Granskning

Anklagelser om valfusk efter siffermiss i Michigan

5 November 2020  |  |

Ett fel i en fil fick människor att spekulera i om Joe Biden “magiskt” tilldelats över 138 000 röster i det amerikanska valet.

Bild från rösträkningen i USA.

Påståendet fick vingar bland annat tack vare den politiska kommentatorn Matt Mackowiak, som dock senare tog ner sin tweet och rättade sig:

Men innan det hann budskapet retweetas av den konservativa bloggaren Matt Walsh, som kommenterade att det hela såg mycket oroande ut.

This is reason enough to go to court. No honest person can look at this and say it’s normal and unconcerning.

Denna tweet i sin tur delades av president Donald Trump med orden: “VAD HANDLAR ALLT DET HÄR OM?”.

Ja, vad handlar det om? Jo, en nolla för mycket i en fil som skickades från en valkrets i Michigan till det företag som handhar de interaktiva grafikerna över rösträkningen. 15371 hade blivit 153710.

Att det rör sig om en miss bekräftas för Källkritikbyrån av en representant för analys- och valdataföretaget Decision Desk HQ, som hänvisar till Politifacts faktagranskning.

AFP Factcheck har fått tag på den tjänsteman som skickade filen och hon berättar för faktagranskaren att hon råkade göra fel.

– Jag la till en extra nolla av misstag, säger hon till AFP.

Till Buzzfeed säger Decision Desk HQ att det rör sig om ett enkelt fel och att delstaten skickade nya korrekta uppgifter för valkretsen:

“It was a simple error from a file created by the state that we ingested. DDHQ does not correct/amend/adjust any state provided file. The state noticed the error and produced an updated count. This happens on election nights and we expect other vote tabulators in MI experienced this error and corrected in real-time as we did.”

Företaget Decision Desk HQ har även kommenterat saken på Twitter:

I Sverige har påståendet förts vidare av bland annat sajten Samhällsnytt som skriver: “En uppdatering av de räknade rösterna visade att samtliga drygt 138 000 nya röster gått till Biden och 0 röster till Trump.”

Sajten påstår även att ingen förklaring finns, vilket inte stämmer: “Någon officiell förklaring till de som många anser märkliga redovisade siffrorna har inte getts, exempelvis att det skulle röra sig om ett tekniskt eller mänskligt fel när uppdateringen gjordes som senare rättats.”

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.