Granskning

Dela inte varningen för “ny hacka” på Facebook

19 February 2021  |  |

En över tio år gammal och språkligt tveksam varning har fått snurr bland svenska Facebook-användare – men det finns inga belägg för att det som påstås i kedjebrevet stämmer.

Foto: Daniel Agrelo/Pixabay/Skärmdump

Uppdatering 11 november 2022: Kedjebrevet sprids på nytt och vi passar på att tipsa om den här genomgången från ifjol. Ett annat lästips är vår genomgång av alla de kedjebrev som cirkulerar bland svenska sociala medier-användare – med bakgrundshistorier:

► Stora listan över kedjebrev på nätet

Det har i veckan varnats för att hackare ska ta över Facebook-konton och skicka förolämpningar till människors vänner – ett mycket osannolikt mål för en bedragare. Så här inleds det:

Tydligen har någon hittat ett annat sätt att skada och förolämpa människor utan anledning. Håll ögonen öppna allihop. Det finns en ny hacka på Facebook som ger dig en sårande mening under dina kontakters kommentarer. Det här är väldigt sårande och det ser ut som att du skrev det. Du ser det inte men dina kontakter ser det.

Utdrag ur kedjebrevet

Hackare – som absolut finns och gärna kapar konton från oförsiktiga på Facebook – kan heller inte trolla. Det går inte bara att ta över ett konto med viljekraft och om en hackare använder ditt konto för att skriva saker till dina kontakter så kommer det inte vara osynligt för dig.

Det kan verka förvirrande att vi faktagranskare i ena stunden skriver om kapade eller hackade konton och vad de har sysslat med på Facebook på senaste tiden – och i andra stunden skriver att varningar om hackare inte stämmer. Men det ena handlar om brotten och oredan som verkliga hackare ställer till med, och det andra är verkningslösa, utdaterade, och i många fall helt orealistiska, varningar i kedjebrevsform.

Bedragare kan inte trolla, som sagt, utan de kommer in för att människor luras till att släppa in dem. Det vanligaste sättet som människor får sina konton kapade på är att de råkat lämna ut sina lösenord i något sammanhang eller haft samma lösenord till Facebook som på andra platser.

På det viset kan hackaren ibland komma över lösenordet och testar sedan att använda det. Väl inne kan bedragaren byta ut vilken epostadress som ska vara kopplad till Facebook-kontot. Då kan han bita sig kvar fast du upptäckt att du är hackad och försöker byta lösenord.

Efter en våg av bedrägeriförsök under hösten och vintern har bedragarnas metod blivit alltmer uppenbar. De utnyttjar kontona de tar över för att göra inlägg i Facebook-grupper, inlägg som innehåller opålitliga länkar och försök att lura av människor personuppgifter genom påhittade låneerbjudanden.

Det kan se ut exempelvis så här:

Bluffmeddelande på Facebook.

Om det inte är lån så lockar ofta bedragaren med att man ska få se offer för brott eller olyckor om man klickar på en länk:

Bluffinlägg på Facebook.

I andra fall har bedragaren skickat fejkade rop på hjälp till den kapade personens vänner där han säger sig vara i knipa och behöva pengar.

Av alla saker hackare kan göra så är att förolämpa dina Facebook-kompisar antagligen väldigt långt ner på listan – vi kan gå så långt som att säga att det är ett obefintligt problem.

– Att allmänt köra runt som en gödselspridare och ta Petra i 7B:s Facebook-konto för att skriva att hennes kompis är dum i huvudet – nej, kanske inte, va?, sade it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter till oss på Viralgranskaren 2015 om saken.

Den nu delade varningen för hackare har en lång historia. I minst ett decennium har samma varning spridits, med små förändringar i texten över tid, som en slags visklek.

Och det blir ofta lite obegripligt i slutet av viskleken – i det här fallet med besynnerlig svenska som att “det finns en ny hacka på Facebook” som ska ge dig “en sårande mening”.

Varningen på Facebook.

Orden har blivit översatta och förvrängda med tiden. Så här låter hela inlägget i dag:

Tydligen har någon hittat ett annat sätt att skada och förolämpa människor utan anledning. Håll ögonen öppna allihop. Det finns en ny hacka på Facebook som ger dig en sårande mening under dina kontakters kommentarer. Det här är väldigt sårande och det ser ut som att du skrev det. Du ser det inte men dina kontakter ser det. Denna situation kan orsaka många missförstånd.Jag vill berätta för alla mina kontakter att om du får ett offensivt / olämpligt svar från mig så är det inte jag… Jag skulle vilja att du meddelar mig om detta händer!
Tack ska du ha!
Du kan kopiera.

Kedjebrev på Facebook 2021

Och så här har det sett ut tidigare, till exempel för fyra år sedan:

Observera! Varning alla! Nya hackare på facebook skriver verkligen förolämpande och kränkande texter och videor som länkar till ditt namn. Det är riktigt otäckt och det ser ut att komma från dig. Du kan inte se det, men dina vänner kommer att se. En konsekvens av det kan vara att du kommer att tas bort från dina vänners lista. Jag vill bara säga, om du får något från mig, och det är kränkande, skadligt, vulgärt, osv. Det är inte från mig! Kopiera denna och berätta för dina vänner. Om du får något från “mig’ – säg åt mig och rapportera det omedelbart till facebook, Dela inte utan kopiera och klistra in på din egen sida. Tack!

Kedjebrevet som det såg ut 2017

Viralgranskaren skrev om det 2018, 2017 och 2015 och dessförinnan har det cirkulerat på engelska, till exempel här i ett inlägg från 2013:

don’t know if this is true or not, if anybody know for sure one way or the other please let me know……WARNING…

Posted by Middle Aged Woman Talking on Thursday, January 3, 2013

Enligt den amerikanska faktagranskartjänsten Snopes har varningarna snurrat runt sedan minst 2011. Kollegan Hoax-slayer listar alla varianter av meddelandet och man kan se hur kedjebrevets ordalydelse utvecklat sig över tid.

Att kedjebrevet är ålderstiget säger också något: Om det hade varit ett verkligt problem i dag att hackare ägnade sig åt att gå in och skicka provokationer till Facebook-kompisar så hade det funnits omskrivet i någon annan form än i illa översatta kedjebrev på nätet.

Den långa historien på nätet verkar inte hjälpa – många delar varningen i inlägg eller genom privata meddelanden. Och i kommentarsfälten märks förvåning, förskräckelse och uppskattning över att bli varnad.

Kommentarer på Facebook 2021.

Här hittar du våra granskningar av faktiska bedrägerier på nätet:

►LÄS MER: Kapad på Facebook? Så här tar du dig ur det
►LÄS MER: Så ser Facebook-bedragarnas senaste bluffar ut
► LÄS MER: Ny blufftävling lockar med konstrottingmöbler
► LÄS MER: Google-formulär lockar med presentkort från storföretag
► LÄS MER: En Swish-varning att ta på allvar

Och här är våra granskningar av påhittade varningar och kedjebrev:

►LÄS MER: Danskarna varnar för hackare från Skåne
►LÄS MER: Kedjebrev om terrordåd lika som bär
►LÄS MER: Nej, du ska inte hosta vid en hjärtattack
►LÄS MER: Dela inte kedjebrevet med hälsoråd från “italienska läkaren”
►Till dig som förälder: Så hanterar du kedjebrevet om Teresa Fidalgo

Avslutningsvis: om du ombeds att dela en varning så kolla först och främst upp om den stämmer och om det som varnas för är på riktigt.

Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.