Granskning
Danskarna varnar för hackare från Skåne
12 February 2020 |
Åsa Larsson |
kedjebrev

Ett av världens vanligaste kedjebrev sprids då och då, men med olika namn infogade som den utpekade skurken. I mitten av februari hade det en topp i Danmark med “Magnus Falkerup från Skåne”.
Uppdatering 22 aug 2021: Den påhittade varningen har fortsatt att spridas – vi påminner därför om den här granskningen.
Påståendet är att mannen ska vara en hackare som kan komma åt dina bankuppgifter genom att acceptera en vänförfrågan på Facebook. Det stämmer inte och är en känd bluff. Många svenskar är bekanta med det här fejkmeddelandet, men då har det handlat om en “Fabrizio Brambilla”.
Nu sprids samma påstående i Danmark, men med den namngivna svensken från Skåne. Intensiteten i delningarna har fått danskar att varna varandra för att inte gå på bluffen.

Thomas Hedin på den danska faktagranskningssajten Tjekdet berättar att det cirkulerat i Danmark i flera år.
– I november 2018 delades Falkerup-kedjebrevet snabbt på några få timmar. Vi skrev om det och den granskningen fick det högsta antalet sidvisningar som vi någonsin hade haft ditintills på en enskild artikel.
Han berättar att Falkerup-varningen åter blev viral i januari i år och att Tjekdet då uppdaterade sin tidigare faktagranskning – den kan du läsa här.
Sajten That’s nonsense har samlat en lista på alla de namn som använts i det här kedjebrevet genom tiderna (sorterat med namn och då det först dök upp):
Simon Ashton/Simon_25_@hotmail.co.uk – 1996
Stunner-6T9@hotmail.com – 2002
spottysocks@hotmail.co.uk – 2004
Cobie_mutch_60@hotmail.com – 2005
Bum_tnoo7@hotmail.com – 2007
Jason/Amy Allen – 2011
Linda Smith – 2011
Jason Lee – 2011
Christopher/Jessica Butterfield – 2012
Christopher/Jessica Davies – 2012
Raquel Critelli/Kelly Hargrove – 2012
“Maggie from Sweden” – 2014
Tanner Dwyer – 2015
Roland Dreyer/Matthias Damberger – 2016
Mario Sommer/Fabian Berneder – 2016
Jayden K Smith – 2017
James Wood – 2017
Fabrizio Brambilla – 2017
Anwar Jitou – 2017
Lizzie Borden – 2017
Nuran Katikoy – 2017
Frederc Pretty – 2017
Godwin Anni/Emeka Anni/Godwin Enyi – 2017
Andrea Wilson – 2017
Magnus Falkerup – 2018
Sherman Stuurman – 2018
Lucia Hernandez – 2018
I början spreds varningen via epost, sedan Messenger och så småningom Facebook. Det första namnet, Simon Ashton, har haft många inkarnationer, både som mejl och på sociala medier. Till exempel dök Simon-mejlet upp på Bermudaöarna 2009 eftersom en polis skickat ut det från sin jobbmejl. Polismyndigheten skyndade sig att dementera uppgifterna.
Det finns två svenskar på listan – Viralgranskaren på tidningen Metro uppmärksammade båda tillfällena då de kedjebreven började spridas.
I fallet med Magnus Falkerup så verkar det hela röra sig om trakasserier och i det andra fallet, med en kvinna som kallade sig för “Maggie of Sweden” på Facebook, så hade någon lagt till det falska påståendet att hon var dömd för sexuellt ofredande.
– Det kan drabba vanliga personer hårt. Man kan ju undra vad dessa människor får ut av att sprida otäcka rykten, sade Maggie då.
Många som delar kedjebreven verkar inte tänka på det orimliga i kedjebreven, eller att plattformar som Facebook har många betydligt bättre sätt att meddela sig på än att låta sina användare få information om ett potentiellt hot genom hörsägen – eller på att effekterna för den som hängs ut på det här viset kan bli förödande.
Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!
Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:
Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.
Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.
Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.