Nyheter

Dags att nominera till Det gyllene förstoringsglaset

16 January 2023  |  |

Vem har varit årets källkritik-hjälte? Skicka in din nominering nu!

Foto: Kristina Alexanderson

Det gyllene förstoringsglaset delas årligen ut till personer, initiativ eller organisationer som gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet under det gångna året.

– I år har källkritiken verkligen satts på prov. Den ryska invasionen innebar en comeback för desinformation och propaganda, och på det har vi haft ett riksdagsval där det verkligen gällde att kunna navigera i informationsflödet. Vi vill gärna lyfta fram de som varit ett ledljus för andra, säger Åsa Larsson, redaktör och ansvarig utgivare på Källkritikbyrån.

Priset startades i samarbete mellan Internetstiftelsen och Viralgranskaren på tidningen Metro, numera Källkritikbyrån, och har delats ut på Källkritikens dag sedan 2017.

– I en digital värld där stora mängder information sprids med ljusets hastighet är det viktigare än någonsin att utveckla en förmåga att kritiskt granska källor och skilja på pålitlig och osäker information. Ett källkritiskt förhållningsätt i vår digitala vardag hjälper oss att bilda vår egen åsikt och fatta välinformerade beslut, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Mejla din nominering till kontakt@kallkritikbyran.se. Beskriv personen eller organisation och skriv varför du tycker att just de ska få priset.

Deadline för nomineringar är 6 februari. Priset delas ut på Källkritikens dag 13 mars i samband med ett digitalt källkritiksevenemang med fokus på skolbarns digitala liv och bra sätt att ta upp källkritik på nätet i undervisningen – varmt välkomna!

Här kan du läsa om de tidigare vinnarna:

2022
Lilla Aktuellt
Thomas Nygren
Hederspris: Ulla Carlsson

2021
Kungliga biblioteket och Digiteket
Monika Staub Halling på Backaskolan i Lund
Hederspris: SeniorNet Sweden

2020
Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning
Projektet Nätsmart Mora
Hederspris: Torsten Thurén

2019
Anette Holmqvist med Kolla Källan
Peter Olausson med Faktoider

2018
Martin Törnros med Ekokammaren och Mikoteket
DN-journalisten Matilda Gustavsson

2017
Conny Andersson med Bluffakuten
Årstaskolan i Stockholm

Bakom priset står:

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. De ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.

Källkritikbyrån är ett faktagranskarinitiativ med målet att granska det som sprids på den svenska fejkarenan och hjälpa människor att bli självsäkra, trygga och medvetna nätanvändare. Bakom Källkritikbyrån står de tre grundarna av Viralgranskaren på tidningen Metro, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.