Granskning

19 kronor för en resväska? Nej, det är en bluffannons

18 October 2023  |  |

Bedragare har på sistone skapat en rad Facebook-sidor som ska se ut som stora svenska gallerior eller kända varumärken och lagt ut blufferbjudanden om att du kan köpa dyra resväskor till vrakpris – men det rör sig om en välkänd bluff.

Foto: Skärmdump/Facebook

Några av de som drabbats av detta är Nordstan i Göteborg, Kista galleria i Stockholm, Åhléns och varumärket Samsonite.

Bluffinlägg på Facebook.

Bedragare försöker lura både människor och de system som ska sätta stopp för bedrägerier i sociala medier. Exempelvis har väsktillverkaren Samsonite med avsikt stavats fel eller med bokstäver från andra alfabet eller ovanliga tecken.

Bluffinlägg på Facebook.

Bedragarna lockar ofta med olika lyxvaror som man påstås kunna få till ett alldeles för lågt pris. Priset syns dock i skyltar på bilderna, men även det är fejkat. I det här fallet har priset 19 kronor photoshoppats in på skyltar – en känd metod som vi skrivit om tidigare.

Bluffinlägg på Facebook.

I kommentarsfälten dyker det upp hackade eller fejkade konton som påstår att de fått produkten och är nöjda. Det här är också en vanlig taktik från bedragarnas sida.

Bluffinlägg på Facebook.

Källkritikbyrån har skrivit om den här typen av bluffar i många år och du kan läsa om hur de fungerar här:

► Guide: Så känner du igen en blufftävling

Blufftävlingar och fejkade erbjudanden har som syfte att hitta de som lättast går på bedrägerier på nätet. Målet är att lura av människor personuppgifter och pengar. I fjol avslöjade TV4:s Kalla fakta hur telefonnummer från den här typen av bedrägerier sålts av bedragarna till stora svenska företag.

► Så hamnar du i handeln med personuppgifter på nätet

Nästa steg i den här typen av blufftävlingar är nämligen att du ska “registrera dig”, ett moment där du får ge ifrån dig kontaktuppgifter och gå med på att delta. Därefter säljer bedragarna dina personuppgifter till de som vill rikta reklam till dig – och sedan börjar telefonen att ringa.

► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook

Dina interaktioner, alltså gilla-tummar, kommentarer eller delningar, ger bedragarens inlägg större räckvidd. Om ingen interagerar med bluffen så visas den för få personer. Om många gör det så luras Facebooks system att tro att inlägget är intressant och bör synas för fler. Hjälp inte bedragarna!

Kolla upp sidan – steg för steg

•  Kolla om sidan är nystartad.
•  Kolla antalet följare.
•  Är det ett känt företag?
•  Sök på företagets namn på plattformen du befinner dig på. Om det är en kopia så bör även den riktiga sidan dyka upp.
•  Om företaget eller namnet på sidan är mindre känt så kolla upp det. Finns det kontaktuppgifter? En hemsida? Sök på nätet på information om företaget.
•  För att se när en sida startats, om den ändrat namn och vilka länder som sidan sköts från kan du klicka på rutan “Sidtransparens”.
•  Undersök bilder

Så här gör du det:
► Så här granskar du en bild
► Så kollar du en bild i mobilen
► Så söker du på filmer och videoklipp

Till stora listan av bedrägeriförsök på Facebook:
► Hackade konton utnyttjas i bedrägerierna på Facebook


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!