Granskning
Dricka chiafrön – sant och falskt om Tiktok-trenden
8 May 2025 | Susannah Elers |
Unga kvinnor påstår i olika Tiktok-videor att en enkel blandning av vatten, chiafrön och citron kan ge olika hälsofördelar – men flera av påståendena stämmer inte.

Att dricka vatten med chiafrön i sägs kunna leda både till viktminskning och att förbättra hudens fasthet och ge mer “glow”.
Vad säger expertisen om deras uttalanden? Vi ringde upp en professor och en näringsfysiolog för att få klarhet i vad som verkligen stämmer.
“Det dämpar aptiten”
Flera av kvinnorna hävdar att chiafrön, utblandade med vatten och citron, har en mättande effekt. Detta skulle enligt vissa göra det lättare att hålla sig mätt mellan måltiderna och hjälpa till med viktnedgång när man bantar.

Att chiafrön kan ge en mättnadseffekt stämmer visserligen. De absorberar mycket vätska och sväller upp, vilket gör att de tar upp mer plats i magen.
Enligt näringsfysiologen Ingrid Larsson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset påverkas vår mättnad av kostens innehåll av protein och fibrer, vilket chiafrön förvisso innehåller i relativt hög halt. Hundra gram chiafrön innehåller hela 19 gram protein och 36 gram fibrer.
Men de siffrorna är beräknade på torra frön, och om man gör chiapudding eller chiavatten använder man bara några gram frön åt gången, säger Ingrid Larsson till Källkritikbyrån.
– Det gör att effekten i praktiken blir obetydlig. Att dricka vatten med chiafrön kan alltså ge en kortvarig mättnadskänsla, men den är bara tillfällig.

Att mängden chiafrön man får i sig är ganska liten, betonas även av Anna Karin Lindroos, gästprofessor vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet. Även om fröna innehåller en hel del kalorier så har de inte särskilt stor effekt på mättnaden, säger Lindroos.
– Det är också ett skäl till att de inte är särskilt bra som proteinkälla. Du kan helt enkelt inte äta så stora mängder frön att de bidrar till proteinintaget. Sedan är det också så att proteinkvaliteten ofta är lite lägre i livsmedel från växtriket.
Enligt Lindroos kan dessutom den stora mängden fibrer i chiafrön bidra till att man inte tar upp energin och proteinet helt och hållet. En del går helt enkelt rakt igenom kroppen.

“700 procent mer C-vitamin än i apelsin”
Ett annat påstående som florerar är att chiafrön skulle innehålla enorma mängder C-vitamin, till och med upp till 700 procent mer än vad som finns i apelsiner. Det kan låta som en riktig mirakelkur, men enligt experterna finns det inte någon som helst sanning bakom påståendet.
– Detta är direkt felaktigt, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Enligt Livsmedelsverkets näringsdatabas, som finns på nätet och är öppen för alla att söka i, innehåller chiafrön 1,6 milligram C-vitamin per 100 gram, medan apelsin innehåller 52 milligram per 100 gram. Vanliga källor för C-vitamin är frukt och grönsaker, som citrusfrukter, paprika och kål.

Även Anna Karin Lindroos är kritisk till påståendet att chia-vatten skulle vara en bra källa till C-vitamin.
– Chiafrön innehåller nästan inget C-vitamin alls. Det är i så fall citronen som kan bidra med C-vitamin, men det beror på hur mycket citron som verkligen är i blandningen. Citron innehåller visserligen mer C-vitamin än apelsin, men man dricker ju sällan ren pressad citronjuice. Det blir alldeles för surt, säger hon.
Fulla med antioxidanter och ger huden mer fasthet och “glow”?
Chiafrön marknadsförs också i de granskade klippen som ett livsmedel som förbättrar hudens fasthet och ger den ett friskt utseende, ett “glow”, något som påstås bero på ett högt innehåll av antioxidanter.

– Antioxidanter finns i många livsmedel, inte minst i frukt och grönsaker. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att antioxidanter skulle ge huden mer fasthet eller ett särskilt “glow”. Hälsosam hud kommer snarare från en bra och varierad kost, en hälsosam livsstil, att träna, sova, och äta bra. Då gör man så mycket man kan för sin hud, säger Anna Karin Lindroos.
Ingrid Larsson anser också att detta påstående är vilseledande. Hon har även jämfört mängden antioxidanter i chiafrön med den mängd som finns i några andra vanliga livsmedel.
– De vanligaste antioxidanterna är vitamin E, C, riboflavin, karotenoider, selen och zink. Dessutom äts chiafrön ofta i små mängder efter att de svällt i vätska, vilket ytterligare minskar intaget av dessa näringsämnen. Sammantaget kan man inte säga att chiafrön är “fyllda med antioxidanter”, och därmed faller även påståendet om någon påverkan på hudens fasthet eller lyster, säger hon.

Det finns alltså ingen anledning att tro att just chiafrön skulle ha en unik effekt på hudens utseende.
“Citronen är avgiftande och neutraliserar pH-värdet i kroppen”
I flera klipp påstås det att citronen i drycken skulle neutralisera kroppens pH-värde och hjälpa till att “avgifta kroppen”, men det avfärdar våra experter. I en kommentar påpekar en användare i stället att det “faktiskt är bikarbonat som neutraliserar pH i kroppen.”
Det här är ett vanligt missförstånd som florerar i många sammanhang på nätet.
Ett pH-värde är ett mått på hur surt eller basiskt något är. Att pH-värdet skulle ändras av kosten är inte fysiologiskt möjligt utan att orsaka sjukdom, såsom exempelvis det livshotande tillståndet ketoacidos som kan uppstå vid obehandlad typ 1-diabetes.

