Granskning

Elsa Widding byter fokus – sprider antivaccinpropaganda

4 May 2023  |  |

Riksdagsledamoten Elsa Widding har på kort tid kommit med en lång rad påståenden – men de flesta av dessa är sedan länge faktagranskade och har visat sig vara felaktiga eller vilseledande. Här är vår genomgång.

Foto: Skärmdump/Swebb-tv

Uppdatering 8 maj 2023: Elsa Widdings respons har lagts till artikeln.

Vi börjar i avhoppet. Elsa Widding meddelade i måndags att hon hoppar av Sverigedemokraterna eftersom de inte stått upp för henne gentemot Sveriges utbildningsminister Mats Persson (L) när han skrev följande tweet:

Förintelsen

Det hon upprörs mest av är att bli förknippad med förintelseförnekelse.

– Jag har aldrig någonsin varken förringat eller förnekat förintelsen som det påstås. Det kan inte handla om något annat än att man vill karaktärsmörda mig, sade Widding till den konspirationistiska sajten Frihetsnytt, som enligt Expo är närstående den högerextrema grupperingen som kallas för Nätverket.

Hon upprepade protesterna i dagens P1 Morgon i Sveriges radio.

Påståendet är dock att inte att det är Elsa Widding själv som stått för förintelseförnekande eller förintelseförringande, som är rubrikordet i exempevis Expos artikel, utan att hon gett stöd till det. Det hela kommer sig av att Widding var ett av affischnamnen på en konferens som samlade konspirationsteoretiker i norska Stavanger 13 april.

Från reklamfilmen för konferensen Spotlight på Youtube

På konferensens sajt talades om “den så kallade pandemin” och den konspirationistiska synen om dolda makteliter genomsyrade tillställningen, rapporterade tidskriften Expo. Man tar även upp att en av konferensens arrangörer på sin hemsida sprider propagandainnehåll från den svenska högerextrema kanalen Palaestra Media.

Widding säger själv i videoklipp på sajten Swebb-tv att hon åkte till Stavanger bland annat för att träffa den brittiska parlamentsledamoten Andrew Bridgen. Han har nyligen blivit utkastad ur det konservativa Tory-partiet i Storbritannien, på grund av sitt twittrande om vacciner och en icke-namngiven kardiolog som han påstår ska ha beskrivit hanteringen av covid-19-pandemin som “det största brottet sedan Förintelsen”.

En annan av arrangörerna bakom konferensen i Stavanger var den europeiska grenen av organisationen Children’s Health Defense. Moderorganisationen leds av den kända vaccinmotståndaren Robert F. Kennedy Jr, som också gjort liknande uttalanden.

Elsa Widding håller inte med om att sådana uttalanden är att förminska eller förringa Förintelsen. Till Frihetsnytt sade hon:

– Sen ville jag också prata med Andrew Bridgen som är parlamentsledamot i England. Han har också blivit utsatt för ett drev och han har ju inte på något sätt förminskat Förintelsen. Han har enormt stort stöd. Detta är ytterligare ett sätt att smutskasta för att han vågat ställa sig upp och ifrågasätta vissa saker kring vaccinen. Vilket jag inte ens har gjort.

Men det har hon på sistone. Vi går över till det nyuppblossade intresset för covidvaccin.

Covid-19

Elsa Widding har varit profilerad i frågor om klimat och energi, och det var hon långt innan SD satte henne högt på deras riksdagslista inför valet 2022. Men hon har hittills inte tagit upp frågor om pandemin, med undantag från när Aftonbladet strax före valet frågade henne om uttalande hon gjort i privata sammanhang om att man inte skulle ha sex med vaccinerade personer.

Widding har varit ett bekant ansikte för de som följt Swebb-tv, en sajt som gjort sig känd för att sprida vilseledande påståenden och konspirationsteorier och även granskats flera gånger av oss på Källkritikbyrån. Det var i den här kanalen som Elsa Widding talade ut i veckan efter konferensen och sade att hon var självkritisk eftersom hon inte tagit upp frågor om vaccin och covid-19 tidigare.

