Nyheter

Dags att nominera till Det gyllene förstoringsglaset

3 February 2021  |  |

Vet du någon som alltid gör fantastiska viralgranskningar eller som är ett ledljus för dig på ett rörigt internet? Här är din chans att lyfta fram dem!

Foto: Kristina Alexanderson

Varje år sedan 2017 har Det gyllene förstoringsglaset delats ut till personer, initiativ eller organisationer som gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Det startades i samarbete mellan Internetstiftelsen och Viralgranskaren på tidningen Metro, och i år tar Källkritikbyrån vid.

– Det här gångna året visar kanske mer än någonsin tidigare hur viktigt det är med kunskaper inom källkritikområdet. Det har varit en extremt rörig informationsmiljö under pandemin och även under USA-valet och dess efterdyningar, säger Åsa Larsson, redaktör och ansvarig utgivare på Källkritikbyrån.

– I en allt mer polariserad värld med ett en ständig ström av information behöver ett källkritiskt förhållningssätt vara en naturlig del av vår digitala vardag. Förmågan att orientera sig i det stora informationsflödet på internet har kanske aldrig varit viktigare eller svårare, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Alla kan nominera kandidater till Det gyllene förstoringsglaset – mejla din nominering till kontakt@kallkritikbyran.se. Beskriv personen eller organisation och skriv varför du tycker att just de ska få priset.

Deadline för nomineringar är 1 mars och priset delas ut i samband med Källkritikens dag 13 mars.

Här kan du läsa om de tidigare vinnarna:

2020 – Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning
2020 – Projektet Nätsmart Mora
2020 – Hederspris: Torsten Thurén

2019 – Anette Holmqvist med Kolla Källan
2019 – Peter Olausson med Faktoider

2018 – Martin Törnros med Ekokammaren och Mikoteket
2018 – DN-journalisten Matilda Gustavsson

2017 – Conny Andersson med Bluffakuten
2017 – Årstaskolan i Stockholm

Bakom priset står:

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. De ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.

Källkritikbyrån är ett faktagranskarinitiativ med målet att granska det som sprids på den svenska fejkarenan och hjälpa människor att bli självsäkra, trygga och medvetna nätanvändare. Bakom Källkritikbyrån står de tre grundarna av Viralgranskaren på tidningen Metro, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.