Att äta sura livsmedel, som citron, påverkar inte kroppens pH hos en frisk person. Det finns inte heller något behov av att påverka kroppens pH-värde.
– Om man är frisk är kroppens pH-värde noggrant reglerat genom njurarna och lungorna. Även om citron är sur i sin naturliga form, så påverkar den inte kroppens pH på det sätt som ibland påstås, säger Anna Karin Lindroos.
Det finns alltså ingen vetenskaplig grund för påståendet att citron skulle ha avgiftande eller pH-reglerande egenskaper.
“Det hjälper mot IBS”

I en av kommentarerna på Tiktok hävdades det att chiafrön kan vara till hjälp vid IBS, en sjukdom som påverkar tarmarna.
En annan skriver så här:
Det ska hjälpa med maghälsan och matsmältningen så man inte blir lika bloated (man blir inte smalare fattar inte vad alla snackar om)
Kommentar på Tiktok 4 oktober 2024
– Det är väldigt individuellt vad som fungerar för personer med IBS. Vissa kan ha nytta av fibrer, medan andra kan reagera negativt, beroende på deras tarmflora och vad de är vana vid att äta. Även om fiber kan vara bra för många, så är det alltså inte säkert att chiafrön är den bästa lösningen för alla med IBS. De kan till och med ha motsatt effekt hos vissa, säger Anna Karin Lindroos på Uppsala universitet.
Viktnedgång – det säger forskningen
I en Tiktok-video hänvisar en kvinna till en sida med vad hon anser är vetenskapliga bevis på att forskare har visat chiafröns förmåga att leda till viktnedgång.

Sidan ligger hos Axelsons institut, en skola med utbildningar för alternativmedicin, massage och kroppsterapier. Vi lät Ingrid Larsson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset titta närmare på det som framförs på sidan genom att gå igenom de studier som finns i PubMed, som är en stor medicinsk databas.
Av de sex relevanta studier som finns där konstaterar hon att två studier inte såg någon påverkan alls på vikten, en studie visade viss viktminskning om man kombinerade intaget av fröna med att äta energireducerad kost i övrigt.

Från en pakistansk studie gick det inte att få fram resultat. Det fanns även en systematisk översiktsartikel där forskarna konstaterade att det inte finns några bevis för att chiafrön skulle kunna en effekt på vikten.
Flera av dessa studier har också brister, till exempel genom att de har haft för få deltagare för att resultatet ska kunna vara relevant.
Det är lätt att lockas av enkla lösningar för hälsa och viktminskning som de som presenteras i Tiktok-videorna, men som Anna Karin Lindroos och Ingrid Larsson påpekar så finns det inget mirakelmedel. För att vikten ska minska behöver man få i sig mindre energi än vad man förbrukar.

Energireducerad hälsosam mat, regelbundna måltider och en varierad kost är det vetenskapen har sett att vi mår bäst av, enligt dem.
– Det handlar om att inte fokusera på enskilda livsmedel utan att äta varierat och balanserat. Det finns ingen quick fix. Och som alltid är det viktigt att vara källkritisk när det kommer till påståenden på sociala medier, tillägger Anna Karin Lindroos, något som även Ingrid Larsson betonar.
– Alla dessa fakta finns öppet i Livsmedelsverkets databas, så det går lätt att söka fram alla livsmedels näringsvärden själv, säger Larsson.

Ofarliga frön
Både i kommentarer på Tiktok och på sidan från Axelsons institut förekommer också en viss förvirring kring huruvida fröna är farliga. Så här skriver en person:
hatar ärligt talat alla som följer dessa tiktok trender. Ja, chiafrön är jättebra för magen i SMÅ mängder. Konsumerar man ett fullt glas med sånt vatten varje dag så blir det farligt.
Kommentar på Tiktok 28 november 2024
En del användare skriver att det finns människor som hamnat på sjukhus efter intag av fröna.

Andra skriver att de är giftiga, och på Axelsons sida om chiafrön skriver man att man visserligen inte hittat något belägg för att det skulle vara farligt att äta dem, men att man kan vara lite försiktig och “hålla sig till det rekommenderade dagsintaget (cirka en till två matskedar per dag)”.
Även detta är en missuppfattning. Det finns inget rekommenderat dagsintag när det gäller chiafrön.
– Här blandar vissa ihop chiafrön med krossade linfrön, som i stora mängder kan frisätta cyanid. Linfrön ska enbart ätas hela. Chiafrön är inte farliga i sig, Chiafrön bör dock blötläggas innan konsumtion, eftersom de annars kan orsaka förstoppning eller svälla i magen, säger Ingrid Larsson.
Sammanfattningsvis
Chiafrön i vatten kan alltså ge en viss mättnad, men det är ingen mirakelkur för viktminskning.
Chiafrön innehåller nästan inget C-vitamin alls.
Man kan enligt experterna vi talat med inte säga att chiafrön är “fyllda med antioxidanter” och även det finns heller inga vetenskapliga bevis för att antioxidanter skulle ge huden mer fasthet och “glow”.
Att citronen i sammanhanget skulle neutralisera kroppens pH-värde och “avgifta kroppen” avfärdar experterna helt och hållet.
Chiafrön är inte en bra proteinkälla eftersom man får i sig så små mängder och fibrerna i fröna kan bidra till att kroppen inte heller kan ta upp energin eller proteinet helt och hållet.
Chiafrön är inte farliga.
LÄS MER:
► Här är männen bakom “2-minuters hälsokontroller”
► Fel i Facebook-inlägg om ammoniumhydroxid i McDonald’s mat
► Ny klassning göder falska påståenden om aspartam
Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!