Granskning

Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook

7 September 2021  |  |

Hur farligt kan det vara att dela en tävling på Facebook? Vad som händer om man råkar klicka på en länk? Vi har pratat med polisen om farorna med bedrägerier som sprids i sociala medier.

Lotta Mauritzson på Polisen. Foto: Skärmdump/Polismyndigheten

Dubletter av Facebook-profiler, chatt-meddelanden med länkar och fejkade utlottningar av husbilar – bedragare söker ständigt nya vägar att nå fram till dig.

– Det här är mer organiserat i dag än det varit förr, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Varenda bit information som bedragaren kommer över kan användas mot dig. Personliga detaljer kan vara svar på säkerhetsfrågor, epostadresser kan vara del i dataintrångsförsök och telefonnummer kan säljas till telefonförsäljare.

Bluffinlägg på Facebook.

En drabbad kvinna berättar för den brittiska faktagranskarsajten That’s nonsense vad som hände henne när hon klickat på en länk till en utlovad kupong på 100 dollar till butikskedjan Walmart.

– Jag hamnade på en sida där det stod att det bara fanns 47 gratiskuponger kvar och siffran gick ner framför mina ögon. Det stod även på sidan att jag var tvungen att klicka på dela-knappen och dela sidan på min tidslinje och i minst fem grupper jag var med i, vilket jag gjorde.

När kvinnan försökte följa instruktionerna så kastades hon vidare till andra sidor där hon skulle fylla i uppgifter och till slut stängdes allt ner utan vidare instruktioner om hur hon skulle få sin kupong.

Då först googlade kvinnan och insåg att det rörde sig om ett bedrägeri.

– Min telefon har ringt hela veckan med såna här saker. Och jag kan inte ens titta i min inkorg på mejlen. Det kommer dussintals spam-meddelanden varje dag nu.

En annan man som sajten intervjuat trodde sig ha deltagit i en tävling om att få en husbil – samma fejktävling som cirkulerat bland svenska Facebook-användare under sensommaren.

Kommentar till fejktävling på Facebook.

Mannen blev kontaktad av bedragarna på Facebooks chatt och de fick adress, telefonnummer, fullständigt namn och personnummer av honom.

– När vi hade skickat all information som de efterfrågade så dök ett väldigt konstigt meddelande upp. Det stod att vår splitternya husbil var på väg att skeppas till oss men att vi först behövde betala in en “obligatorisk kuriravgift” på 200 dollar, som vi var juridiskt skyldiga att betala.

Då hejdade sig mannen och började kolla upp det hela.

– De fick sista skrattet då vår mejl fyllts upp med spam och vi började få marknadsföringssamtal till mobilen. Nu måste jag leva med att skurkar har alla mina personuppgifter, så jag måste hålla ögonen på alla mina konton.

Mannen blev även tvungen att kontakta alla sina vänner på Facebook, eftersom han spridit länken.

– Att jag känner mig lite bortgjord är en underdrift.

I första hand vill bedragarna komma över direkta pengar och det rakaste sättet är att den drabbade skickar dem till bedragaren i tron att det är en vän i nöd.

Bedragaren skapar en identisk Facebook-profil med samma profilbild och skickar vänförfrågningar till alla vänner. De kan i sin tur tro att det blivit något fel och tacka ja. För varje ja ser den fejkade profilen allt mer ut som den verkliga personen, eftersom den nu har samma Facebook-vänner.

Sen kommer frågan: jag behöver hjälp akut, kan du låna mig pengar?

Varning på Facebook.

En annan väg är att kapa Facebook-konton. Förutom att tigga pengar så kan kapade konton agera stödtrupper i bedragarnas övriga bedrägerier. De hackade individerna spammar Facebook-grupper som de är med i med samma sorts utskick som används i sms eller Messenger-meddelanden.

