Granskning

Bedragare påstår sig vara smittspårare från Folkhälsomyndigheten

18 March 2020  |  |

Mitt under pågående kris finns det bedragare som passar på. De ringer upp, påstår sig vara från Folkhälsomyndigheten och säger att du kan vara smittad av corona-viruset. Målet? Att få dig att använda din bankdosa eller appen Bank-ID och komma åt dina pengar.

Den 30-åriga Karlshamnsbon Henrik Berntsson var hemma när han blev uppringd vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen.

– Jag satt vid datorn när en man ringer från ett 0501-nummer och jag svarar oftast inte på okända, berättar han.

Men numret var inte dolt så Henrik bestämde sig ändå för att svara.

Han beskriver samtalet i sin helhet:

Uppringaren: “Hej, jag ringer från Folkhälsomyndigheten. Vi har fått till oss att du varit utomlands eller i kontakt med en smittad person.”

Henrik: “Okej, jag har inte varit i kontakt med någon och inte utomlands.”

Uppringaren: “Okej, är det Henrik B…?”

Henrik: “Mm…”

Uppringaren: (Henriks personnummer)?

Henrik: “Stämmer.”

Uppringaren: “Vi har en bil på väg hem till dig som vill topsa dig.”

Henrik: “Okej… Jag är dock frisk.”

Uppringaren: “Det är en säkerhetsåtgärd.”

Henrik: “Okej.”

Uppringaren: “Skulle du kunna verifiera din identitet med Bank-ID?”

Henrik: “Haha, ska jag swisha också?”

Där lägger uppringaren på.

Vad tänkte du om samtalet?

– Helt ärligt tänkte jag att ”ingen går väl på detta 2020?” Men så sa min kompis att polisen vill att man anmäler, så jag gjorde en anmälan på numret och la ut på Facebook för att se om någon annan fått samma samtal.

Henrik Berntsson har beskrivit händelsen på sitt Facebook-konto och det har delats tiotusentals gånger. Han hade inte förväntat sig den spridningen, säger han till Källkritikbyrån.

– Det är väl ett tecken på att många tycker bedrägeri är förfärligt och att det är bra att det kommer ut.

Fick nyss ett samtal där jag tydligen har corona och de vill hem och testa mig, jag skulle bara identifiera mig med min bankdosa eller bankid först. Hoppas ingen går på detta!

De ringde från riktnr 0501.

(Jag är fullt frisk)

Inlägget på Facebook 17 mars

Flera personer i kommentarsfälten berättar att de också blivit uppringda av nummer som börjar likadant.

– Det här är såklart beklagligt. Folkhälsomyndigheten tar aldrig sådana kontakter med allmänheten, och eftersom det handlar om en brottslig gärning är det en fråga för Polisen, säger Pernilla Engström, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten.

– Bedragare fortsätter att försöka komma åt våra pengar och de använder corona-viruset som en ingång eftersom det är väldigt aktuellt. Det sker kring alla större händelser och det är väldigt viktigt att vara vaksam och källkritisk, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Lämna aldrig ifrån dig din kod eller använd bankdosan när någon kontaktar dig oväntat. Lägg på och kolla upp informationen som finns i banker eller myndigheters egna kanaler i stället, råder hon.

Vare sig Polisen eller banker som Källkritikbyrån varit i kontakt med ser anmälningar om det här i en stor skala. Mauritzson tror att det kan röra sig om tester, att bedragarna prövar sig fram.

– I de flesta av de här fallen rör det sig om försök, inte att någon lyckats komma över några pengar. Det har tyvärr förekommit i några enstaka fall, säger Lotta Mauritzson på Polisen.

Smålands-Posten rapporterar i dag om en äldre kvinna vars konton länsats på kring 140 000 kronor. Bedragarens tillvägagångssätt var samma som i Henrik Berntssons fall. Hon blev kontaktad på telefon av någon som utgav sig för att vara smittskyddsläkare och denne man påstod att hon kommit i kontakt med en coronasmittad person.

– Det är fruktansvärt vidrigt att spinna på folks rädsla för pandemin. Alla är ju lika oroliga och jag blev helt paralyserad när han sa att jag hade detta. Nu bär knappt benen mig och jag är så ledsen, säger hon till tidningen.

Försök inte lura mig

Försök inte lura mig! Nu lanseras ett nytt mötespaket för att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott. Materialet ska användas vid möten, men kan också användas av anhöriga tillsammans med äldre för att lära sig att känna igen olika situationer där det finns risk att utsättas för ett bedrägeri. Initiativet är ett samarbete mellan polisen, Brottsofferjouren, PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna. Du kan läsa mer om materialet på vår hemsida: https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/forsok-inte-lura-mig///Lotta, NBC

Publicerat av Polisen – bedrägeri Måndag 9 mars 2020

I stort rör det sig enligt Polisen om ett mindre antal anmälningar av bedrägerier kopplade till corona-viruset i nuläget och de är av olika karaktär. En del av bedragarna påstår sig vilja hjälpa till att handla, i andra fall är det sms som vill få dig att bidra med pengar till insamlingar.

Bankerna, Swish och Bank-ID för en dragkamp med bedragare, som hela tiden testar nya tekniska sätt att få tillgång till kundernas konton. Vi har tidigare skrivit om de olika motmedlen i en artikel som handlade om ett möjligt Swish-bedrägeri.

De tekniska hinder som satts upp mot bedragarna när det gäller appen Bank-ID handlar bland annat om att hindra att någon sitter på distans och försöker att logga in som dig.

Det första är att man loggas ut om det pågår samtidiga försök att logga in, berättade Malin Wemnell, presskontakt på Bank-ID.

Många banker har infört QR-kod som en del av inloggningar.

– Sen är QR-koden ett tekniskt skydd mot den här typen av bedrägeri på distans. QR-koden garanterar en närhet mellan till exempel en dator och din telefon. Det har varit väldigt effektivt mot de här bedrägerierna som gick ut på att man råkade logga in bedragaren istället.

Inte alla banker använder QR-kod och en del av bedragarna har hittat sätt att kringgå de tekniska hindren, men man har lyckats förebygga merparten, enligt Lotta Mauritzson på Polisen.

Malin Wemnell på Bank-ID har följande råd:

• Kontrollera alltid var du loggar in och vad du skriver under.

• Du ska aldrig använda Bank-ID på uppmaning av någon som kontaktar dig.

• Avbryt om du är minsta osäker.

• Om man misstänker att man är utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök, kontakta din bank. Polisanmäl.

Tidigare har Källkritikbyrån bland annat skrivit om konspirationsteorier och ett väldigt delat kedjebrev i corona-krisens spår, om tester man inte ska lita på och om påståenden att C-vitamin skulle vara en mirakelkur mot corona-viruset.

Tipsa gärna om du ser något du vill att vi ska granska!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.