid-19: THE GREAT RESET”.

Från Elsa Widdings blogg Klimatkarusellen

Hon hänvisar också till texten på konferensarrangörernas sajt och där står det så här:

Join us in Norway this weekend to look at the events and plans unfolding in front of our eyes. Let’s come together and determine what each individual can do to help raise awareness and stop this nightmare.

The web of control mechanisms put in place by the elite striving to achieve the 2030 agenda is getting thicker day by day. Processes are accelerating and decisions that have irreversible impact are being made without our consent. It is important to get together and look at the larger picture; the medical tyranny was not the end but the beginning of the implementation of their plans.

Från Children’s Health Defense Europes sajt

The Great reset är ett inititaiv från World economic forum (WEF) och dess ordförande, Klaus Schwab. Men det som Elsa Widding påstår – om en världsregering ledd av Schwab – är del av en populär konspirationsteori, vilket det rapporterats om vitt och brett under pandemin och gjorts flera faktagranskningar om.

– Det är den konspirationsteori som har växt fram tydligast under pandemin. Man tror att World economic forum med Klaus Schwab i spetsen förbereder ett globalt maktövertagande, en “new world order” och att “the great reset” är den hemliga planen som kommer i öppen dager för just det här globala maktövertagandet, säger Kent Werne, journalist och författare till böckerna ”Allt är en konspiration” och “Konspirationsfeber”.

– Det ska man ju vara väldigt tydlig med: det finns ingenting i “the great reset” som indikerar att World economic forum vill ta makten eller att Klaus Schwab skulle leda någon världsregering. Det handlar om policyförslag, en rad olika punkter för hur världen, i en krissituation som pandemin var, kan passa på att ställa om ekonomin i en mer hållbar riktning. Det är det som det handlar om. Men konspirationsteoretikerna fick ju för sig att det här var den hemliga planen för en ny världsordning. World economic forum är i deras ögon en frontorganisation för en elit bestående av ondskefulla globalister som vill ta kontrollen över världen och stöpa om den i totalitär riktning.

Bara för att mäktiga personer vill något så betyder det inte att de kan göra det, påpekar Kent Werne.

– Konspirationsteorin bygger på en viss del fakta som är lättkontrollerade och okontroversiella. Ja, World economic forum är en samling globala företagsledare och rika människor som träffas en gång per år och diskuterar världsangelägenheter. Det är ingen konspirationsteori eller kontroversiellt. De vill att världens ledare ska sluta upp bakom den här planen för en hållbar utveckling. Men, utifrån det tar konspirationsteoretiker i vanlig ordning ett språng i fantasin och målar upp en hemlig agenda där de här väna orden om hållbar utveckling och samarbete förvandlas till något i grunden ondskefullt och mycket mer långtgående. Och där man också, utan att ha belägg för det, utgår från att WEF har den makten. Att de bara kan trycka på en knapp och så gör alla världsledare precis som de vill, vilket ju inte är fallet. Det finns inga belägg för att det här skulle vara nån hemlig regeringsstruktur eller bakom-kulisserna-struktur som drar i trådarna vad gäller världsutvecklingen. Man kan se det som en lobbygrupp som samlar visserligen inflytelserika personer, men som är en bland många som vill påverka världens utveckling, men som absolut inte har möjlighet att göra det okontrollerat eller på egen hand. Men det är ju det som konspirationstroende personer inbillar sig, att vi inte lever i någon demokrati.

Hur ser du på Elsa Widdings uttalande här?

– Hon har köpt konspirationsteorierna om WEF och “the great reset” som att det vore en självklarhet. Fast det inte finns några konkreta hållbara belägg för att det hon säger stämmer så utgår hon ändå från att det finns och är något som varje tänkande och läskunniga människa borde inse. Och det är ju tyvärr så som argumentationen ser ut numera från konspirationstroende människor, eller konspirationsteoretiker, att man inte ens behöver argumentera för det här, för att det är så givet, tänker man. Och i de konspirationstroende kretsarna är det ju förstås så. Man vinnlägger sig knappt längre om att försöka bevisa saker.

Anledningen till det är upplevelsen att alla tycker som en själv, säger Kent Werne.

– Man känner att man har ett överläge i opinionen, men det är en chimär eftersom de lever i en slags ekokammare ute på nätet där alla tycker likadant och de förstärker varandras föreställningsvärld och åsikter. De tror att alla vettiga människor tänker som dem, att det bara är att gå ut och läsa och kolla på vilket Youtube-klipp som helst så har man information nog för att konstatera de här sakerna. Men så enkelt är det förstås inte.

Vad gäller de uttalanden som Elsa Widding gjort på sistone angående covid-19 och vaccin så hittar du Källkritikbyråns genomgång här.

Elsa Widding lade natten till måndag ut ett inlägg på sin blogg Klimatkarusellen där hon bemöter en del av det som tagits upp, men lämnar andra delar av granskningen därhän – här hittar du hennes kommentarer.

LÄSTIPS:
► Guide: Så nystar du upp var ett påstående kommer från


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!