Granskning

Det här vet vi om Arabiska partiet

2 September 2020  |  |

Arabiska partiet har fått stor uppmärksamhet i sociala medier under veckan. Men hittills finns inga belägg för att det rör sig om något annat än en persons verk.

Bild på Arabiska partiets sajt.

Uppdatering 14 nov: I november får mannen bakom “Arabiska partiet” på nytt stor uppmärksamhet i sociala medier, men nu under beteckningen “Nordiska avdelningen”. Mannen uttalar i filmer hotelser mot bland annat svenska staten och sverigedemokratiska politiker. Mannen säger att hans grupp har flera medlemmar, men det finns fortfarande inga tecken eller belägg för att det rör sig om några fler inblandade än han själv. På Arabiska partiets hemsida står det: “Partiet har slutat verka”. Läs gärna vår genomgång nedan av omständigheterna kring mannen och Arabiska partiet från september.

Källkritikbyrån har fått frågor om det rör sig om ett faktiskt parti och om hela projektet har ärligt uppsåt – här reder vi ut en del av frågetecknen och börjar från början:

Sajten och Facebook-sidan Arabiska partiet startades båda 13 augusti, och omskrevs av sajter som Samhällsnytt och Fria tider fem dagar senare som ett nystartat parti. Även sajten Dagens opinion skrev då om sidan.

Sajten uppmärksammades vidare av högerpopulistiska sajter och debattörer efter ett uttalande om att svenskar som inte accepterar mångfald borde lämna Sverige:

“Arabiska Partiet vill be alla svenskar som inte accepterar mångfald att säga upp medborgarskapet och lämna landet. Ni har inget att göra här ert Sverige som ni vill ha tillbaka är borta för gott”, skrev man.

https://www.facebook.com/Arabiskapartietisverige/posts/119287583226086

Det har rått osäkerhet om det rör sig om ett riktigt parti och några som undersökt saken har poängterat att partiet inte står anmält på Valmyndighetens sida.

Men det i sig spelar ingen roll för huruvida det är ett parti. Vi vände oss till Valmyndigheten för klarhet:

– I Sverige är det inte partier som sådana som registreras. Däremot kan ett parti registrera sin partibeteckning, säger David Holm, jurist på Valmyndigheten.

Det gör att partiet kan välja vilka kandidater de vill anmäla och skyddar kandidatlistan från ytterligare nomineringar från väljare. För att få registrera partibeteckning finns en rad krav.

– Det finns inget krav för partier att ha en registrerad partibeteckning eller att anmäla sig till Valmyndigheten och i praktiken kan man utgå ifrån att det finns ett antal partier som verkar i Sverige utan Valmyndighetens vetskap, och det är helt i sin ordning, säger David Holm.

Däremot är det obligatoriskt för ett parti som vill ställa upp i val att anmäla sitt deltagande. Det kan göras av en enskild person.

Personen som startat sajten Arabiska partiet säger till Källkritikbyrån att han inte är formell representant för partiet utan tänker sig att en styrelse för partiet ska utses inom ett par veckor och att den sedan ska anmäla dem som parti.

Det har funnits många frågetecken runt mannen bakom sidan. Han står angiven som sekreterare på sajten och i det namnet finns det två Facebook-konton. På det ena finns aktivitet från augusti i år och där finns en tydlig koppling till Arabiska partiet, bland annat så stod det att läsa att mannen börjat nytt jobb på Arabiska partiet.

Kommentar på Twitter.

Det har spekulerats i att den senare Facebook-profilen är ett bluffkonto baserat på den första. Men genom Facebook-sidan Arabiska partiet och det misstänkta bluffkontot har Källkritikbyrån fått telefonkontakt med mannen och han har skickat över en bild på en id-handling med samma namn som de två Facebook-profilerna.

Enligt mannen så är förklaringen till de två Facebook-profilerna att han tappat bort inloggningsuppgifterna till den äldre sidan och fått starta en ny.

Källkritikbyrån har också fått bekräftat genom att kontakta domänregistret att sajten Arabiskapartiet.se är registrerat i detta namn.

På Twitter har det startats flera konton i mannens och Arabiska partiets namn. Under ett av dessa konton har mannen uttryckt en rad kontroversiella saker och även tagit tillbaka en del tidigare uttalanden. Mannen bekräftar genom sitt Facebook-konto att han upprättat Twitter-kontot ifråga.

På Facebook-sidan för Arabiska partiet uttalar sig den som skriver ibland i tredje person om mannen, men det finns egentligen inga belägg för att det är någon annan än mannen själv som skriver än så länge.

Inlägg av Facebook-sidan Arabiska partiet.

Källkritikbyrån frågar om det går att få identitet på fler som är inblandade men mannen hänvisar då till att han vill invänta att en styrelse formas. Han menar att han själv inte är formellt vald till representant.

Enligt mannen har partiet fått ett tiotal medlemmar.

Sammantaget, ett parti kan vara ett parti även utan att ha anmälts till Valmyndigheten. Men givet hur Arabiska partiet blivit bemötta i sociala medier så märks det att de flesta människor föreställer sig att ett parti är en grupp och inte bara en ensam person. Det finns inga belägg för att någon annan är inblandad än så länge.

Kommentar på Facebook.

Att det skulle vara någon helt annan person som driver projektet bedömer vi inte stämma, givet att mannen kunde uppvisa id-handling.

Men är det ett skämt eller på riktigt? Det går inte att veta om någon har ärliga avsikter. Mannen säger sig vilja starta ett parti med den på sajten beskrivna politiken. Om han har andra avsikter så kommer det att visa sig.

Slutligen, med det här underlaget är det svårt att betrakta Arabiska partiet som en politisk aktör eller representant för någon annan än mannen själv.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.