Granskning

Blod på toalett i USA oroar i Sverige

9 January 2020  |  |

Skärmdump från inlägget på Facebook-sidan Älvkarleby miljögrupp.

Blod på en toapappersrulle har gjort svenska Facebook-användare oroliga för att använda offentliga toaletter. Men det enda som är bekräftat är att bilden är tagen i USA.

Före jul spreds en bild där man kunde se blodspår på en öppnad toarulle på en allmän toalett. Det ser ut som att någon tryckt in ett föremål som lämnat lite blod efter sig. Till bilden följde en varning att det rörde sig om narkomaner som torkat av sina sprutor. “Oj detta har man ej tänkt på 😳” och “ännu en anledning varför jag skippar offentliga toaletter. Seriöst så vidrigt 🙄😫” är några av kommentarerna. Bilden spreds genom Facebook-sidan Älvkarleby miljögrupp och har fått nära 2 500 delningar.

Så här står det:

“VARNING offentliga toaletter som toa rullen går att komma åt från sidan används av sprutnarkomaner för att göra ren nålen till sprutan. Ha alltid eget papper med om du måste besöka dylika facilitet.”

Många i kommentarsfältet ifrågasätter dock påståendet. De ansvariga för sidan försvarar sig och säger som svar på frågan var de fått bilden ifrån att de skyddar sina källor. Men bilden kommer inte från någon källa som fotograferat toarullen själv, utan den är stulen från nätet, närmare bestämt från den verkliga fotografen, en amerikansk kvinna som lade ut bilden i höstas.

Hon hade tagit bilden i en Walmart-butik i delstaten Washington och trodde att märkena gjorts av narkomaner, men det gick inte att bekräfta, enligt lokaltidningen Yakima times. Butiksägaren bekräftade att bilden föreställde en av deras toaletter och meddelade att man bytt ut toarullen.

Det sprids då och då rykten om att kanyler som gömts i frukt eller handtagen på bensinpumpar. Även den här typen av oro, att man ska få blodsjukdomar genom offentliga toaletter eller på andra sätt, har en tendens att få stor spridning utan att det egentligen finns något bevis för det.

Den svenska Facebook-sidans ansvariga påstår när de kritiseras i kommentarsfältet att “detta är vanligt förekommande”, men presenterar inga belägg för det.

Så är det vanligt förekommande? Nej, absolut inte, säger Martin Kåberg, överläkare och medicinskt ansvarig för Stockholms sprututbyten.

– Jag har inte hört talas om det här, jag tror att det är en skröna.

Han får medhåll av Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen Stockholm.

– Det är fejk och dumheter, en råttan i pizzan-historia, säger Eklund.

Organisationen Brukarföreningen Stockholm är till för människor som använder narkotika och sysslar bland annat med smittprevention och att hjälpa i kontakten med vård och myndigheter. Eklund själv har 35 år av narkotikabruk bakom sig och han ställer sig mycket tvivlande till metoden att rengöra en spruta genom att sticka in den i en toarulle.

– Nej, man gör inte så. Skulle man stoppa in en kanyl i pappret sådär så är risken att det fastnar papper inne i kanylen, i själva röret. Det skulle göra att det blev stopp. 

Han tar upp det krasst ekonomiska värdet av sprutorna, att det inte ligger i en narkomans intresse att förstöra sina verktyg.

– Här i Stockholm har vi flera officiella sprutbyten och trots det kan ett begagnat set verktyg en sen natt kosta 50 kronor, ett rent ända upp till 100 kronor för. Det där skulle då ha varit i Älvkarleby.

Martin Kåberg på Beroendecentrum på Sankt Görans sjukhus säger samma sak.

– Om man skulle göra så här så förstör man ju nålen snarare än att rengöra den. Du riskerar att den blir trubbig eller böjs. Den som absolut vill använda en gammal nål brukar skölja igenom den eller koka den och sitter du på en allmän toalett så är det närmast till hands att skölja den. Du skulle inte sticka in den frekvent i en toarulle.

Även om kommentarstråden innehåller en hel del kritiska röster så har nära 2 500 personer delat inlägget och uttryckt oro för att smittas av någon sjukdom. 

Om det nu ändå är blod från en spruta, hur ser du på risken att smittas på det här sättet?

– Osannolikt, säger Martin Kåberg.

– Hiv har en väldigt kort överlevnadstid utanför kroppen. Även om man skulle trampa på en spruta eller sticka sig på något så är det extremt låg risk att smittas. Hepatit har längre överlevnadstid, några dagar, upp till en vecka. Men då pratar vi om nålar. Om vi tar bilden med blodstänk på en toarulle så är risken att smittas obefintlig, skulle jag säga.

Hur stor är rädslan för kanyler och smittorisk generellt?

– Den är utbredd. Det finns en stor rädsla för personer som använder droger, men även att det ska finnas verktyg som ligger och skräpar i samhället, som man potentiellt skulle kunna sticka sig på.

Facebook-sidan Älvkarleby miljögrupp vill framstå som en officiell grupp och skrivit upp sig som en “myndighetstjänst”, men det framgår av innehållet att sidan drivs privat. Niklas Eklund på Brukarföreningen Stockholm är kritisk mot personen bakom inlägget.

– Det måste vara en människa som har problem. Det här handlar väl om att skaffa sig uppmärksamhet till sin Facebook-sida.