Det har hon dock börjat göra nu. I två videor på Swebb-tv gör Widding en mängd felaktiga eller vilseledande påståenden, flera av dem från längre tillbaka i pandemin och som sedan länge blivit faktagranskade och bemötta. Vi tar dem ett i taget.

Kontrollgruppen

Ett samtalsämne var arbetet inför att läkemedelsföretaget Pfizer fick godkänt att släppa sitt vaccin i början av pandemin.

Programledaren Mikael Willgert: Vi hade ju ett program här med Nils Littorin där han beskrev just att de här studierna, de genomfördes inte utan man avbröt dem.

Elsa Widding: Nej, man vaccinerade hela kontrollgruppen.

Ur inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

För ett år sedan dök samma påståenden upp i den stora svenska intervjupodden Framgångspodden att Pfizer skulle ha vaccinerat bort sin kontrollgrupp.

Experter har påpekat att det här är vanligt.

– Man beslöt att erbjuda vaccin till de som fått placebo i studien när man sett så stor skyddseffekt av vaccinet att det anses oetiskt att låta placebogruppen vara oskyddad längre. Detta är helt i enlighet med de regler som finns för kliniska studier, och som främst syftar till att tillvarata de personers intressen som deltar i studien, sade Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket till Källkritikbyrån då.

Den effektanalys som låg till grund för godkännandet av vaccinet gjordes när studien var blindad och med placebogrupp.

Ur inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Spikeprotein

Det är stora skillnader i proportioner mellan spikeprotein i samband med covidinfektion respektive vid vaccinering, något som ligger bakom flera missförstånd som förts vidare av vaccinmotståndare.

Så här säger Elsa Widding i programmet:

Den här liponanopartikeln som transporterar mRNA, den tar sig vidare helt enkelt, den stannar inte. [. . .] Och sen läckte ju Pfizers data ut från djurstudierna som faktiskt bekräftade alltihopa. 

Elsa Widding i inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Och i ett videoklipp som togs ner från Elsa Widdings Youtube-kanal, men lades upp av Swebb-tv, tar hon också upp påståendet:

Det är inte min uppgift att ifrågasätta riktigheten i alla de forskningsartiklar som exempelvis diskuterar hur länge spikproteiner stannar i kroppen eller i vilka organ dessa ansamlas. Det lämnar jag till vetenskapen att tvista om. Däremot är det min uppgift att kritiskt syna det för givet tagna genom att ta del av de här forskningsartiklarna eller åtminstone känna till var forskningen står i dag eller diskuteras för att i ett nästa steg som politiker kunna ställa frågor när det i media sprids en uppfattning att spikproteinerna mer eller mindre stannar i armen. Pfizers data indikerar ju någonting helt annat.

Elsa Widding i inslaget “Dags att prata om vaccinet, biverkningar och WHO (Censurerad på YouTube)” den 28 april

Elsa Widding plockar i inslagen fram utdrag ur den ansökan som Pfizer lämnade in till den japanska myndigheten för medicintekniska och farmaceutiska produkter (PDMA). Hon påstår att det rör sig om “en hemlig rapport” som läckt ut, men det stämmer inte, något som vi rapporterade om för två år sedan.

Kommentar på Facebook från 2021.

Så här skrev vi då: Målet med en farmakokinetisk studie är att visa var ett läkemedel tar vägen och interagerar i kroppen, i det här fallet de lipidnanopartiklar som ska transportera mRNA-läkemedlet. Men trots att extremt höga doser injicerats i gnagare så var nivåerna i hjärnan och andra organ väldigt låga, skrev faktagranskarsajten Health feedback.

– Vaccinet som skulle behöva injiceras i en 12-åring för att återskapa fynden som observerats hos råttor och rapporterats som “skräckinjagande” skulle vara motsvarande 60 000 doser vid ett enda tillfälle, för att återskapa antalet nanopartiklar som användes i den studien, sade forskaren Abraham Al-Ahmad vid Texas Technical University Health Sciences Center.

