Nyheter
De vinner “Det gyllene förstoringsglaset” 2024
12 March 2024 | Åsa Larsson |
Forskarna Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp och Arbetets museum tilldelas källkritikspriset “Det gyllene förstoringsglaset”. Hederspris går till Wikipedianen.
Sedan 2017 har priset “Det gyllene förstoringsglaset” delats ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.
Årets vinnare
Allmänhetens pris går i år till forskarna Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp för sitt arbete med rapporten “LVU-kampanjen”.
Juryns motivering – Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp:
I rapporten “LVU-kampanjen: Desinformation, konspirationsteorier och kopplingar mellan det inhemska och det internationella i relation till informationspåverkan från icke-statliga aktörer” visar författarna på ett enastående och minutiöst sätt hur det konkret gick till när en av de största påverkanskampanjerna i modern tid drabbade Sverige. Det gyllene förstoringsglaset 2024 går till rapportens författare Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp.
Årets skolpris går till Arbetets museum i Norrköping som bland annat jobbat med turnerande utställningar om källkritik.
Juryns motivering – Arbetets museum:
“Det gyllene förstoringsglaset 2024 tilldelas Arbetets museum för sitt metodiska och nytänkande arbete med källkritik, källtillit och MIK-frågor i flera format för flera olika åldrar. Med sina utmärkta mobila utställningar har Arbetets museum lyckats med att skapa samtal kring källkritik bland barn och de som arbetar med barn, inte bara lokalt utan också på skolor och bibliotek i hela landet.”
Årets hederspris går till Wikipedianen, den person som tillsammans med andra arbetar för att skapa och upprätthålla uppslagsverket Wikipedia.
Juryns motivering – Wikipedianen:
“Det gyllene förstoringsglaset 2024 tilldelas Wikipedianen för sitt engagemang att kollektivt samskapa ett sakligt uppslagsverk där kritiskt granskande, rättningar och ständigt uppdaterande är helt avgörande för att den kunskapstörstige Wikipedia-besökaren ska mötas av pålitlig information. Wikipedianens arbete i den större gemenskapen, där alla diskussioner om innehållet sker helt öppet och transparent, är både källkritik i praktiken, en källkritisk hjälp och en fantastisk insats för alla läsare.”
Läs mer på Internetstiftelsen!
Och här kan du läsa om de tidigare vinnarna:
2023
Alkompis
Jutta Haider och Olof Sundin
2022
Lilla Aktuellt
Thomas Nygren
Hederspris: Ulla Carlsson
2021
Kungliga biblioteket och Digiteket
Monika Staub Halling på Backaskolan i Lund
Hederspris: SeniorNet Sweden
2020
Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning
Projektet Nätsmart Mora
Hederspris: Torsten Thurén
2019
Anette Holmqvist med Kolla Källan
Peter Olausson med Faktoider
2018
Martin Törnros med Ekokammaren och Mikoteket
DN-journalisten Matilda Gustavsson
2017
Conny Andersson med Bluffakuten
Årstaskolan i Stockholm
Bakom priset står:
Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. De ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.
Källkritikbyrån är ett faktagranskarinitiativ med målet att granska det som sprids på den svenska fejkarenan och hjälpa människor att bli självsäkra, trygga och medvetna nätanvändare. Bakom Källkritikbyrån står de tre grundarna av Viralgranskaren på tidningen Metro, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.