Granskning
AI-bild av Julian Assange sprids
3 April 2023 | Åsa Larsson |
Efter påven och Donald Trump är det Julian Assange tur – människor sprider nu en AI-skapad bild av hans ansikte som om den vore ett verkligt fotografi.

En bild som påstås visa Wikileaks-grundaren Julian Assange inifrån det brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh har spridits under helgen. Men Assange hustru säger till den tyska tidningen Bild att fotot är fejkat och det har även mannen bakom bilden gått ut med.
På bilden ser Julian Assange uppsvullen och lidande ut, och har någon slags haklapp med matrester på. Många har reagerat starkt på bilden och spridit den som om den vore på riktigt. “UTSMUGGLAT FOTO AV JULIAN ASSANGE”, skrev en svensk användare på Twitter i fredags.

Men det stämmer inte, utan bilden är skapad i AI-programmet Midjourney. Orginalbilden lades ut på Twitter i torsdags, och har en vattenmärkning som löper snett över bilden. Så här såg den publiceringen ut:

Mannen bakom kontot har gått ut med att bilden är AI-genererad. Han har två veckor tidigare skapat ytterligare en AI-bild av Assange:

Målet var enligt mannen att sätta ljus på Julian Assange öde och ansikte, som han anser håller på att bli bortsuddade ur historien. Till tidningen Bild säger han:
Min intention var att skapa en bild baserad på de dokumenterade händelserna runt Julian. Efter gripandet så var han i grund och botten förhindrad från att göra offentliga framträdanden, inklusive vid sina egna rättegångar. Det här innebär att allmänheten inte kan bevittna vad som gjorts mot honom, men det finns bevis för hans förfall, både psykiskt och kroppsligen. Jag försökte genom den här bilden skapa något som ger folk moraliska betänkligheter.
Mannens uttalande till Bild
Till nyhetsbyrån AP har mannen skickat en skärmdump på textprompten i programmet Midjourney.
Svenska konton på Twitter och Facebook har delat vidare bilden utan att det framgår att den är fejkad, parat med obelagda påståenden om kvinnorna som anmälde Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande 2010 och att han nu “utsätts för tortyr utan motstycke”.

Bilden har stor spridning på Twitter och kan ses på andra plattformar som Facebook och Tiktok. Den har hittills inte fått stor spridning i en svensk kontext.
Förra veckan fick en annan AI-bild stor uppmärksamhet, då av en föreställd påve Franciskus i en skinande vit puffjacka.
Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!
► Källkritikbyråns granskningar och guider
Här kan du läsa mer om Källkritikbyrån och vår journalistik och arbetssätt!