Granskning

Byggarbetarnas interna sexskämt spreds på nätet

30 January 2020  |  |

Skämtet har även spridits i Sverige, dock med maskerat mobilnummer.

Internskämtet fick vingar på nätet – med tråkiga konsekvenser för mannen vars nummer stod med på lappen.

Det finns många exempel i kategorin “rolig lapp” på internet och i veckan dök ett sådant upp från Norge. Någon på den norska byggnadsmyndigheten Statsbygg verkade ha haft dråpligt dålig koll på engelska och den egentliga betydelsen av ordet blowjob (avsugning) när den skulle informera allmänheten kring Akershus fästning i Oslo. Lappen lydde:

“Statsbygg and AF Gruppen are working with blowjobs under Akershus fortress. An alarm warning is issued before each blow. The blows can be heard and felt. If you have questions about the blowjobs, call (personens namn) at (personens telefonnummer).”

Men det hela handlade om ett skämt byggarbetarna emellan.

– Det var menat som nåt roligt mellan kollegor. Sen tog någon kort på lappen och la ut i sociala medier och där gick det som bara den, säger Hege Njaa Aschim, kommunikationsdirektör på Statsbygg.

Problemet med spridningen var att mannens namn och telefonnummer följde med bilden – och han blev helt nedringd, enligt Hege Njaa Aschim på Statsbygg.

– Det rasade ju in meddelanden, både till mig, men inte minst till han vars namn stod på lappen. Han fick ju en del meddelanden som inte var så trevliga och lite “sleazy”.

Hur verkade han ta det hela?

– Jag uppfattade det som att han i efterhand tyckte att det blev helt förfärligt. Det värsta var kommentarerna som följde med delningarna: halvgrova, otrevliga kommentarer. Han har två döttrar som är 16 år och de fick frågor om sin pappa. I hans omgivning så blev det väldigt upprört.

Hege Njaa Aschim blev först uppmärksammad på lappen i fredags och hade sedan ett möte med mannen på måndagen. Då ringde det fortfarande och rasslade in meddelanden på mannens telefon.

– Det var helt otroligt, säger hon.

En norsk twittrare uppmärksammade lappen utan att stryka över namn eller mobilnummer.

Vad tycker du om de spridit den här lappen med mannens telefonnummer utskrivet?

– Detta visar att man ska vara väldigt försiktig med det man delar på sociala medier. Personuppgifter kan missbrukas. Tänk lite grann!