Kemisten och läkemedelskommentatorn Derek Lowe noterar i sin blogg på den vetenskapliga tidskriften Science Translational Medicines sajt att den stora merparten stannade vid injektionsplatsen.

“De första timmarna så cirkulerar en del i plasman. Men nästan allt det hamnar slutligen i levern, och ingen annan vävnad låg mycket högre än 1 procent av totalen. Det är också exakt vad man förväntar sig och vad man ser vid läkemedelsintag i allmänhet”, skriver han.

Läs gärna hela granskningen här!

Tysk patolog

Jag har lyssnat på Arne Burkhardt, professor i patologi med 40 års erfarenhet som var med på Läkaruppropets konferens i Stockholm [. . .] Han hade gått igenom ett antal personer som olyckligtvis då hade dött ganska kort efter vaccinering för att söka svaren på om det berodde på… För det hade tydligen då inte bekräftats att det här berodde på vaccin. Och då fick han då i uppdrag att titta på de här avlidna personerna. Och då kunde han till exempel visa att det var väldigt mycket spikproteiner i just testiklarna.

Elsa Widding i inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Men Arne Burkhardt har inte “fått ett uppdrag” att undersöka något, utan har tagit sig an den frågan på eget bevåg. Widding beskriver Burkhardt som “en av de främsta i Tyskland” inom sitt område, men inte heller det stämmer.

Arne Burkhardts föreläsning på Läkaruppropets sajt.

Källkritikbyrån har tagit upp Burkhardt förr, och noterade då att han i artiklar presenterades som pensionerad patolog, men på Läkaruppropets sajt så kunde man läsa att han sedan 2008 är “verksam från sitt eget laboratorium”.

Han har fått kritik för sina metoder och slutsatser då han kommit med olika påståenden om covid-vaccinerna, och andra patologer i Tyskland distansierade sig skarpt från påståendena och betvivlade vetenskapligheten i dem.

I vissa fall är det som visas på Burkhardts bilder inget ovanligt för avlidna i samma åldersgrupp. “Man kan inte koppla dödsfallen till vaccinationer mot covid-19 ur den här datan”, skrev den tyska faktagranskaren Correctiv i fjol.

Även andra granskningar tar upp kritiken från patologsamhället i stort. Till exempel har Burkhardt hävdat att bilder föreställer tecken på hjärtmuskelinflammation men det tillbakavisas av patologer som intervjuas av BR Faktenfuchs, en bayersk faktagranskare.

Samma diskrepans mellan hur Elsa Widding beskriver personer återkommer; hon tar bland annat upp Sucharit Bhakdi.

En professor, otroligt känd, professor i immunologi och bakteriologi och virologi också tror jag. Han har ju fått rätt hela vägen.

Ur inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Sucharit Bhakdi är en sedan 2012 pensionerad professor i mikrobiolog som blivit känd för att sprida påståenden som att covid-19 är “fejk” och att massvaccineringarna är del av försök att avbefolka jorden.

Died suddenly-filmen

Elsa Widding tar även upp de bilder på långa slamsor och strängar som dök upp på nätet en bit in i pandemin, i samband med den andra stora antivaccinfilmen. Den första hette “Plandemic” och det finns ett oerhört stort antal faktagranskningar om den, Den andra kom i fjol och hette “Died suddenly”.

Filmaffischen till “Died suddenly”.

I “Died suddenly” visas bland annat obehagliga bilder på proppar som dragits fram ur blodkärl efter döden. Det påstås att det är ett fenomen som är kopplat till vaccinering. Båda filmerna har dömts ut som antivaccinpropaganda och fulla av felaktiga och vilseledande påståenden, men Widding tar ändå upp bilderna på blopropparna:

Elsa Widding: Det var ju de här embalmers som började väldigt tidigt och där tyckte man att det där måste vara knas alltihopa.

Mikael Willgert: Balsamerarna.

Elsa Widding: Ja precis, och de drog ut långa strängar ur blodet.  Och varför skulle de ljuga om det? [. . .] Det här är också något som bildas efter en person har avlidit efter vaccinering. Det vet man helt säkert. [. . .] Jag ska inte som politiker behöva sitta och förklara det här, tycker inte jag, men någon kunskapsförnekelse är det ju inte.

