Granskning

Den här sjuka flickan får inte pengar när du delar bilden

7 September 2023  |  |

Det ser ut som en kampanj för att samla ihop pengar till ett sjukt barn – men det är i själva verket en bluff. Flickan på bilden får inte en dollar varje gång bilden delas.

Foto: Skärmdump/Facebook

If you are an international visitor to our site, either use translate services or read any of these factchecks:

► La niña enferma que ha llegado a tu WhatsApp no necesita dinero, sino donaciones de sangre (El País)


► Sharing a Facebook post won’t raise money for a sick young girl (USA Today)

Bilden som nu sprids av en liten flicka i en sjukhussäng lades upp 2018 och har nära tre miljoner delningar. “Hon får en dollar varje gång det här fotot delas” står det, och pengarna påstås gå till en njurtransplantation.

En svensk delning av inlägget på Facebook. Källkritikbyrån har dolt barnets ansikte.

Men påståendet är en bluff och flickan på bilden får inga pengar på grund av delningarna, något som vi på Viralgranskaren rapporterade om redan 2018.

Det inlägg som nu sprids är skrivet på spanska och avsändaren är en sida som påstår sig kommunicera åt en venezuelansk radioprofil:

Bluffinlägget på Facebook.

Källkritikbyrån har sökt radioprofilen samt personerna bakom Facebook-sidan som lade ut bilden, utan att få svar.

Så här funkar bluffen

På många sociala medie-plattformar finns sidor som ser ut att tillhöra kändisar, men som de facto styrs av fans eller människor som vill slå mynt av personens kändiskap.

Oavsett vilket som gäller för just den här Facebook-sidan så har den alltså lagt upp ett klassiskt bluffinlägg. Målet är att skapa trafik och få människors uppmärksamhet för senare bedrägerier. Bedragarna tar en bild på någon som man kan se att det är synd om, ett svältande barn eller en sjuk person, och sedan hävdar man att varje delning ger personen en liten slant.

Ibland hävdas det att själva plattformen som budskapet sprids på kommer att donera pengarna. Det har till exempel kunnat se ut så här:

Bluffinlägg på Facebook. Källkritikbyrån har dolt barnets ansikte.

Men Facebook och Whatsapp skänker inte pengar för gilla-tummar. Det någon möjligen kan tro är att personen som lagt ut bilden själv utlovar att skänka dessa pengar. Därmed kan det vara betydelsefullt att använda sig av en kändis i bluffen.

Vi går tillbaka till det aktuella inlägget.

Den verkliga historien

En brasiliansk tidning publicerade sommaren 2017 en bild på en fyraåring med leukemi. Hennes anhöriga hade tillåtit att bilden publicerades eftersom de startat en kampanj för att få fler människor i deras hemstad att ge blood.

Under hösten 2017 började bedragare sprida bilden på Whatsapp i flera spansktalande länder tillsammans med påståendet att hon behövde en benmärgstransplantation och att för varje delning på Whatsapp så skulle plattformen skänka en peso. Så här lät det då:

Necesita un transplante de médula ósea. Pasando la foto por WhatsApp le donan 1 peso por cada una, ayudémosla.

Bluffinlägg på Whatsapp

De anhöriga försökte att få hejd på bluffkampanjen.

– Vi ber inte om pengar och vi har inte bett att något ska delas, sade flickans mamma till den spanska tidningen El País.

Bilden har sedan dess kommit att utnyttjats i likartade inlägg som nått miljontals människor på nätet. Den faktiska historien har rapporterats av ett flertal faktagranskare, och trots att svaret på om det stämmer eller inte ligger en bildsökning bort, så fortsätter människor att dela bilden.

Tänk på det här

När du väljer att dela en bild utan att känna till dess bakgrund så riskerar du att bli delaktig i bluffar och bedrägerier.

Du delar en bild utan att veta om personen själv vill det eller ens är medveten om att bilden sprids.

Du riskerar även att göra de anhöriga illa – du känner inte till vad som faktiskt hände med personen.

Ett tips är att helt och hållet undvika att dela bilder på andras barn i sociala medier.

Läs på om olika bluffar så känner du igen dem när du ser dem.

Du kan själv lära dig att söka på en bild eller film med hjälp av våra guider:

Hitta källan till memes och skärmdumpar
Här är tecknen på att en bild är AI-genererad
Så här granskar du en bild
Så söker du på filmer och videoklipp
Så kollar du en bild i mobilen
Sökmotor-tricks för dig som letar svar på nätet


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!

Källkritikbyrån samarbetar med Facebook som tredjepartsfaktagranskare och därmed kan du ha sett våra artiklar kopplade till spridda länkar eller bilder på Facebook och Instagram. Vill du veta mer om det samarbetet så läs här och här kan du läsa mer om vår journalistik och arbetssätt!