Bedragaren kan till exempel locka med att den som klickar på länken ska få se bilder på olycksoffer:

Mycket viktig information att dela😭😭😭
Det tar några minuter av din dyrbara tid.
Jag vill bara meddela dig om en allvarlig olycka som inträffade idag klockan 15:35. Anslut med Facebook för att titta på offrens video och foto och se om du känner till dem: (länk)

Facebook-bedrägeri
Fejkinlägg på Facebook.

Andra inlägg lovar ut billiga lån. Källkritikbyrån testade i fjol att chatta med ett sådant kapat konto och uppmanades då att lämna uppgifter som med lätthet kan missbrukas – bland annat foto av ens id-handling.

Bluff på Facebook.

Ett annat exempel på hur hackade konton kan utnyttjas är att skriva inlägg och recensioner som ska skapa en trovärdighet åt påhittade företag som ser ut att skänka bort varor, i våras till exempel elskotrar och tv-apparater.

Fejkat erbjudande på Facebook.

Enligt Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum, är det flera personer inblandade i varje bedrägeri. Till bluffen behövs teknisk kunskap om dataintrång, hur man skickar ut sms och mejl som studsar via olika servrar, hur man skapar lockande texter för att få människor att klicka sig visare och målvakter i flera led som ansvarar för att plocka ut pengar från den digitala världen.

– Det går väldigt fort. När vi på Polisen fått in en anmälan, upprättat den, och ställt frågan till banken så har det gått minst ett dygn. Och då har de här pengarna flyttats hur långt som helst.

Personuppgifter blir nycklar för bedragarna att komma åt kort, konton och pengar i slutändan.

– Stulna kortnummer kan användas för köp av varor eller tjänster främst utanför EU eftersom man där i de flesta fall inte behöver identifiera sig med bank-id vid kortköp, säger Lotta Mauritzson.

Bluff på Facebook.

Bedragare använder allt från mejl och sms till påhittade Facebook-tävlingar för att nå ut. Genom att gilla, dela och sprida en sådan tävling så bidrar Facebook-användare till att ge bedragare ett växande skyltfönster mot allt större publik.

Det är nämligen så att Facebooks algoritmer tolkar interaktioner, alltså när du trycker på gilla-knappen, delar eller kommenterar ett inlägg, som intresse. Inlägget uppfattas som givande för användare och syns då för fler än det skulle gjort om ingen interagerade med det.

Det är svårt att få tillbaka pengarna när man blivit lurad, säger Lotta Mauritzson på Polisen, och det är också svårt att komma åt bedragarna. Ibland sker det bakvägen genom att polisen slagit till mot kriminella som är misstänkta för andra brott och då hittat bevis för bedrägeriverksamhet.

– Vi har exempel där polisen hittat listor på folk som ska ringas upp i telefonbedrägerier. De här personerna är multikriminella, så något får man dem på till slut, men det kan ta väldigt lång tid och många hinner bli drabbade. Folk kan bli av med sina livsbesparingar under tiden.

Lotta Mauritzson uppmanar människor att lyssna på sina egna oroskänslor.

– Vem som helst kan skriva vad som helst på nätet, så var kritisk. Ska jag verkligen gå in på den här sidan eller lämna ifrån mig min uppgifter så här? Kolla upp det!

Sammanfattningsvis:

Du riskerar att bli av med pengar genom att ge ifrån dig personuppgifter.
Du kan få virus eller annan skadlig programvara om du klickar på okända länkar.
Personuppgifter kan användas av bedragarna för att försöka låtsas vara du.
Utan att du märker det så kan du råka skriva upp dig på dyra abonnemang som är svåra att ta sig ur.
Dina uppgifter kan säljas vidare till företag som vill rikta reklam till dig.
De kan också säljas vidare till andra typer av bedragare.
Du hjälper bedragare genom att sprida deras inlägg, mejl och meddelanden.

LÄS MER:
► Guide: Så känner du igen en blufftävling
► Så ser Facebook-bedragarnas senaste bluffar ut
► Kapade konton används som stödtrupper av bedragare
► Ny våg av bluffar på Facebook – bedragare lockar med husbilar

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.