Ur inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Men de här blodpropparna som bildas i kroppen efter döden är inte något unikt för vaccinerade personer, utan kan uppstå av en mängd skäl. Särskilt vanligt är det när kroppar förvaras under längre tid i kylrum, som exempelvis under en pandemi.

Här kan du läsa mer om det i BBC:s artikel om filmen, som till största del fokuserar på den plåga antivaccinrörelsen åsamkat de anhöriga i de här fallen.

Biverkningar av vaccinet

Det är mycket vanligt att rapporter om misstänkta biverkningar förvandlas till påståenden om faktiska biverkningar i vaccinmotståndarkretsar. Det vill säga, att man hoppar över den komplicerade processen att utreda orsak och verkan. Det gör Elsa Widding i Swebb-tv när hon visar upp vad som hävdas vara statistik från de stora inrapporteringssystemen och påstår att det rör sig om dödsfall till följd av vaccin.

Det här var också någonting som jag lyfte lite på ögonbrynen över. [. . .] Det här sammantaget summerar upp till 86 000 från 2020 till 2023. 86 000 döda som då är bekräftat döda på grund av vaccinet.

Elsa Widding i inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Men det finns inget vetenskapligt eller medicinskt stöd för påståendet att tiotusentals människor dött på grund av att de tagit vaccin mot covid-19. Widding efterfrågar studier och forskning, och det finns. Hon är inte den första politiker som har luftat tankar om att det dött tiotusentals människor av vaccinet sedan de sett uppgifter ur registren. 2021 hävdade den kroatiske politikern Mislav Kolakušić att tiotusentals européer dött på grund av vaccinen mot covid-19, något som tillbakavisades av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

I USA är man tydlig med att VAERS-systemet är ett tidigt varningssystem. “En VAERS-rapport innebär inte att ett vaccin orsakade en ofördelaktig händelse”, skriver den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Om man följer länken till sammanställlningen som Elsa Widding tagit sin bild från så kommer man till en sida som heter “All the Goss” och som skriver så här på sin presentationssida: “Den galna “pandemin”, som aldrig var någon pandemi, introducerades för att bana väg för ett giftigt vaccinationsprogram som skulle hålla alla kontrollerade.”

Sajten som Elsa Widding hänvisar till.

“Dåliga batcher”

Mikael Willgert: Du berättade att det finns data för hur olika batcher har slagit?

Elsa Widding: Ja, och det är klart att jag kan inte veta om det här är sant eller inte. Jag hade inte alls tänkt att sitta i någon studio och prata om det här. Men nu eftersom jag har blivit kallad förintelseförnekare och allt vad det är, så känner jag att då måste jag faktiskt förklara lite. [. . .]

Mikael Willgert: Så här har vi en graf som visar hur många allvarliga bieffekter och döda man har per lott (batch, reds anm). Om vi skulle börja med lott, vad är det för någonting?

Elsa Widding: Alltså jag uppfattar det som att det finns olika recept [. . .] det innehåller lite olika, de här vaccinerna. Och sen kan man då göra olika batcher, om man säger att det är olika kok. [. . .] Då har man kunnat identifiera här att vissa lotts har väldigt mycket biverkningar, eller allvarliga skador och andra har lägre.

Ur inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Elsa Widding upprepar här att hon inte vet så mycket om frågan.

Elsa Widding: Men jag tycker det är väldigt viktig information att få. Givet allting annat som har visat sig vara fel, ska inte jag som politiker försöka komma lite närmare sanningen kring det här? Är det verkligen “safe and effective” när vi har så mycket biverkningar?

Ur inslaget “Riksdagsledmot Elsa Widding om vaccinskador” på Swebb-tv 25 april

Påståendet att vissa batcher lett till allvarliga biverkningar och dödsfall har figurerat i vaccinmotståndarkretsar tidigare under pandemin. Källkritikbyrån skrev om detta när Svenska Epoch times hävdade sig ha “ett stort avslöjande om vaccin” i fjol – men artikeln innehöll ogrundade påståenden, fel och missuppfattningar.

