Granskning

Dela inte kedjebrevet med hälsoråd från “italienska läkaren”

12 March 2020  |  |

Ett av de många inläggen med kedjebrevet på Facebook.

Ett kedjebrev med hälsoråd om corona-viruset har cirkulerat i andra länder – och delas nu i Sverige. Det innehåller flera fel.

Kedjebrevet påstås vara en rekommendation från “den italienska läkaren Dr Lidia Rota”. Det finns en person som heter Lidia Rota Vender och är ordförande för en italiensk organisation som jobbar med hjärt- och kärlsjukdomar. Organisationen har lagt ut råden på sin hemsida 23 februari, men de är inte undertecknade med Lidia Rota Venders namn. Trots att flera faktagranskande organisationer sökt henne så har hon hittills inte svarat någon.

Kedjebrevet verkar vara ett hopkok av olika texter. Det finns även exempel där avsändaren som tas upp i kedjebrevet påstås vara kinesiska läkare, WHO eller Unicef.

Oavsett så är flera av råden felaktiga.

Det påstås till exempel att coronaviruset inte ger förkylningssymptom som täppt eller rinnande näsa, utan torrhosta. Källan ska vara en läkare från Shenzhen.

Detta påstående finns även med i ett tidigare kedjebrev där Lidia Rota inte är med, utan enbart kinesiska personer, såsom en direktör Zhenxing.

Skärmdump av ett kedjebrev på Facebook.

– Man kan vara förkyld utan att näsan rinner och man kan ha corona-viruset med rinnande näsa. De här sakerna hör inte ihop, säger Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi vid Köpenhamns universitet till den danska faktagranskaren Tjekdet.

Han poängterar att det inte går att kategoriera så fyrkantigt för att avgöra om man är förkyld eller har corona-viruset covid-19 – och att vi kan reagera olika på samma smitta.

– Det är samma som med inluensa. När en hel grupp är infekterade med influensa så manifesterar det sig olika. Alla har samma infektion, men några får hög feber, andra inte. Näsan rinner på några med detsamma, medan för en del så dröjer det några dagar.

I kedjebrevet som nu sprids bland svenska Facebook-användare står det att varm dryck neutraliserar viruset och att man ska undvika kall dryck.

– Det här är bara dumt. Varma drycker kan vara trevliga och lindra ont i halsen, men neutraliserar inte virus. Det finns inte heller någon anledning att tro att undvika kalla drycker kommer att ha någon effekt på viruset, säger Gunnveig Grödeland, virus- och vaccinforskare på Institutet för klinisk medicin vid Oslos universitet till de norska faktagranskarna Faktisk.no.

Samma svar får franska Le Monde av Anne Goffard, virolog vid Universitetssjukhuset i Lille.

– Det fungerar inte, säger hon.

Ingefära, vitlök och peppar hjälper inte heller, som rekommenderas i några varianter av kedjebrevet. Det finns ännu inget botemedel eller särskild behandling mot corona-viruset.

Ändå fortsätter människor att dela påståenden vad som hjälper mot smittan. I andra varianter av kedjebrevet nämns gurglande som något som skulle hjälpa:

Kedjebrevet på engelska från 4 mars.

Anne Goffard avfärdar även tricket att gurgla.

– Det går in under placeboeffekten, säger hon till Le Monde.

Enligt kedjebrevet tål inte virus värme, men höga temperaturer är ingen garanti att corona-viruset inte sprids även om en del hade hoppats att sommaren ska innebära en nedgång.

Världshälsoorganisationen WHO skriver på sin hemsida att Covid-19 hittills visat sig kunna spridas i alla områden på jorden, inklusive de med varmt och fuktigt klimat.

En av WHO:s informationsbilder.

“Coronaviruset är stort (en diameter på 400-500 nanometer), och kan stoppas av vilket munskydd som helst”, står det i kedjebrevet.

– Detta är helt fel. Vi vet at SARS-CoV är cirka 80 nanometer i diameter. Det är i samma familj som det corona-virus som nu cirkulerar, så det finns ingen anledning att tro att storleken skulle vara väldigt annorlunda. Det finns en rad ansiktsmasker som viruset kan gå igenom, säger den virus- och vaccinforskare Gunnveig Grödeland till Faktisk.no.

Kjedebrevet har fått stor spredning, og inneholder potensielt skadelig feilinformasjon om koronaviruset.

Publicerat av Faktisk Onsdag 11 mars 2020

Ett annat råd från icke-namngivna “experter från Taiwan” i kedjebrevet är att hålla andan i tio sekunder. “Om du klarar det utan att hosta, känna obehag eller tryck över bröstet betyder det att lungorna inte är infekterade, och det tyder på att du inte har en infektion”, står det.

Men det testet är värdelöst, säger Pernille Hauschildt, överläkare på avdelningen för lungsjukdomar vid Aarhus universitetssjukhus till danska Tjekdet.

– Människor har påverkats väldigt olika av corona-viruset. Några märker nästan inte symptomen, medan andra blir en liten smula förkylda eller har lite ont i halsen. De personerna kommer utan problem att kunna hålla andan i tio sekunder. Det är klart att om man är allvarligt sjuk och har en mycket allvarlig respiratorkrävande infektion så kan man inte hålla andan så länge. Men de allra flesta fall kommer att vara av en mildare sort och då kommer man lätt att kunna hålla andan trots att man är infekterad av corona-viruset.