Tidningen hävdade att vissa batcher kunnat knytas till dödsfall och skrev så här:

“Enligt EMA:s databas för biverkningar verkar just dessa 33 ocertifierade batcher ha lett till flera dödsfall och allvarliga biverkningar i Sverige och flera andra länder.”

Ur Epoch Times artikel 24 november 2022

– Detta påstående är ogrundat. Det går det inte att dra några slutsatser om säkerheten för vaccinerna endast utifrån anmälda misstänkta biverkningar och dödsfall. Alla inrapporterade misstänkta biverkningar klassificeras och analyseras genom signalspaning av säkerhetsdatabasen Eudravigilance och ingen signal om att någon eller några tillverkningsbatcher skulle skilja sig från övriga har upptäckts i detta avseende, sade Läkemedelsverkets chefsinspektör Virve Reiman-Suijkerbuijk till Källkritikbyrån då.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA skrev detsamma:

“Signaler om bristande säkerhet kopplat till batcher är extremt ovanliga och EMA har hittills inte sett eller kunnat bekräfta några batch-relaterade säkerhetsproblem med vaccinen mot covid-19 trots att hundratals miljoner doser har utdelats.”

Ur mejlväxling med Källkritikbyrån

EMA påpekar att det krävs forskningsmetoder som tar hänsyn till svårigheterna med självrapporterade misstänkta biverkningar.

Smittspridning

Det påstås att vi genom att ta sprutan kunde skydda de äldre och hindra dem från att smittas av oss, alltså minska smittspridningen. Nu har det framkommit att någon sådan effekt har Pfizer aldrig testat eller kunnat verifiera.

Elsa Widding i inslaget “Dags att prata om vaccinet, biverkningar och WHO (Censurerad på YouTube)” den 28 april

Det stämmer att smittöverföring inte var del av Pfizers studie inför godkännandet av vaccinet Comirnaty, men däremot berättade experter för nyhetsbyråerna AP och Reuters i fjol att det gjorts studier efter det att vaccinerna började distribueras – även av Pfizer – som visade att de hjälpte mot smittöverföring, men mer för de tidigare varianterna.

Elsa Widding tar också upp påståenden om hjärtmuskelinflammation, en mycket sällsynt biverkning av vaccinerna, men även av covid-19, och att Schweiz “stoppat all vaccinering mot covid”.

Myokardit

Så här säger Widding i Swebb-tv:

Jag personligen förstår faktiskt inte att yngre män uppmuntrats till att ta vaccinet för att slippa allvarlig sjukdom i covid när man samtidigt kan konstatera att risken att få hjärtproblem, myokardit, är betydligt mycket större?

Elsa Widding i inslaget “Dags att prata om vaccinet, biverkningar och WHO (Censurerad på YouTube)” den 28 april

Widding länkar till ytterligare en pensionär, i det här fallet en person som utbildat sjuksköterskor och som nu driver ett Youtube-konto med miljonpublik.

Myokardit, eller hjärtmuskelinflammation, beror ofta på en virusinfektion, men kan också uppkomma som en ovanlig biverkning på läkemedel och olika vacciner. Det är en mycket sällsynt biverkning av Pfizer/Biontechs och Modernas mRNA-vaccin mot covid-19 och något som EMA “fortsatt noggrant övervakar”.

Det här påståendet har granskats tidigare under pandemin, här exempelvis av den amerikanska faktagranskarorganisationen Factcheck.org. Enligt experter och myndigheter så är riskerna med att få covid-19 mycket allvarligare än riskerna med myokardit. Det gäller alla, inklusive yngre män, rapporterade Factcheck.org i fjol.

Kardiologer berättade att hjärtmuskelinflammation till följd av vaccinering är mildare än den som uppträder i samband med att man är sjuk i covid-19.

Karidologen Matthew Elias, på Barnsjukhuset i Philadelphia, berättade att patienter med hjärtproblem som utlösts av covid-19 går igenom en väldigt skrämmande och livshotande upplevelse, medan de med myokardit till följd av vaccination observerades ett par dagar och symtomen kunde hanteras med ibuprofen på sin höjd.

– Så väldigt olika upplevelser mellan rummen, sade han.

Det har också forskats på frågan i de nordiska länderna. Studiens författare skriver i Läkartidningen att myokardit förekommer efter covidvaccination, men är förhållandevis ovanligt:

Vår studie visar att förekomsten av allvarliga komplikationer av myokardit efter sars-cov-2-mRNA-vaccination verkar vara lägre än vid myokardit efter covid-19 eller av andra orsaker.

Ur Läkartidningen 2023

Elsa Widding säger i P1 Morgon att chansen är “kanske 1 på 800 att få allvarliga hjärtproblem” av vaccineringen. Hon hävdar att den uppgiften kommer från Pfizers data.

På Läkemedelsverkets sajt står det så här om myokardit och perikardit (hjärtsäcksinflammation):

EMA:s säkerhetskommitté har fastställt att risken för båda dessa tillstånd övergripande är ”mycket sällsynt”, vilket innebär att upp till 1 av 10 000 vaccinerade personer kan påverkas. Den ökade risken för hjärtmuskelinflammation efter vaccination är högst hos yngre män, och bedömes vara högre efter vaccination med Spikevax än efter vaccination med Comirnaty.

Varje person som drabbas av myokardit får inte heller allvarliga former av den, utan symtomen varierar.

Från Swebb-tvs sajt

Det finns mycket att ta reda på när det gäller pandemin och åtgärderna mot den och en bra start är att vända sig till den absoluta majoriteten av läkare, forskare och professorer befinner sig utanför vaccinmotståndarvärlden. Det har Elsa Widding inte gjort utan valt en annan väg, likt hennes strategi när det gäller klimatfrågan. Låt oss titta på hennes relation till den.

Klimat

När Elsa Widding gjorde sin debut i Sveriges riksdag så vände vi oss på Källkritikbyrån till lärosäten och institut runtom i landet, däribland KTH, Stockholms universitet, Umeås universitet, Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

Vi ställde frågor om de påståenden som Widding gjorde i sitt anförande – det här är svaren som vi fick.

Widding hävdar ofta att hon bygger sina slutsatser på IPCC:s rapporter, men Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och en av den näst senaste IPCC-rapportens samordnande huvudförfattare, håller inte med om hennes beskrivningar av hur IPCC jobbar och fungerar.

Deliang Chen i Fredagsintervjun i Kvartal 2020.

När Elsa Widding gav ut sin senaste bok så recenserades den i Göteborgs-Posten av författaren Maths Nilsson. Widding hävdade då att recensenten “inte läst boken” varpå han utförligt och i detalj gick igenom boken på sin blogg. Här kan du läsa de genomgångarna.

Sammantaget: Elsa Widding poängterar vikten av att lyssna på meriterade forskare, men verkar bortse från en hel forskarvärld – nu inte bara inom klimatämnet utan även när det gäller forskningen som finns om covid-19 och vaccin.

Hennes plan nu är att “bidra till en mer nyanserad klimatpolitik, bidra till att öka förståelsen för vindkraftens miljökonsekvenser och ineffektivitet och att bidra till att riksdagen diskuterar konsekvenserna för Sveriges suveränitet av WHO:s planer på att utöka sitt mandat”.

Förhandlingar pågår mellan medlemmarna i världshälsoorganisationen WHO om ett nytt avtal för hur världens länder ska hantera pandemier, något som gett upphov till diskussioner och konspirationsteorier.

Uppdatering 8 maj 2023: Elsa Widding har lagt ut ett inlägg på sin blogg Klimatkarusellen där hon bemöter en del av det som tagits upp, men lämnar andra delar av granskningen därhän – här hittar du hennes kommentarer. Ibland dessa finns ytterligare konspirationsteorier som vi tar upp här.

LÄSTIPS:
► Guide: Så nystar du upp var ett påstående kommer från


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!