I brevet blandas korrekta hälsoråd som att man ska tvätta händerna med de här tveksamma uppmaningarna och bedömningsgrunderna. Både danska Tjekdet och norska Faktisk.no har gått igenom kedjebrevet påstående för påstående.

”Her er, hvad enhver bør vide om coronavirus og beskyttelse mod den”. Sådan indledes et kædebrev, der lige nu deles af hundredvis af danskere. Men stop en gang!

Publicerat av TjekDet Onsdag 11 mars 2020

Klart är att det är bättre att ta sina hälsoråd från till exempel vården eller WHO än från ett kedjebrev som verkar vara ett stort hopkok av påståenden, varav flera har visat sig inte stämma.

Det verkar även som att texten funnits i många variationer. Nu, när det nått Sverige har det hunnit bli ganska långt.

Så här lyder kedjebrevet som nu delas:

VIKTIG information om Corona virus:

Detta är ett utdrag ur en rekommendation från den italienska läkaren Dr. Lidia Rota som vänder sig till hur man relaterar till Corona-viruset:

Man stoppar inte viruset med panik, utan intelligens!

En forskare från Shenzhen, som har arbetat med att bekämpa coronavirusepidemin i Wuhan, beskriver vilken typ av virus detta är, hur det överförs från person till person och hur det kan motverkas:

Coronaviruset ger inte förkylningssymptom som en täppt och rinnande näsa och katarrhosta, utan torrhosta.

Viruset tål inte värme, och dör om det utsätts för temperaturer över 26-27 grader. Därför är det viktigt att dricka varma drycker som te och kaffe flera gånger om dagen. Varm dryck neutraliserar viruset.

Undvik kalla drinkar med isbitar eller äta snö!

Coronaviruset är stort (en diameter på 400-500 nanometer), och kan stoppas av vilket munskydd som helst – det behöver inte vara en specialmask. Endast vårdpersonal som utsätts för större mängder virus behöver använda specialutrustning.

Om någon som är smittad, nyser 3 meter ifrån dig, faller viruset till marken och når dig inte.

Viruset kan överleva i 12 timmar på en metallyta. Har du varit i kontakt med sådana ytor – såsom handtag, dörrar, elapparater, inredning på bussar och tunnelbanor etc., bor du tvätta händerna grundligt och desinficera dem.

Viruset överlever inte i kläder i mer än 6,5 timmar, och normalt tvättmedel kan döda dem. Kläder som inte är tvättbara eller inte tål daglig tvätt, kan exponeras i solljus – då dör viruset.

Så här visar viruset sig:

Viruset sätter sig i halsen, vilket leder till inflammation och känslan av att vara torr i halsen. Dessa symptom varar i 3-4 dagar.

Viruset vandrar med fukt genom luftvägarna in i lungorna, och frambringar lunginflammation. Det tar 5-6 dagar.

Lunginflammation visar sig med hög feber och andningsbesvär, inte som en klassisk förkylning. Om du känner att du inte kan andas, ska du snarast vända dig till en läkare.

Hur man undviker viruset:

Viruset överförs främst genom direkt kontakt, eller att man tar på sig kläder eller material infekterade av viruset. Därför är det mycket viktigt att tvätta händerna ofta.

Viruset överlever bara i 10 minuter på händerna, men under den tiden kan mycket hända: du kan torka sig själv i ögonen, klia näsan, och det är så här viruset kan vandra in i halsen.

För din och andras skull: Tvätta därför händerna ofta och desinficera dem.

Det går att skölja halsen med ett desinficerande munskölj, som kan begränsa mängden virus som kommer ner i halsen. Så här kan man undvika att det går vidare därifrån och ner i lungorna.

Du kan desinficera tangentbord och mus.

Alla borde följa dessa råd – både för sig själva och andras skull.

Det händer att det nya Corona-viruset NCP inte ger symptom de första dagarna. Det kan därför vara svårt att veta om en person är smittad. Men i det ögonblicket det visar sig med feber och hosta, och man söker hjälp på sjukhuset är ofta 50 % av lungorna infekterade, och det kan vara för sent.

Experterna från Taiwan rekommenderar att du tar ett enkelt test varje morgon:

Ta ett djupt andetag och håll andan i 10 sekunder. Om du klarar det utan att hosta, känna obehag eller tryck över bröstet betyder det att lungorna inte är infekterade, och det tyder på att du inte har en infektion.

Detta är råd som även läkare i Japan som behandlar de som blivit sjuka av covid-19, rekommenderar:

Alla bör se till att hålla mun och hals fuktiga genom att dricka en slurk vatten, helst varje kvart.
Vatten och andra vätskor leder viruset in i magen, och magsyran ser till att viruset dör.

Dela denna information med familj, vänner och bekanta – så att du kan hjälpa andra!

I en del variationer av kedjebrevet är WHO eller FN:s barnfond Unicef avsändare till “råden”. Det här har bland annat dementerats av Unicef själva.

Bild på den falska Unicef-lappen.

Sluta, är vår enkla uppmaning till de som sprider felaktigheter, skrev Charlotte Petri Gornitzka, assisterande generalsekreterare och biträdande exekutivdirektör för Unicef, den 6 mars.

Tidigare har Källkritikbyrån skrivit om påståenden om C-vitamin som en mirakelkur mot corona-viruset och om vad som spreds på svenska sociala medier under corona-utbrottets början.

Tipsa gärna om du ser något du vill att vi ska granska!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.